Θα δώσει ο Τούρκος πρόεδρος το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ; Ενόψει της έναρξης της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντά στη Μαδρίτη τον πρόεδρο της Φινλανδίας και την πρωθυπουργό της Σουηδίας, πρώτες συναντήσεις σε αυτό το επίπεδο από τότε που μπλοκάρει την ένταξη των δύο χωρών. «Υπό κανονικές συνθήκες» επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, «(τέτοιες συναντήσεις) θα έδειχναν ότι επίκειται κάποια λύση, δεδομένου ότι οι διπλωμάτες εδώ και μέρες κάνουν λόγο για καλή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και αναφέρονται στον άτυπο στόχο επίτευξης συμφωνίας πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής. Αλλά χθες ακούστηκε επίσης ότι ο Ερντογάν είναι Ερντογάν, δηλαδή απρόβλεπτος, και ότι κανείς δεν ξέρει τί σκέφτεται όντως. Ο Στόλτενμπεργκ, που ενεργεί ως διαμεσολαβητής, εκφράστηκε χθες ως συνήθως με επιφύλαξη, λέγοντας ότι δεν θα δώσει υποσχέσεις, αλλά διαβεβαιώσεις ότι “εργαζόμαστε ενεργά για να διασφαλίσουμε την πρόοδο”».

Διαβάστε επίσης: Μπάιντεν και Ερντογάν θα συνομιλήσουν την Τετάρτη

Μόνο από θέση ισχύος απέναντι στη Ρωσία

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung υπενθυμίζει επίσης την υπόσχεση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι «η σύνοδος θα έχει μετασχηματιστικό χαρακτήρα και ότι η συμμαχία πρέπει να ανανεωθεί, …Ως ένδειξη ενότητας θα γίνει ένα διατλαντικό δείπνο. Εκτός από τις χώρες του ΝΑΤΟ θα έρθουν και αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από εκείνες τις χώρες της ΕΕ που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ: Μάλτα, Αυστρία, Ιρλανδία, Κύπρος, όπως η Φινλανδία και η Σουηδία. Έτσι θα πέσει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στον Τούρκο Πρόεδρο. Το κυπριακό έχει αποτρέψει μια ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και τώρα η Τουρκία βάζει εμπόδια για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία, επειδή οι Σκανδιναβοί δήθεν στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις».

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Αμετακίνητος στο «όχι» για Σουηδία-Φινλανδία

Ο γερμανικός Τύπος στέκεται ιδιαίτερα και στην ανακοίνωση του Στόλτενμπεργκ για σημαντική ενίσχυση της Δύναμης Ταχείας Δράσης NRF του ΝΑΤΟ προκειμένου να αντιμετωπίσει απειλές. Ενδεικτικά τα όσα επισημαίνει η Märkische Oderzeitung. «Το ΝΑΤΟ θέλει να θέσει 300.000 στρατιώτες σε όλην την Ευρώπη σε αυξημένη επιφυλακή, για να δώσει το σύνθημα ότι είναι έτοιμη να αμυνθεί απέναντι σε μια επιθετική Ρωσία. Προφανώς το Κρεμλίνο τις δύο τελευταίες δεκαετίες ασκούσε πολιτική χρησιμοποιώντας ισχύ, άρα πρέπει και να αντιμετωπιστεί με ισχύ … Διαπραγματεύσεις με έναν τόσο αδίστακτο πολεμοκάπηλο, όπως ο Ρώσος Πρόεδρος, για μια μελλοντική αρχιτεκτονική ασφάλειας θα μπορούσαν να διεξαχθούν μόνο από θέση ισχύος. Ναι, η Ευρώπη πρέπει να ξέρει πώς να αμύνεται. Παρόλα αυτά εξακολουθεί να υπάρχει η δυσάρεστη αίσθηση ότι έχουμε μπει εντελώς στο παιχνίδι του Πούτιν».

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα