Ολοένα και πιο ανήσυχο δηλώνει το Παρατηρητήριο του ΟΗΕ για τα πυρηνικά ως προς τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας του ουκρανικού προσωπικού στον υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια – τον μεγαλύτερο της Ευρώπης.

Αυτό ανακοίνωσε ο ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι πρέπει εκπρόσωποί του να μεταβούν εκεί το συντομότερο δυνατό.

Κίνδυνος

Ο ΔΟΑΕ έχει δηλώσει εδώ και μήνες ότι η κατάσταση στη Ζαπορίζια, όπου ουκρανικό προσωπικό εργάζεται λειτουργώντας το εργοστάσιο υπό τις διαταγές των ρωσικών στρατευμάτων, ενέχει κίνδυνο για την ασφάλεια και ότι θέλει να στείλει μια αποστολή εκεί.

«Ο ΔΟΑΕ έχει λάβει γνώση πρόσφατων αναφορών στα μέσα ενημέρωσης και αλλού που δείχνουν επιδείνωση της κατάστασης στην οποίαν βρίσκεται το ουκρανικό προσωπικό στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας», αναφέρει ανακοίνωση του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών που εδρεύει στη Βιέννη.

Πρόσθεσε ότι «ανησυχεί όλο και περισσότερο για τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει το προσωπικό και πρέπει να πάει εκεί το συντομότερο δυνατό για να αντιμετωπίσει αυτό και άλλα επείγοντα ζητήματα».

Ανησυχία

Ένα από αυτά τα ζητήματα που έχουν ανακύψει είναι ότι οι επιθεωρητές του ΙΑΕΑ πρέπει να διεξάγουν εργασίες επαλήθευσης των στοιχείων που λαμβάνουν, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των «μεγάλων ποσοτήτων» πυρηνικού υλικού που βρίσκεται εκεί.

Παρόλο που η εξ αποστάσεως διαβίβαση των δεδομένων για το υλικό αυτό στην έδρα του ΙΑΕΑ αποκαταστάθηκε αυτόν τον μήνα, οι με φυσική παρουσία επαληθεύσεις της απογραφής πρέπει ακόμη να διενεργούνται από επιθεωρητές εντός διαστήματος που «δεν μπορεί να υπερβαίνει μια καθορισμένη διάρκεια», δήλωσε ο οργανισμός, χωρίς να διευκρινίσει ποια είναι αυτή.

Δύο από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου έχουν πρόσφατα ανεφοδιαστεί με καύσιμα και οι έλεγχοι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επανεκκίνησή τους, πρόσθεσε. Σήμερα λειτουργούν δύο αντιδραστήρες.

«Αφόρητη κατάσταση»

«Η κατάσταση σε αυτό το μεγάλο πυρηνικό εργοστάσιο είναι σαφώς αφόρητη. Πληροφορηθήκαμε ότι το ουκρανικό προσωπικό λειτουργεί την εγκατάσταση υπό εξαιρετικά αγχωτικές συνθήκες, ενώ ο χώρος βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων», ανέφερε στην ανακοίνωση ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι.

«Οι πρόσφατες αναφορές είναι πολύ ανησυχητικές και εντείνουν ακόμη περισσότερο τους όρους εργασίας του προσωπικού εκεί».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα