«Πάρα πολύ βέβαιος» ότι η G7 θα καταφέρει να στείλει ένα πολύ σαφές μήνυμα ενότητας και αποφασιστικής δράσης, παρά τις ανησυχίες όλων των επτά ισχυρών χωρών για τις τρέχουσες κρίσεις,  δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης της συνόδου κορυφής, με αντικείμενο την οικονομία και συγκεκριμένα την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό.

Οι συζητήσεις

«Μας ενώνουν η άποψή μας για τον κόσμο, η πίστη στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου (…) Οι συζητήσεις στην πρώτη συνάντηση πήγαν πολύ καλά», σημείωσε ο κ. Σολτς και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «τα πράγματα θα συνεχίσουν έτσι». Στη δεύτερη συνάντησή τους, οι επτά ηγέτες θα συζητήσουν θέματα επενδύσεων σε παγκόσμιες υποδομές, την παγκόσμια υγειονομική κατάσταση και τις προκλήσεις όπως η πανδημία του κορωνοϊού, ενώ το βράδυ οι εμπιστευτικές συνομιλίες θα έχουν ως αντικείμενο την πολιτική ασφάλειας. «Πρέπει να εργαστούμε για μια αρχιτεκτονική ασφάλειας στον κόσμο, η οποία θα διασφαλίζει την ειρήνη και δεν θα γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη», ανέφερε ο καγκελάριος.

Για την Ουκρανία

«H G7 είναι μια καλή ομάδα και η εξεύρεση απαντήσεων είναι η απαίτηση των καιρών. Μείναμε ενωμένοι όταν οργανώσαμε την υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο. Μπορεί να πει κανείς ότι ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν υπολόγιζε κάτι τέτοιο και αυτό εξακολουθεί να του προκαλεί πονοκέφαλο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σολτς, ενώ, αναφερόμενος στην κατ’ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου, σημείωσε ότι αφορούσε επίσης τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Η Γερμανία και οι ΗΠΑ θα ενεργούν πάντα μαζί όταν πρόκειται για θέματα ασφάλειας στην Ουκρανία», τόνισε, για να προσθέσει: «Στις διεθνείς σχέσεις, δεν είναι όλα λιακάδα και τριαντάφυλλα, σε αντίθεση με τη σημερινή μέρα στο Σλος Ελμάου (….) Γνωρίζουμε ότι κάτι πρέπει να γίνει. Η πραγματική επικοινωνία είναι τεράστιας σημασίας στις διεθνείς σχέσεις».

Τα βιοκαύσιμα

Σε ό,τι αφορά πάντως το γερμανικό αίτημα για προσωρινή απαλλαγή από τις απαιτήσεις για τα βιοκαύσιμα, με στόχο την καταπολέμηση της ραγδαίας αύξησης των τιμών των τροφίμων, το Βερολίνο δεν αναμένει να επιτευχθεί συμφωνία στο πλαίσιο της G7, κυρίως λόγω των αντιρρήσεων των ΗΠΑ και του Καναδά, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο γερμανική κυβερνητική πηγή. Πριν από λίγες ημέρες είχε γίνει γνωστό ότι  η Γερμανία και η Βρετανία επεδίωκαν τη ρύθμιση από την Ομάδα των Επτά. «Μια προσωρινή απαλλαγή στα βιοκαύσιμα θα συνιστούσε σημαντικό μήνυμα της G7 για τη μείωση των τιμών των σιτηρών βραχυπρόθεσμα και για χαλάρωση της κατάστασης στην αγορά», ανέφερε η ίδια γερμανική πηγή και εξήγησε ότι το αντεπιχείρημα των ΗΠΑ και του Καναδά αφορά την αύξηση των τιμών των καυσίμων. Την ίδια ώρα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου φέρεται να δήλωσε ότι το ζήτημα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στη σύνοδο κορυφής.

Εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό

Σημειώνεται ότι η Ομάδα των Επτά προχώρησε σε απαγόρευση των εισαγωγών χρυσού από τη Ρωσία.

«Τα μέτρα που ανακοινώσαμε σήμερα θα πλήξουν άμεσα τους Ρώσους ολιγάρχες και θα χτυπήσουν την καρδιά της πολεμικής μηχανής του Πούτιν», ανέφερε σε δήλωση ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Πρέπει να εξαλείψουμε τη χρηματοδότηση του καθεστώτος Πούτιν. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί μας κάνουν ακριβώς αυτό», πρόσθεσε.

Ανώτερος εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η G7 θα προβεί σε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την απαγόρευση εισαγωγής χρυσού την Τρίτη.

«Πρόκειται για μια βασική εξαγωγή, μια βασική πηγή εσόδων για τη Ρωσία όσον αφορά την ικανότητά της να συναλλάσσεται με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι ρωσικές εξαγωγές χρυσού ήταν αξίας 12,6 δισεκατομμυρίων λιρών (15,45 δισεκατομμύρια δολάρια) πέρυσι και οι πλούσιοι Ρώσοι αγόραζαν χρυσό για να μειώσουν τις οικονομικές επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων, δήλωσε η βρετανική κυβέρνηση.

Εκτός από την απαγόρευση εισαγωγής χρυσού, οι ηγέτες της G7 είχαν επίσης «πραγματικά εποικοδομητικές» συνομιλίες για ένα πιθανό ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, δήλωσε μια γερμανική κυβερνητική πηγή.

Μήνυμα ενότητας

Η σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται σε ένα πιο θολό σκηνικό σε σχέση με πέρυσι, όταν οι Βρετανοί, Καναδοί, Γάλλοι, Γερμανοί, Ιταλοί, Ιάπωνες και Αμερικανοί ηγέτες συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά την πανδημία COVID-19 και ορκίστηκαν σε… καλύτερες ημέρες:

  • Οι αυξανόμενες παγκόσμιες τιμές ενέργειας και τροφίμων πλήττουν την οικονομική ανάπτυξη στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
  • Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν την Παρασκευή για μια «άνευ προηγουμένου παγκόσμια κρίση πείνας».
  • Η κλιματική αλλαγή, μια ολοένα και πιο διεκδικητική Κίνα και η άνοδος του αυταρχισμού πρόκειται επίσης να είναι στην ημερήσια διάταξη.

Οι επισκέπτες

Φέτος, ο Σολτς κάλεσε ως χώρες εταίρους τη Σενεγάλη, που προεδρεύει επί του παρόντος στην Αφρικανική Ένωση, την Αργεντινή, επικεφαλής της Κοινότητας των κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, καθώς και την Ινδονησία και την Ινδία, τους σημερινούς και επόμενους οικοδεσπότες της ομάδας G20 των μεγάλων βιομηχανικών χωρών , καθώς και τη Νότια Αφρική.

«Η σύνοδος κορυφής πρέπει να στείλει όχι μόνο το μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ και η G7 είναι πιο ενωμένες από ποτέ, αλλά και ότι οι δημοκρατίες του κόσμου στέκονται μαζί ενάντια στον ιμπεριαλισμό του Πούτιν όπως ακριβώς κάνουν στον αγώνα κατά της πείνας και της φτώχειας», είπε ο Σολτς στο γερμανικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή