Στους περισσότερους από εμάς, κάποιος φίλος μας έχει πει ότι έχουμε έναν σωσία – κάποιον άγνωστο που μας μοιάζει απίστευτα.
Φανταστείτε όμως να μπορούσατε να δημιουργήσετε το δικό σας δίδυμο, ένα πιστό αντίγραφο του εαυτού σας, που θα ζει μια καθαρά ψηφιακή ζωή…
Όπως υπογραμμίζει το BBC, ζούμε σε μια εποχή όπου όλα όσα υπάρχουν στον πραγματικό κόσμο αναπαράγονται ψηφιακά – οι πόλεις μας, τα αυτοκίνητά μας, τα σπίτια μας, ακόμα και οι ίδιοι.
Και ακριβώς όπως το πολυδιαφημισμένο metaverse, τα ψηφιακά δίδυμα έχουν γίνει μια νέα, πολυσυζητημένη τάση της τεχνολογίας.
Ο ρόλος του ψηφιακού μας αδελφού
Σύμφωνα με την τάση αυτή, ο ψηφιακός μας δίδυμος αδελφός θα είναι ένα ακριβές αντίγραφο του εαυτού μας, αλλά με μια μοναδική αποστολή – να βοηθήσει στη βελτίωσή μας, να αποθηκεύει τις γνώσεις μας, να μας παρέχει ανατροφοδότηση.
Αρχικά, τέτοια δίδυμα ήταν απλά εξελιγμένα τρισδιάστατα μοντέλα υπολογιστών, αλλά η τεχνητή νοημοσύνη (AI) σε συνδυασμό με το Διαδίκτυο των πραγμάτων – το οποίο χρησιμοποιεί αισθητήρες για τη σύνδεση φυσικών πραγμάτων στο δίκτυο – σημαίνει ότι τώρα μπορείτε να δημιουργήσετε κάτι ψηφιακά που μαθαίνει συνεχώς και βοηθάει στη βελτίωση του πρωτότυπου της πραγματικής ζωής.
Πριν από το τέλος της δεκαετίας
Ο τεχνολογικός αναλυτής Rob Enderle πιστεύει ότι θα έχουμε τις πρώτες εκδοχές των σκεπτόμενων ανθρώπινων ψηφιακών διδύμων «πριν από το τέλος της δεκαετίας».
«Η ανάδυση αυτών θα χρειαστεί μια τεράστια ποσότητα σκέψης και ηθικής εξέτασης, επειδή ένα αντίγραφο σκέψης του εαυτού μας θα μπορούσε να είναι απίστευτα χρήσιμο για τους εργοδότες», λέει.
«Τι θα συμβεί αν η εταιρεία σας δημιουργήσει έναν ψηφιακό δίδυμο σας και πει “Γεια σου, έχεις αυτό το ψηφιακό δίδυμο στον οποίο δεν πληρώνουμε μισθό, οπότε γιατί σε απασχολούμε ακόμα;» αναρωτήθηκε.
Ο κ. Enderle πιστεύει ότι η ιδιοκτησία τέτοιων ψηφιακών διδύμων θα γίνει ένα από τα καθοριστικά ερωτήματα της επικείμενης εποχής του metaverse.
Τα πρωτόγονα avatars
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το ταξίδι αυτό έχει ήδη ξεκινήσει με τη μορφή των avatars, αλλά αυτά είναι επί του παρόντος μάλλον αδέξια και πρωτόγονα.
Στην πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας της Meta (πρώην Facebook), το Horizon Worlds, για παράδειγμα, μπορεί να μπορέσετε να δώσετε στο avatar σας ένα παρόμοιο πρόσωπο με το δικό σας, αλλά δεν μπορείτε να του μεταδώσετε τις γνώσεις σας επειδή η τεχνολογία βρίσκεται σε τόσο πρώιμα στάδια .
Η καθηγήτρια Sandra Wachter, ανώτερη ερευνήτρια στην τεχνητή νοημοσύνη στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, κατανοεί την ελκυστικότητα της δημιουργίας ψηφιακών διδύμων ανθρώπων, «θυμίζει συναρπαστικά μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας και αυτό είναι το στάδιο στο οποίο βρίσκεται, αυτή τη στιγμή».
Η Wachter λέει ότι τα ψηφιακά ανθρώπινα δίδυμα παραμένουν απλώς επιστημονική φαντασία.
Ο ψηφιακός πλανήτης
Τον περασμένο Μάρτιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε τα δικά της σχέδια για τη δημιουργία ενός ψηφιακού δίδυμου του πλανήτη, που ονομάστηκε Destination Earth.
Μέχρι το τέλος του 2024, ελπίζει να έχει αρκετά δεδομένα από παρατηρήσεις και προσομοιώσεις σε πραγματικό χρόνο για να έχει ένα ψηφιακό δίδυμο που θα επικεντρώνεται στις πλημμύρες, την ξηρασία και τους καύσωνες, παράλληλα με φυσικές καταστροφές όπως σεισμούς, ηφαιστειακές εκρήξεις και τσουνάμι, και να παρέχει στις χώρες συγκεκριμένα σχέδια για να σωθούν ζωές μπροστά σε αυτές τις αυξανόμενες προκλήσεις.
Latest News
Δέκα μάνατζερ και τραπεζίτες δείχνουν το νέο παραγωγικό μοντέλο - Οι προτάσεις στο OT FORUM
Την ανάγκη για αλλαγή σελίδας στο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας υπογράμμισαν επιχειρηματίες και τραπεζίτες από το OT FORUΜ
Εντός Δεκεμβρίου η άδεια αποθήκευσης CO2 για τον Πρίνο – Οι ευκαιρίες για βιομηχανία και ναυτιλία
Επιδοτήσεις ύψους μισού δισ. ευρώ για δέσμευση 3,4 εκατ. τόνων CO2 έχει εξασφαλίσει η ελληνική βιομηχανία
OT FORUM: Η παραγωγικότητα «αχίλλειος πτέρνα» της οικονομίας – Κλειδί οι μεταρρυθμίσεις
Η ανάγκη επίσπευσης των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ανέβει επίπεδο η ελληνική οικονομία υπογραμμίστηκε από κορυφαίους ομιλητές στο πλαίσιο του OT FORUM
ΟΤ FORUM: Η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση κλειδί για την ανάπτυξη
Τι είπαν στο 4o ΟΤ FORUM ο Δρ. Γιώργος Αποστολόπουλος (OTS), ο Δημήτρης Καπέλλος (Globalsat Energis) και ο Διονύσιος Ανάργυρος (Greenvolt Next)
Πώς θα αντιμετωπίσει τουρισμό και Airbnb ο Δούκας στην Αθήνα - Τι είπε στο ΟΤ FORUM
Ο κ. Δούκας είπε ότι σύμφωνα με τη μελέτη φέρουσας ικανότητας, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα, δεν υπάρχει γενικευμένος υπερτουρισμός στην Αθήνα
OT FORUM: Τι χρειάζεται η ελληνική βιομηχανία – Οι προτάσεις των επιχειρηματιών
Για τη βιομηχανία μίλησαν στο ΟΤ FORUM ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος και ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ Κρίστιαν Χατζημηνάς
Οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα υπό το πρίσμα BofA - Goldman Sachs
Αναλυτές των δύο κορυφαίων τραπεζών αναλύουν στο ΟΤ FORUM το νέο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας
Αλέξης Τσίπρας: Δριμεία κριτική σε Μητσοτάκη για ΠτΔ και οικονομία – Τι είπε για Μέρκελ
«Ποταμός» ο Αλ. Τσίπρας στο 4ο OT FORUM - Μίλησε για όλους και για όλα - Εξαπέλυσε πυρά στον Κ. Μητσοτάκη και κατέρριψε τους μύθους που συνόδευσαν την κυβέρνησή του
ΟΤ FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» – Έπεσε η αυλαία
Ολοκληρώθηκε το 4ο ΟΤ FORUM, που διοργάνωσε ο Οικονομικός Ταχυδρόμος
Kαρόκης (MSD Ελλάδας): 1,2 δισ. ευρώ η δημοσιονομική επιβάρυνση από τo claw back στο φάρμακο
Στην κυβέρνηση δεν έχουν καταλάβει πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα με τις επιστροφές, τόνισε ο Αντώνης Καρόκης της MSD Ελλάδας