Σύγχυση και αναστάτωση προκάλεσε στο Πεκίνο η ανακοίνωση ότι η αυστηρή πολιτικής μηδενικής Covid θα συνεχίσει να εφαρμόζεται για μια πενταετία, με μαζικούς ελέγχους και lockdown σε περίοδο έξαρσης κρουσμάτων.

Η ανακοίνωση δημοσιεύτηκε την Δευτέρα σε κρατική εφημερίδα και αποδίδεται στον γραμματέα του Κομουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο. Ανέφερε ότι «τα επόμενα πέντε χρόνια, το Πεκίνο θα αντιμετωπίζει ανά διαστήματα την κανονικοποίηση των μέτρων πρόληψης και ελέγχου της επιδημίας».

Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός: «Η τέταρτη δόση εμβολίου μας «καλύπτει» έως τον Οκτώβριο» λένε οι επιστήμονες

Το δημοσίευμα της Beijing Daily αναπαράχθηκε από άλλα κρατικά μέσα και διαδόθηκε ευρέως στα κοινωνικά δίκτυα, αναφέρει ο Guardian. Λίγες ώρες αργότερα όμως η φράση «τα επόμενα πέντε χρόνια« αφαιρέθηκε από τα περισσότερα μέσα online, και το σχετικό hashtag στο Weibo, τη δημοφιλέστερη κοινωνική πλατφόρμα στην Κίνα, διαγράφηκε.

Από την ανακοίνωση δεν απαλείφθηκαν πάντως οι αναφορές για βελτίωση των μηχανισμών πρόληψης και ελέγχου, την απομόνωση τυχόν κρουσμάτων μόλις εντοπίζονται, την «κανονικοποίηση» των μαζικών εξετάσεων και τους περιορισμούς στην είσοδο και έξοδο από την πόλη.

Πώς αντέδρασαν οι κινέζοι

Πολλοί χρήστες του Διαδικτύου εξέφρασαν τον θυμό τους για την ανακοίνωση, άλλοι αναρωτήθηκαν για το περιεχόμενό της.

«Τελικός στόχος της μάχης κατά της επιδημίας είναι η επιστροφή στην κανονικότητα, φαίνεται όμως πως όλοι το ξέχασαν» έγραψε χρήστης στο Weibo.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις για την ανακοίνωση ούτε εξηγήσεις για τη διόρθωσή της.

Παρόλο που πολλές άλλες χώρες αρχίζουν να αποδέχονται την ιδέα της συμβίωσης με τον πανδημικό κοροναϊό, η Κίνα επιμένει στην πολιτική της μηδενικής Covid, η οποία απέφερε αποτέλεσμα στα προηγούμενα πανδημικά κύματα αλλά στάθηκε ανίσχυρη να προλάβει το κύμα της άκρως μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον.

Η σκληρή πολιτική του προέδρου Σι Τζινπίνγκ πήρε φέτος δυστοπικό χαρακτήρα με το παρατεταμένο lockdown στη Σαγκάη και τους κοινωνικούς περιορισμούς στο Πεκίνο, μέτρα που είχαν ως αποτέλεσμα την αποχώρηση πολλών ξένων υπηκόων. Πολλές ακόμα πόλεις και επαρχίες εφαρμόζουν υποχρεωτικές διαγνωστικές εξετάσεις για όσους επιθυμούν να μετακινούνται.

Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός: Νέα μελέτη ενισχύει τις υποψίες για την προέλευση των μεταδοτικών στελεχών

Το γεγονός ότι τα κινεζικά εμβόλια προσφέρουν πολύ περιορισμένη προστασία κατά της Covid είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους λέγεται ότι το Πεκίνο σκοπεύει να διατηρήσει την αυστηρή πολιτική.

Σε μια θετική εξέλιξη, το Πεκίνο ανακοίνωσε την Κυριακή την επανέναρξη της εκπαίδευσης με φυσική παρουσία, ενώ η Σαγκάη δεν ανέφερε κανένα κρούσμα το Σαββατοκύριακο για πρώτη φορά από τον Μάρτιο.

Το ενδεχόμενο νέων lockdown ωστόσο παραμένει. Την περασμένη Κυριακή η πόλη του Σενζέν απέκλεισε μια ολόκληρη γειτονιά και απαγόρευσε την έξοδο από κτήρια κατοικιών μετά τον εντοπισμό ενός κρούσματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής