Περίπου πέντε δισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να δεσμεύσει η G7  για την επισιτιστική ασφάλεια, υπογράμμισε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα σχετικά με την απειλή της πείνας, που πυροδοτήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: G7: Προς μια νέα δέσμη κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας

Τα μισά από τις ΗΠΑ

Την τελευταία ημέρα της συνόδου κορυφής της G7 στη Γερμανία, ο αξιωματούχος είπε στο Reuters, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν πάνω από το ήμισυ αυτού του ποσού, το οποίο θα διατεθεί για την καταπολέμηση της πείνας σε 47 χώρες και για τη χρηματοδότηση περιφερειακών οργανώσεων.

Διαβάστε επίσης – G7: Οι ηγέτες συμφώνησαν να μελετήσουν την επιβολή ανώτατων τιμών στη ρωσική ενέργεια

Περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν σε άμεσες ανθρωπιστικές παρεμβάσεις, με άλλα 760 εκατομμύρια δολάρια για «επισιτιστική βοήθεια» για «ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της παραγωγικότητας των συστημάτων τροφίμων σε όλο τον κόσμο».

Συσπείρωση δυνάμεων

Η G7 προσπαθεί να συσπειρώσει τις αναδυόμενες χώρες, πολλές με στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, για να αντιταχθούν στην εισβολή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία και κάλεσε πέντε μεγάλες δημοκρατίες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος στη σύνοδο κορυφής προκειμένου να τις «κερδίσει».

Όπως επισημαίνει το Reuters, ορισμένα αναπτυσσόμενα έθνη, πρώην θύματα της δυτικής αποικιοκρατίας, θεωρούν ότι οι δυτικές καταγγελίες για την Ουκρανία δεν ευσταθούν και ανησυχούν περισσότερο για τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών των τροφίμων στους πληθυσμούς τους.

Στο στόχαστρο οι κυρώσεις

Μάλιστα, ορισμένοι κατηγορούν τις δυτικές κυρώσεις, όχι την εισβολή της Ρωσίας σε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο και τον αποκλεισμό των λιμανιών της, για τις ελλείψεις.

«Οι ενέργειες του Πούτιν ήταν ο πυρήνας και το πράγμα από το οποίο μπορείτε να τραβήξετε μια ευθεία γραμμή σε όλη την ευπάθεια που βλέπουμε σε όλο τον κόσμο όσον αφορά την επισιτιστική ασφάλεια», είπε ο αξιωματούχος.

«Οι ενέργειές του στραγγάλισαν τη γεωργική παραγωγή και χρησιμοποίησαν τα τρόφιμα ως πολεμικό όπλο μέσω της καταστροφής γεωργικών αποθηκών, εγκαταστάσεων επεξεργασίας… και του αποτελεσματικού αποκλεισμού των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή