Η οικονομία της Κίνας έχει ανακάμψει σε κάποιο βαθμό, αλλά τα θεμέλιά της δεν είναι στέρεα.

Αυτό ανέφεραν την Τρίτη τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας, επικαλούμενα τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ.

Η Κίνα θα προσπαθήσει να επαναφέρει την οικονομία σε κανονική τροχιά και να μειώσει το ποσοστό ανεργίας το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ο Λι.

«Επί του παρόντος, η εφαρμογή της δέσμης μέτρων πολιτικής για τη σταθεροποίηση της οικονομίας επιταχύνεται και παράγει αποτελέσματα. Η οικονομία έχει ανακάμψει στο σύνολό της, αλλά τα θεμέλια δεν είναι ακόμη στέρεα», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «το έργο της σταθεροποίησης της απασχόλησης παραμένει δύσκολο».

Κατανάλωση και ανεργία

Η οικονομία της Κίνας έδειξε σημάδια ανάκαμψης τον Μάιο μετά την πτώση του προηγούμενου μήνα, καθώς η βιομηχανική παραγωγή αναζωογονήθηκε, αλλά η κατανάλωση παρέμεινε αδύναμη, αποτελώντας πρόκληση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής εν μέσω της επίμονης επιβάρυνσης από τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19.

Το εθνικό ποσοστό ανεργίας της Κίνας με βάση έρευνα μειώθηκε στο 5,9% τον Μάιο από 6,1% τον Απρίλιο, εξακολουθώντας να είναι πάνω από τον κυβερνητικό στόχο του 2022 για ποσοστό κάτω του 5,5%.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας που καταγράφηκε σε 31 μεγάλες πόλεις αυξήθηκε στο 6,9%, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ. Ορισμένοι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η απασχόληση θα χειροτερέψει πριν βελτιωθεί, με έναν αριθμό ρεκόρ αποφοίτων που θα εισέλθουν στο εργατικό δυναμικό το καλοκαίρι.

Ο Λι υποσχέθηκε να επιτύχει λογική οικονομική ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο, αν και ορισμένοι οικονομολόγοι του ιδιωτικού τομέα αναμένουν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σε σύγκριση με την ανάπτυξη 4,8% του πρώτου τριμήνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή