Έκκληση- σύσταση προς τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια «γρήγορα και αποφασιστικά», ώστε να αποφευχθούν χειρότερες συνέπειες από την έκρηξη του πληθωρισμού, απευθύνει η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Διαβάστε επίσης – Πληθωρισμός: Οικονομίες και αγορές στη δίνη των επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων

Η BIS με έδρα την Ελβετία πραγματοποίησε την ετήσια συνάντησή της τις τελευταίες ημέρες, όπου κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες συναντήθηκαν για να συζητήσουν τις τρέχουσες δυσκολίες τους και ένα από τα πιο ταραχώδη ξεκινήματα έτους για τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Διαβάστε επίσης -BIS: Η κατάρρευση των crypto επιβεβαιώνει τις επιφυλάξεις για την έλλειψη επόπτευσης στον κλάδο

Θερμός πληθωρισμός

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων σημαίνει ότι ο πληθωρισμός σε πολλά μέρη είναι πλέον ο θερμότερος εδώ και δεκαετίες. Αλλά η συνήθης θεραπεία της αύξησης των επιτοκίων αυξάνει το φάσμα της ύφεσης, ακόμη και του επίφοβου «στασιμοπληθωρισμού» του 1970, όπου οι αυξανόμενες τιμές συνδυάζονται με χαμηλή ή αρνητική οικονομική ανάπτυξη.

«Το κλειδί για τις κεντρικές τράπεζες είναι να ενεργούν γρήγορα και αποφασιστικά πριν εδραιωθεί ο πληθωρισμός», δήλωσε ο Αγκουστίν  Κάρστενς, γενικός διευθυντής της BIS, σχολιάζοντας την ετήσια έκθεση του οργανισμού που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Η BIS πιστεύει ότι μια οικονομική ήπια προσγείωση – όπου τα επιτόκια αυξάνονται χωρίς να προκαλούν ύφεση – είναι ακόμα δυνατή, αλλά παραδέχεται ότι είναι μια δύσκολη κατάσταση.

Η απάντηση των αγορών

«Πολλά θα εξαρτηθούν ακριβώς από το πόσο μόνιμοι είναι αυτοί οι (πληθωριστικοί) κραδασμοί», είπε ο Κάρστενς, προσθέτοντας ότι η απάντηση των χρηματοπιστωτικών αγορών θα είναι επίσης κρίσιμη.

Οι παγκόσμιες αγορές υφίστανται ήδη ένα από τα μεγαλύτερα sell-offs στην πρόσφατη μνήμη, καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ – και από τον επόμενο μήνα η ΕΚΤ – απομακρύνονται από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και τα σχεδόν 15 χρόνια συνεχών μέτρων τόνωσης .

Διαβάστε επίσης: Shrinkflation: «Αγάπη μου, συρρίκνωσαν… το προϊόν»

Οι παγκόσμιες μετοχές υποχωρούν 20% από τον Ιανουάριο και ορισμένοι αναλυτές υπολογίζουν ότι τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, το σημείο αναφοράς των παγκόσμιων αγορών δανεισμού, θα μπορούσαν να έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες στο πρώτο εξάμηνο του έτους από το 1788.

Ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού

Η BIS αναφέρει ότι επί του παρόντος δεν προβλέπει μια περίοδο εκτεταμένου στασιμοπληθωρισμού.

Είπε επίσης ότι αν και πολλές παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες και η ίδια η BIS είχαν υποτιμήσει σημαντικά το πόσο γρήγορα αυξήθηκε ο παγκόσμιος πληθωρισμός τους τελευταίους έξι έως 12 μήνες, δεν επρόκειτο να χάσουν την αξιοπιστία που κερδήθηκε με κόπο από τη μια μέρα στην άλλη.

«Ναι, μπορείτε να διαφωνήσετε λίγο εδώ για ένα λάθος στο χρονοδιάγραμμα ορισμένων ενεργειών και τις απαντήσεις των κεντρικών τραπεζών. Αλλά σε γενικές γραμμές, νομίζω ότι οι κεντρικές τράπεζες απάντησαν δυναμικά με πολύ ευέλικτο τρόπο», είπε ο Κάρστενς.

«Η αίσθησή μου είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες θα επικρατήσουν στο τέλος της ημέρας και αυτό θα ήταν καλό για την αξιοπιστία τους».

Τα συμπεράσματα της έκθεσης

Ο BIS εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία κλονίστηκε από την έναρξη της πανδημίας, καθώς μια συντριπτική κρίση υγείας μετατράπηκε σε μια συντριπτική οικονομική κρίση. Ενώ οι σεισμικές δονήσεις της πανδημίας εξακολουθούν να αντηχούν, δύο νέα σοκ πλήττουν την οκονομία: η απροσδόκητη αναζωπύρωση του πληθωρισμού και ο τραγικός πόλεμος στην Ουκρανία.

«Αυτά τα ταραχώδη γεγονότα είναι βέβαιο ότι θα έχουν εκτεταμένες συνέπειες. Είμαστε ίσως μάρτυρες μιας αλλαγής καθεστώτος, από καθεστώς χαμηλού σε υψηλό πληθωρισμό; Φλερτάρει η παγκόσμια οικονομία με τον στασιμοπληθωρισμό; Και βλέπουμε σημάδια για το τέλος της εποχής της παγκοσμιοποίησης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Εν τω μεταξύ, το σύμπαν των κρυπτονομισμάτων βρίσκεται σε αναταραχή, υπενθυμίζοντάς μας ότι υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στο νομισματικό σύστημα που δεν μπορούμε να παραμελήσουμε» αναφέρεται στη έκθεσε .

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η πολιτική αντιμετωπίζει τρομακτικές προκλήσεις. Κατά κάποιο τρόπο, δεν είναι καινούργια.. Όπως είπε ο Μαρκ Τουέιν, «η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, αλλά συχνά ομοιοκαταληκτεί».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή