Στην ανάγκη περαιτέρω εκσυγχρονισμού των εργαλείων διευθέτησης οφειλών που προβλέπει η νομοθεσία, με σημαντικότερη την πρόταση για την εισαγωγή του Τραπεζικού Διαμεσολαβητή εστιάστηκαν οι ομιλητές σε πρόσφατη ημερίδα στα Γιάννενα για τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό και τη Νέα Πτώχευση.
- Διαβάστε επίσης: Πολυεργαλείο με δύσκολες οδηγίες χρήσης ο εξωδικαστικός συμβιβασμός
Η ημερίδα
Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, με πρωτοβουλία από τα κέντρα διαμεσολάβησης Ηπείρου και Middle Point, αλλά και τη στήριξη του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, του ΑΚΚΕΔ-Προμηθέας και άλλων θεσμικών φορέων, διοργανώθηκε ημερίδα στα Γιάννενα, με θέμα «Εξωδικαστικός Μηχανισμός – Νέα πτώχευση: Πράγματι μια δεύτερη ευκαιρία;».
Η ημερίδα αποτέλεσε ένα φόρουμ ανταλλαγής απόψεων του πολιτικού και νομικού κόσμου αναφορικά με το ζήτημα της αποτελεσματικότητας του Κώδικα Αφερεγγυότητας (Ν. 4738/2020), ο οποίος περιλαμβάνει προπτωχευτικές, παραπτωχευτικές διατάξεις, αλλά και το νέο πτωχευτικό κώδικα στον οποίο απαντάται για πρώτη φορά στην ελληνική κοινωνία η «αστική πτώχευση».
- Διαβάστε επίσης: Εφορία – Μεγαλώνει η γενιά των οφειλετών του 500άρικου
«Είμαστε εδώ για να σας ακούσουμε και να συνεργαστούμε. Θέλουμε να καταφέρουν να ρυθμιστούν όλοι όσοι το επιθυμούν», τόνισε η ειδική γραμματέας της ΕΓΔΙΧ, Μαριαλένα Αθανασοπούλου.
Ακόμη στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Ο Ν. 4738/2020 θα δοκιμαστεί υπό νέες συνθήκες, δυσμενέστερες αυτών που υπαγόρευσαν την ψήφισή του, δηλαδή της αυξανόμενης ακρίβειας, της πρωτόγνωρης ενεργειακής κρίσης και ενός “καλπάζοντος” πληθωρισμού. Όλα αυτά έχουν προκαλέσει ανησυχία στην αγορά για ένα πιθανό νέο κύμα κόκκινων δανείων (συμπεριλαμβανομένων των ήδη ρυθμισμένων). Ανησυχία η οποία επιτείνεται από την σκωπτική στάση μίας σημαντικής μερίδας του νομικού κόσμου απέναντι στον “Κώδικα Αφερεγγυότητας” και στη δυνατότητά του να αντιμετωπίσει ρυθμιστικά τις νέες αυτές συνθήκες. Τον προβληματισμό αυτό ανέδειξαν οι ομιλητές της Ημερίδας, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο πάνελ, ένα πολιτικό και ένα νομικό, ενώ κατατέθηκαν ταυτόχρονα προτάσεις για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των “εργαλείων” διευθέτησης οφειλών που περιλαμβάνει ο εν λόγω νόμος, με σημαντικότερη την πρόταση για την εισαγωγή του Τραπεζικού Διαμεσολαβητή».