Με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί το πρωί της Τετάρτης ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το Μέγαρο των Ηλυσίων, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό οι σύμμαχοι «να συνομιλούν με ειλικρίνεια όταν υπάρχουν διαφωνίες» μεταξύ τους.

Η συνάντηση αυτή είναι προγραμματισμένη για τις 10.30 (ώρα Ελλάδας) και εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλουν πολλοί από τους ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ να πείσουν την Τουρκία να μην μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

«Να ξεκαθαρίσει τη στάση του»

Ο Μακρόν, που αναμένεται να φτάσει απόψε στη Μαδρίτη, ανέφερε πρόσφατα υποδεχόμενος τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ότι θα ζητήσει από τον Ερντογάν «να ξεκαθαρίσει» τη στάση του.

«Ανέκαθεν λέγαμε το ίδιο πράγμα: σε μια συμμαχία πρέπει να συνομιλούμε, να μιλάμε ειλικρινά μεταξύ μας όταν έχουμε διαφωνίες», υπογράμμισε η γαλλική προεδρία. «Με την Τουρκία, κάναμε στο παρελθόν συζητήσεις που κάποιες φορές ήταν δύσκολες (…) επειδή θεωρούσαμε ότι οι στρατηγικές επιλογές της δεν αντιστοιχούσαν στα συμφέροντα ασφαλείας των συμμάχων, ιδίως στη Συρία», πρόσθεσε, μια αναφορά για τις εντάσεις του 2019-20.

Το Παρίσι «δίνει προσοχή» στα «ζητήματα ασφαλείας» που εγείρει η Άγκυρα αλλά επίσης και στα θέματα «σεβασμού των αρχών στις οποίες βασίζεται η Βορειοατλαντική Συμμαχία, και σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα