Σύμφωνα με τον Νιινίστο στο μνημόνιο που υπεγράφη οι τρεις χώρες συμφώνησαν «να επεκτείνουν την πλήρη υποστήριξή τους ενάντια στις απειλές η μία για την ασφάλεια της άλλης»

Σε συμφωνία που οδηγεί τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να άρει το βέτο απέναντι στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας κατέληξε η τετραμερής που πραγματοποιήθηκε υπό τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας που ξεκινάει την Τρίτη στη Μαδρίτη.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού μετά την τετραμερή ΝΑΤΟ – Τουρκίας – Φινλανδίας – Σουηδίας οι τρεις χώρες υπέγραψαν μνημόνιο για την ένταξη Ελσίνκι – Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ.

Όπως μεταδίδει το Ρόιτερς, ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο δήλωσε ότι το μνημόνιο που υπέγραψαν οι τρεις χώρες αφορά την δέσμευση τους για τη διασφάλιση της κοινής ασφάλειας. Ο πρόεδρος της Φινλανδίας ανέφερε ότι η Τουρκία συμφώνησε να υποστηρίξει τις αιτήσεις Ελσίνκι και Στοκχόλμης για ένταξης στο ΝΑΤΟ. Όπως είπε στο μνημόνιο που υπεγράφη οι τρεις χώρες συμφώνησαν «να επεκτείνουν την πλήρη υποστήριξή τους ενάντια στις απειλές η μία για την ασφάλεια της άλλης».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την Τουρκία ώστε να ενταχθούν η Σουηδία και η Φινλανδία στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ ήταν ανέκαθεν σε θέση να βρίσκουν «κοινό έδαφος» και να επιλύουν τις διαφορές τους, σημείωσε ο Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε ότι μετά από αυτή τη συμφωνία, το ΝΑΤΟ «θα προσκαλέσει» τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχουμε συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον γγ του ΝΑΤΟ, η Άγκυρα, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη υπέγραψαν ένα μνημόνιο που καλύπτει τις ανησυχίες που εξέφραζε η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών όπλων και του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία και να άρουν τυχόν περιορισμούς. Θα συγκροτήσουν επίσης έναν μηχανισμό διαμοιρασμού πληροφοριών για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.

Η Τουρκία εξασφάλισε «την πλήρη συνεργασία» της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά του PKK και των συμμάχων του, καθώς και τη δέσμευση ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την έκδοση εκείνων που κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».

Ντουμπάι: Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές
Επικαιρότητα |

Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές στο Ντουμπάι

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βίωσαν τη σφοδρότερη νεροποντή από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1949 - Η αεροπορική εταιρεία Emirates αναστέλλει όλες τις διαδικασίες ελέγχου επιβατών για σήμερα