Τα νέα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παρουσίασε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) ο γενικός διευθυντής της τράπεζας, κ. Στ. Σουγιουτζόγλου, προσκεκλημένος του προέδρου, Π. Ραβάνη και της Διοίκησης.

Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Πόσο συνεισφέρουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε απασχόληση και ανάπτυξη

Όπως τόνισε ο κ. Σουγιουτζόγλου, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Ανώνυμη Εταιρία (πρώην ΕΤΕΑΝ Α.Ε.), συστήνεται σήμερα στις επιχειρήσεις, ως ο συνδετικός κρίκος στον οικονομικό κύκλο της χρηματοδότησης, μεταξύ της μικρομεσαίας επιχείρησης και της εμπορικής τράπεζας, αναλαμβάνοντας εκείνο το μέρος του  επιχειρηματικού κινδύνου, που δεν μπορεί να αναλάβει η τράπεζα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2020 η Αναπτυξιακή Τράπεζα έδωσε το 40% όλων των δανειοδοτήσεων στην αγορά και το 2021, το 25%. Συνολικά 8 δισ. ευρώ σε προϊόντα δανεισμού.

Επισημάνθηκε ότι οι επιχειρήσεις μέσω της Αναπτυξιακής, εξασφαλίζουν φθηνότερο δανεισμό, λόγω των χαμηλών επιτοκίων, αφού η Αναπτυξιακή Τράπεζα, διαθέτει κρατικούς πόρους, δεν έχει στόχο το επιχειρηματικό κέρδος. Ενδεικτικά, σε ένα δάνειο από το πρόγραμμα Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ), οι εμπορικές τράπεζες καλύπτουν το 60% και η Αναπτυξιακή, το 40%.

Τα νέα προϊόντα

Στη συνέχεια, ο κ. Σουγιουτζόγλου, παρουσίασε τα νέα προϊόντα της Τράπεζας, όπως:

-το Ταμείο Εγγυοδοσίας Δανείων Επιχειρήσεων Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων, για να παρέχει εγγύηση σε δάνεια μέσω των συνεργαζόμενων Τραπεζών, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο παραγωγής οπτικοακουστικών έργων.

-το Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας, που είναι το πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο με στόχο να στηρίξει τις καινοτόμες νεοσύστατες και υφιστάμενες Πολύ μικρές, Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), για πρώτη φορά, με παροχή εγγύησης σε δάνειο και επιχορήγηση σε ποσοστό 20% του δανειακού κεφαλαίου.

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία

Σύμφωνα με τον κ. Σουγιουτζόγλου, το φθινόπωρο η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα προχωρήσει στο σχεδιασμό νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για επενδύσεις  έως και 20 εκατ. ευρώ, που θα κατευθύνονται σε τρεις πυλώνες:

-Πράσινη ανάπτυξη ακόμη και για την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού

-Ψηφιακή αναβάθμιση τεχνολογικού εξοπλισμού επιχειρήσεων

-Επενδύσεις γενικής φύσεως.

Τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Β.Ε.Α., έθεσαν ερωτήματα στον Γεν. Διευθυντή της Αναπτυξιακής Τράπεζας, επισημαίνοντας όλοι, τον ζωτικής σημασίας παράγοντα για τον μικρό επιχειρηματία και τον αυτοαπασχολούμενο, που είναι οι εγγυήσεις των δανειζόμενων που απαιτούν οι εμπορικές τράπεζες, αλλά και οι λοιπές προϋποθέσεις που αποκλείουν συχνά, την πολύ μικρή και μικρή επιχείρηση, από τα προγράμματα χρηματοδότησης.

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος Κώστας Δαμίγος, δήλωσε: «Πρωταρχικός στόχος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας,  είναι να ενημερώνει αξιόπιστα τα Μέλη του, για όποιο χρηματοδοτικό εργαλείο στηρίζεται σε κρατικούς πόρους, αλλά και να παρεμβαίνει ακόμη, για να διευκολύνει την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρηματιών, ώστε να στηριχτούν για την βιωσιμότητά τους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Ελληνικά Γαλακτοκομεία: «Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την οικογένεια Σαράντη
Επιχειρήσεις |

«Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη

Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις του θεσσαλικού ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία με την Κάμπος Χίου – Έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου από τη χιώτικη εταιρεία