Η Σύνοδος του G7 στην Βαυαρία έδωσε την ευκαιρία στον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς να προσεγγίσει τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό έχοντας στο νου του τις ενεργειακές δυνατότητες που έχει ο Καναδάς και την πιθανότητα να ενταχθεί στην λίστα των εναλλακτικών προμηθευτών που προσπαθεί να φτιάξει άρον-άρον το Βερολίνο για να αποφύγει ένα ενεργειακό κραχ δεδομένων των μειωμένων ροών από την Ρωσία.

Διαβάστε επίσης: Η Γαλλία ψάχνει πετρέλαιο σε Ιράν, Βενεζουέλα και Σαουδική Αραβία 

Διαβάστε επίσης: Δραματικές εκκλήσεις για την ενεργειακή κρίση στην Γερμανία 

«Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν ακόμη περισσότερο» ανακοίνωσε, εμφανώς ευχαριστημένος ο Όλαφ Σολτς, μετά την διμερή συνάντηση που είχε με τον Τριντό στο περιθώριο της Συνόδου. Μάλιστα, ανακοινώθηκε πως ο Γερμανός Καγκελάριος θα επισκεφτεί τον Καναδά στα τέλη Αυγούστου, καθώς το Βερολίνο βιάζεται να οριστικοποιήσει μια συμφωνία πριν την δύσκολη χειμερινή περίοδο.

Διαβάστε επίσης: Η G7 δρομολογεί νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας 

Σε τι προσβλέπει το Βερολίνο 

Άμεσος στόχος της Γερμανίας είναι η αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τον Καναδά, ενώ οι δύο πλευρές φαίνεται πως συζητούν και την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού LNG στις ανατολικές ακτές του Καναδά, ο οποίος θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τις εξαγωγές προς την Ευρώπη.

Ο Καναδάς είναι από τις χώρες με την μεγαλύτερη παραγωγή φυσικού αερίου στον κόσμο, όμως στερείται υποδομών για να προχωρήσει σε εξαγωγές. Πάντως, η κατασκευή ενός τερματικού σταθμού θα χρειαστεί αρκετά χρόνια, ενώ πιθανότατα θα σκοντάψει στις αντιρρήσεις των πολύ δυναμικών περιβαλλοντολογικών οργανώσεων της χώρας.

Μια λύση, που έχει πέσει στο τραπέζι, έχει να κάνει με την τροποποίηση ενός τερματικού σταθμού που ανήκει στην ισπανική Repsol SA. Πρόκειται για ένα εισαγωγικό τέρμιναλ που θα μπορούσε ενδεχομένως να μετατραπεί σε εξαγωγικό, σχετικά γρήγορα, αν όλες οι πλευρές συμφωνήσουν.

«Μας ενδιαφέρει να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τους φίλους μας στην Γερμανία και οι Γερμανοί μας πιέζουν να προσπαθήσουμε να κάνουμε, ότι μπορούμε» αποκάλυψε, μιλώντας στο Bloomberg, ο υπουργός Φυσικών Πόρων του Καναδά, Τζόναθαν Γουίλκινσον. Εξήγησε, ωστόσο, πως κάτι τέτοιο απαιτεί την δρομολόγηση μιας επένδυσης αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον ιδιωτικό τομέα, κάτι που προφανώς θα αναλάβει να διασφαλίσει η γερμανική και ευρύτερη ευρωπαϊκή πλευρά.

Οριακή κατάσταση 

«Οι μειωμένες ροές φυσικού αερίου έχουν αφήσει την Γερμανία σε μια επικίνδυνη κατάσταση» έγραψε χαρακτηριστικά σε σημερινό σημείωμα της η οικονομολόγος του Bloomberg Economics, Μαέβα Κάζεν. Με την Gazprom να έχει μειώσει δραστικά τις ροές προς τη χώρα και τα αποθέματα να επαρκούν για περίπου 2,5 μήνες, η γερμανική κυβέρνηση ανέβασε, προ ημέρων, στη δεύτερη βαθμίδα το επίπεδο κινδύνου για το καθεστώς επάρκειας της χώρας, ενώ ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ προειδοποίησε για μια απειλή τύπου Lehman Brothers στην καρδιά της γερμανικής οικονομίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια