Σε στάση αναμονής βρίσκεται η αγορά ακινήτων και ειδικά στις κατοικίες το τελευταίο διάστημα με την ενεργειακή κρίση και τις έντονες αβεβαιότητες στην γεωπολιτική σκακιέρα να έχουν επηρεάσει τους επενδυτές στο ελληνικό real estate.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της κτηματαγοράς, τους τελευταίους μήνες πωλούνται ακίνητα μικρής επιφάνειας στο κέντρο της Αθήνας και στα νότια και βόρεια προάστια τα οποία είναι σε ελκυστικές τιμές. Αντίθετα ακίνητα μεγάλης επιφάνειας και σε πολύ υψηλές τιμές δεν έχουν καθόλου ζήτηση σε όλες τις περιοχές της Αττικής και ειδικά αυτά που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από την καρδιά της πόλης.

Διαβάστε επίσης: Αγορά ακινήτων: Οι επενδύσεις σε γκαρσονιέρες «τρεντάρουν» στην κτηματαγορά

Την εικόνα που εμφανίζει σήμερα η αγορά ακινήτων σκιαγραφεί στον Ο.Τ. η γενική γραμματέας του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών Μίνα Χαρμπαλή η οποία αναφέρει ότι  «την περίοδο που διανύουμε, συναντάμε ένα συνολικό «πάγωμα» στην αγορά ακινήτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενώ υπάρχουν σοβαροί αγοραστές και μεγάλη ζήτηση, η παγκόσμια ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου που επηρεάζει την αγορά και τις επενδύσεις.

Όλοι και όλα βρίσκονται σε αναμονή μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να επανέλθει το αίσθημα της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης». Η ίδια εκτιμά και ελπίζει ότι το  Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα αλλάξει το πολιτικό και οικονομικό τοπίο και η αγορά θα αρχίσει, και πάλι, να κινείται ανοδικά. Σύμφωνα με την ίδια η Ελλάδα, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, παρουσίασε χαμηλές τιμές όλο το 2021 με αποτέλεσμα να προσελκύσει πολλούς ξένους επενδυτές αλλά και Έλληνες αγοραστές, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας και στα Νότια προάστια.

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Η άνοδος των επιτοκίων θα οδηγήσει σε διόρθωση την αγορά ακινήτων

Το προφίλ πωλητών

Την περίοδο αυτή, σύμφωνα με τους ανθρώπους του real estate,  ακίνητα πωλούν οι ιδιοκτήτες που έχουν δάνεια και προσημειώσεις στα ακίνητα τους φοβούμενοι τον πληθωρισμό και την κρίση. Προτιμούν να πουλήσουν ένα ακίνητο να ξεχρεώσουν τις οφειλές τους και να μεταφερθούν σε ένα μικρότερο ακίνητο. Ένα άλλο μέρος πωλητών είναι ιδιοκτήτες μεγάλων ακινήτων που θέλουν να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα και να αγοράσουν ένα μικρότερο ακίνητο ή να πουλήσουν το ήδη μεγάλο ακίνητο και να αγοράσουν πιο μικρά τετραγωνικά μέτρα ακινήτων για τα παιδιά τους .

Το προφίλ των αγοραστών

Οι περισσότεροι αγοραστές ακινήτων την περίοδο αυτή, είναι κυρίως Έλληνες που θέλουν να τοποθετήσουν τα χρήματα τους σε ακίνητα,  λόγο ότι φοβούνται λόγο του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης. Υπάρχει και ένα μικρό κοινό από το εξωτερικό που εκδηλώνει ενδιαφέρον για παλιές κατοικίες στο κέντρο και στα νότια προάστια αλλά σε τιμές που να έχουν περιθώριο να τα ανακαινίσουν και να τα κάνουν εύκολα μεταπώληση.

Ξένοι επενδυτές

Αν και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την ελληνική αγορά ακινήτων παραμένει ζωηρό καταγράφεται μια στάση αναμονής.

Στο κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια εντοπίζονται οι περισσότερες αγοραπωλησίες ακινήτων το τελευταίο διάστημα ενώ το υψηλό κόστος κατασκευής ακινήτων έχει «φρενάρει» τη ζήτηση για οικόπεδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα