Σε διψήφιο ποσοστό για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 1985 διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός της Ισπανίας τον Ιούνιο.

Διαμορφώθηκε στο 10,2% σημειώνοντας άλμα από το 8,7% του Μαΐου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (INE) που ανακοινώθηκαν σήμερα Τετάρτη.

Διαβάστε επίσης: Ισπανία: Στο 8,3% αποκλιμακώθηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Μάλιστα, ξεπέρασε κατά πολύ την πρόβλεψη των αναλυτών που σε δημοσκόπηση του Reuters έδειχνε ότι θα διαμορφωθεί στο 9%.

Ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε στο 5,5% σε ετήσια βάση από 4,9% έναν μήνα νωρίτερα, το υψηλότερο από τον Αύγουστο του 1993.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Σε υψηλό 40 ετών εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε σε 10,0% έναντι 8,5% τον Μάιο.

«Τα νέα των τελευταίων εβδομάδων δεν είναι θετικά… Οι περικοπές των εξαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία επιταχύνουν την αύξηση των τιμών της ενέργειας», σχολίασε η υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνο μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Στην Ισπανία, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, αυτή η εξέλιξη των τιμών οφείλεται κυρίως στην άνοδο των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών.

Επίσης, επηρεάζουν την αύξηση των εθνικών τιμών καταναλωτή η άνοδος του κόστους στα ξενοδοχεία, στα καφέ και στα εστιατόρια.

Το αυξανόμενο κόστος ζωής στην Ισπανία ασκεί πίεση στην κυβέρνηση Σάντσεθ, η οποία ψήφισε το Σάββατο ένα δεύτερο πακέτο μέτρων, ύψους 9 δις. ευρώ, για να βοηθήσει τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό.

Οι αυξανόμενες τιμές καταναλωτή «δείχνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι κατάλληλα», δήλωσε ο Σάντσεθ σήμερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή