Project Syndicate

Oι Ηνωμένες Πολιτείες εξάγουν περισσότερο πετρέλαιο παρά εισάγουν. Ως αποτέλεσμα, η χώρα στο σύνολό της επωφελείται από την πρόσφατη άνοδο των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως. Όμως τα αμερικανικά νοικοκυριά πιστεύουν ότι πλήττονται από τις υψηλότερες τιμές, επειδή όλα τα οφέλη έχουν πάει στις αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου και στους μετόχους τους. Δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια να διανεμηθεί κάποιο μέρος των απροσδόκητων αυτών εσόδων στα νοικοκυριά των ΗΠΑ, παρ’ όλο που οι σημερινές υψηλότερες τιμές ενέργειας είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα μιας ενέργειας από την ηγεσία των ΗΠΑ – των κυρώσεων στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμα: Τρίμηνη αναστολή του φόρου στα καύσιμα εισηγείται ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζουν ούτε έλλειψη παραγωγής πετρελαίου ούτε ξαφνική έκρηξη στη ζήτηση. Αντίθετα, η αύξηση των τιμών της ενέργειας από τα τέλη Φεβρουαρίου συνέπεσε με μια τεράστια αύξηση στις εξαγωγές πετρελαίου των ΗΠΑ. Υπολογιζόμενες από τα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ, οι καθαρές εξαγωγές πετρελαίου των ΗΠΑ τον Μάιο του 2022 ανήλθαν συνολικά σε 3,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αντιπροσωπεύοντας μια τεράστια αύξηση 45% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Η αύξηση των εσόδων σε δολάρια ΗΠΑ είναι ακόμη μεγαλύτερη δεδομένης της αύξησης των τιμών κατά 76% την ίδια περίοδο.

Διαβάστε ακόμα: Η σκιά της ύφεσης απειλεί την αμερικανική οικονομία

Υπάρχει μια πολιτική που μπορεί να κάνει τα αμερικανικά νοικοκυριά πολύ καλύτερα. Εάν οι ΗΠΑ έβαζαν φόρο 45% στις εξαγωγές πετρελαίου τους, θα αύξαναν τις εγχώριες πωλήσεις πετρελαίου και θα μείωναν την τιμή στις ΗΠΑ μεταξύ 40%-45%, συμπεριλαμβανομένης μείωσης της τιμής της βενζίνης από το τρέχον επίπεδό της των 5 δολαρίων ανά γαλόνι σε λιγότερο από 3 δολάρια ανά γαλόνι. Εάν η κυβέρνηση διένειμε τα έσοδα από εξαγωγικούς φόρους σε νοικοκυριά χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, θα ωφελούνταν ακόμη περισσότερο. Οι εταιρείες πετρελαίου θα συνέχιζαν να κερδίζουν περισσότερα χρήματα από ό,τι πριν από τον πόλεμο, απλώς όχι τόσο πολύ όσο τώρα. Ενας εξαγωγικός φόρος θα αύξανε επίσης την αποτελεσματικότητα των αποδεσμεύσεων πετρελαίου από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου των ΗΠΑ.

Για τον υπόλοιπο κόσμο, αυτό το σύστημα θα αύξανε τις τιμές της ενέργειας. Εν ολίγοις, τα κέρδη για τις ΗΠΑ από τις κυρώσεις τους στη Ρωσία δεν χρειάζεται να ωφελήσουν μόνο μερικές εταιρείες πετρελαίου και τους μετόχους τους. Μια πολιτική δύο μερών που επιτρέπει τις εξαγωγές μόνο από νέα παραγωγή, μαζί με πρόσθετες απελευθερώσεις πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα, θα μπορούσαν να μετατρέψουν τα αμερικανικά νοικοκυριά από ηττημένους σε νικητές.

*Ο Shang-Jin Wei είναι πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Ασίας. Είναι καθηγητής Οικονομικών στο Columbia Business School

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts