Αυξήσεις 3,5% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων της Γαλλίας, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις του αυξανόμενου πληθωρισμού, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Δημόσιου Τομέα Stanislas Guerini.

Οι μισθοί του δημοσίου έχουν παγώσει από το 2017, καθώς ο πληθωρισμός τα τελευταία χρόνια ήταν εξαιρετικά χαμηλός.

Διαβάστε επίσης – Γαλλία: Πόλεμος, πληθωρισμός, πολιτική αστάθεια – Εκρηκτικό μίγμα για την οικονομία

«Λαμβάνοντας υπόψη τον πρωτοφανή πληθωρισμό, λάβαμε ένα εξαιρετικό μέτρο, μια συνολική αύξηση του δείκτη μισθών των δημοσίων υπαλλήλων», έγραψε ο υπουργός στο Twitter.

Διαβάστε επίσης – Γαλλία: Ο… ιερός κανόνας του μεσημεριού

Στα 7 δισ. ευρώ το κόστος για το κράτος

Η πρωτοβουλία αυτή θα έχει κόστος στο κράτος περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς η αύξηση κατά 1% στον δείκτη μισθών των 5,7 εκατομμυρίων δημοσίων υπαλλήλων της Γαλλίας αντιπροσωπεύει κόστος περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο Reuters. Τα συνδικάτα είχαν ζητήσει αυξήσεις που κυμαίνονταν από 3% έως 10%.

Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα Les Echos, προωθείται νομοσχέδιο για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών αυξάνοντας ορισμένες μορφές κρατικής βοήθειας κατά 4% με κόστος 8 δισεκατομμυρίων ευρώ (8,47 δισεκατομμύρια δολάρια) από τον Ιούλιο έως τον Απρίλιο του επόμενου έτους.

Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό

Η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας προέβλεψε αυτόν τον μήνα ότι ο πληθωρισμός θα ήταν κατά μέσο όρο 5,6% φέτος πριν πέσει στο 3,4% το 2023 και υποχωρήσει λίγο κάτω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2024.

Ένας αυξανόμενος αριθμός εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται στις αερομεταφορές και τις μεταφορές με φορτηγά, έχουν ζητήσει αυξήσεις μισθών για να αντισταθμίσουν το αυξανόμενο κόστος ζωής και κάνουν απεργίες για να στηρίξουν τα αιτήματά τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή