Η συντριπτική πλειοψηφία (98,9%) των επιχειρήσεων της ΕΕ που αποτελούν μέρος της μη χρηματοπιστωτικής επιχειρηματικής οικονομίας ήταν πολύ μικρές ή μικρές επιχειρήσεις που απασχολούσαν λιγότερα από 50 άτομα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat με αφορμή την Ημέρα των Μικρών, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης: Eurostat: Πόσο ακριβή είναι η χώρα σας σε αγαθά και υπηρεσίες; [εφαρμογή]

Το οικονομικό τους «βάρος», δηλαδή η συμβολή τους στην απασχόληση ή την προστιθέμενη αξία, ήταν ωστόσο πολύ χαμηλότερο: οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις απασχολούσαν λίγο λιγότερο από το ήμισυ (48,4%) του εργατικού δυναμικού της μη χρηματοοικονομικής επιχειρηματικής οικονομίας της ΕΕ, ενώ συνεισέφεραν λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο (35,3%) στην προστιθέμενη αξία.

Μόνο το 0,9% των επιχειρήσεων της ΕΕ ήταν μεσαίες κλίμακας με περισσότερους από 50 αλλά λιγότερους από 250 υπαλλήλους. Οι μεσαίες επιχειρήσεις απασχολούσαν λίγο περισσότερο από το ένα έκτο (16,0%) του εργατικού δυναμικού της ΕΕ, στον τομέα των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων, ενώ συνεισέφεραν περίπου το ίδιο μερίδιο (17,1%) της προστιθέμενης αξίας.

Τα υψηλότερα μερίδια προστιθέμενης αξίας

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις συνεισέφεραν τα υψηλότερα μερίδια προστιθέμενης αξίας στις μη χρηματοοικονομικές επιχειρηματικές οικονομίες της Μάλτας (55,8% της συνολικής προστιθέμενης αξίας που παράγεται από πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις), της Κύπρου (52,9%) και της Εσθονίας (52,6). %). Τα υψηλότερα μερίδια προστιθέμενης αξίας συνεισέφεραν οι ΜΜΕ στην Εσθονία (26,0% της συνολικής προστιθέμενης αξίας που παράγεται από τις μεσαίες επιχειρήσεις), τη Λετονία και τη Λιθουανία (και οι δύο 25,1%).

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 9η θέση της ΕΕ με 906.600 πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας