Μια σειρά από προκλήσεις έχει να αντιμετωπίσει η αγορά εργασίας, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τον Ernst Ekkehard, επικεφαλής του τμήματος Μακροοικονομικών Πολιτικών και Εργασίας της ILO.

Μιλώντας στο OT FORUM 2 για τις προκλήσεις του κλάδου, ο κ. Ekkehard αναφέρθηκε στις συνέπειες της πανδημίας, τις τεχνολογικές και γεωπολιτικές εξελίξεις, καθώς επίσης στην κλιματική αλλαγή και πράσινη μετάβαση και τη γήρανση του πληθυσμού ιδιαίτερα στην Ευρώπη. «Υπάρχει μια τεράστια ανασφάλεια, ωστόσο ο βαθμός ανεργίας μειώθηκε ακόμη και μετά την πανδημία. Αυτό που βλέπουμε είναι αύξηση στην ανασφάλεια και στην αβεβαιότητα, ύφεση στην αγοραστική ισχύ και πτώση στις απολαβές των εργαζομένων. Δεν υπάρχει επαρκής αριθμός νέων ατόμων και αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές θέσεις εργασίας να μένουν κενές».

Διαβάστε επίσης: OT FORUM: Meta Living – Λεπτό προς λεπτό η δεύτερη μέρα

Μόνο οφέλη από την ψηφιακή επανάσταση

Αναφερόμενος στην είσοδο των νέων τεχνολογιών και της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) στον εργασιακό τομέα, ο αξιωματούχος του ILO σημείωσε πως αποτελεί ένα από τα οφέλη που προσβλέπουμε. «Όπως είπα δεν υπάρχουν αρκετοί νέοι να μπουν στην αγορά εργασίας, και η νέα τεχνολογία θα μας βοηθήσει να καλύψουμε κάποια κενά. Δεν αντικαθιστούν θέσεις εργασίας αλλά συνδράμουν, είναι συμπληρωματική ως προς τα χέρια εργασίας που διαθέτουμε», ανέφερε.

Όπως είπε, πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να γίνουμε πιο εργατικοί και πώς θα είναι πιο ασφαλείς οι χώροι εργασίας, ενώ έφερε ως παράδειγμα μία μεγάλη πυρκαγιά σε κτίριο στη Γερμανία, όπου ρομποτικά σκυλιά ανέλυσαν τη σταθερότητα του σκελετού, «βοήθησαν χωρίς να απειλούν τη θέση εργασίας κάποιου. Τα μηχανήματα βελτιώνουν και μπορούν κανουν πιο ασφαλείς τους ανθρώπους στους χώρους εργασίας τους».

Να αποκτούμε διαρκώς νέες δεξιότητες

«Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο χρόνος εργασίας φτάνει πλέον τα 35-40 χρόνια και κατά τη διάρκεια του εργασιακού κύκλου πρέπει να αποκτούμε πολλές ικανότητες και δεξιότητες. Η ιδέα του να μένουμε σε μία εταιρεία για 25 χρόνια δεν υφίσταται. Οι πιο εύελικτοι θα πρέπει να εκμεταλεύονται τις ευκαιρίες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ekkehard αναφέρθηκε σε μία έκθεση του Παγκόσμιου Ινστιτούτου McKinsey, σύμφωνα με την οποία η πλειοψηφία των δεξιοτήτων μας στην αγορά εργασίας θα προέρχεται από τις προηγούμενες εργασίες μας και όχι από τις σπουδές μας. «Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το αναγνωρίσουν και οι εταιρείες. Οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι πρόθυμοι να καταρτιστούν και οι εταιρείες να το αναγνωρίσουν και επίσης να συνδράμουν και οι κυβερνήσεις. Αυτό το τρίπτυχο είναι πολύ σημαντικό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να υπάρχει μία φόρμουλα για την προστασία των δεξιοτήτων και όχι των θέσεων. «Πρέπει να είμαστε ευέλικτοι και να μην είμαστε αγκιστρωμένοι στις θέσεις. Οι κυβερνήσεις ποινικοποιούσαν τις θέσεις με αυξανόμενες εισφορές, ήταν σαν τιμωρία, δεν πρέπει να τιμωρούμε την αγορά εργασίας».

Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει

Τέλος, μιλώντας για την τηλεργασία και για τα συμπεράσματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο κ. Ekkehard την χαρακτήρισε ως μία θεματική που είναι της μόδας το τελευταίο διάστημα. «Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει. Πολλοί θα δουλεύουν από το σπίτι και η έλλειψη εργατικού δυναμικού οδηγεί προς τα εκεί. Βέβαια, δεν είναι πάντα θετικές οι επιπτώσεις, καθώς δουλέψαμε περισσότερο με την τηλεργασία, αλλά δεν γίναμε πιο παραγωγικοί. Η τηλεργασία θα παραμείνει, όμως εκτιμώ ότι δεν θα δούμε την παραγωγικότητα που περιμέναν αρκετοί με την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην εξ αποστάσεως εργασία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα OT FORUM
Beyond 2024 – Τι συζήτησε η Σοφία το Ρομπότ με τον καθηγητή Μιχάλη Μπλέτσα
Beyond |

Πώς θα μοιάζει ένα μέλλον με ρομπότ; - Τι συζήτησε η Σοφία το Ρομπότ με τον καθηγητή Μιχάλη Μπλέτσα

Για το πώς η ΑΙ έχει τη δυνατότητα να μάθει και να αναπτυχθεί ακόμη και χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπινου προγραμματισμού, μίλησε το ανθρωποειδές ρομπότ στην έκθεση Beyond

Beyond 2024 – Μιχάλης Μπλέτσας: Είμαστε σε «υβριδικό πόλεμο» με τη Ρωσία
Beyond |

Μπλέτσας (Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας): Είμαστε σε «υβριδικό πόλεμο» με τη Ρωσία

«Σίγουρα θα υπάρχει προπαγάνδα ενόψει ευρωεκλογών», είπε ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας ενώ τόνισε ότι «στο διαδίκτυο δεν πρέπει να παίρνουμε τίποτα τοις μετρητοίς»