Οι ηθικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις από το Metaverse βρίσκονται ήδη στο μικροσκόπιο Διεθνών Οργανισμών και προετοιμάζονται πρωτοβουλίες νομοθετικού περιεχομένου. H αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, μίλησε στο OT Forum 2 για την ανατροπή που έρχεται με το νέο ψηφιακό σύμπαν αλλά και για τις προκλήσεις που γεννά η νέα μεταπραγματικότητα.

Διαβάστε επίσης: OT FORUM: Meta Living – Λεπτό προς λεπτό η δεύτερη μέρα

Όπως εξήγησε η Εύα Καϊλή το Metaverse είναι ένα άθροισμα όλων των τεχνολογιών που έχουμε στα χέρια μας σε τρισδιάστατη μορφή. «Καταλύτης για μια τέτοια ιδέα ήταν η πανδημία, που έδωσε ώθηση στις εταιρίες να ερευνήσουν μια τέτοια μεταπραγματικότητα. Οι δυνατότητες που ανοίγονται είναι τεράστιες και αγγίζουν όλους του τομείς της πραγματικότητας. Από την τηλεϊατρική, και την εξουδετέρωση των αποστάσεων μέχρι τη δυνατότητα να συνομιλούμε με άβαταρ ακόμα και για θέματα εργασίας, το metaverse περιλαμβάνει επί της ουσίας ό, τι μπορεί κανείς να φανταστεί ως συνδυασμό της πραγματικότητας με ψηφιακά παιχνίδια», ανέφερε η κ. Καϊλή.

Πώς θα διασφαλιστεί η ασφάλεια των χρηστών

«Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα επόμενα πέντε χρόνια το 1/4 των ανθρώπων παγκόσμια θα έχει κάποιου είδους πρόσβαση στο Metaverse. Την ίδια στιγμή γεννώνται ερωτήματα και προβληματισμοί για το πώς θα οι πολίτες θα είναι προστατευμένοι απέναντι σε ένα τέτοιο ψηφιακό περιβάλλον. Τα ζητήματα που προβληματίζουν τους διεθνείς οργανισμούς είναι καταρχάς η ίδια η δομή της νέας τρισδιάστατης πραγματικότητας όπου πολλές και διαφορετικές εταιρείες θα πρέπει να συνδεθούν και να λειτουργήσουν με κοινούς κανόνες και κώδικες».

Επιπλέον ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα ζητήματα των προσωπικών δεδομένων αλλά και της πιθανής παραβίασης των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία του πραγματικού κόσμου, τόνισε. Πχ ανέφερε η κ. Καϊλή πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα παραπλανηθούμε από ένα άβαταρ που δηλώνει μία ταυτότητα αλλά μπορεί να κρύβει άλλη.

Αυτή τη στιγμή όπως σημείωσε η κ. Καϊλή γίνεται συζήτηση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πώς θα λειτουργήσει όλη η νέα πραγματικότητα. Όπως εξήγησε «σε αυτό το στάδιο γίνεται κυρίως ανίχνευση για το που θα πρέπει να παρέμβουμε. Το σίγουρο είναι ότι ό,τι είναι νόμιμο στον πραγματικό κόσμο θα είναι νόμιμο και στον ψηφιακό. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετά θολά σημεία για το ποιος θα έχει την ευθύνη από όλους αυτούς που εμπλέκονται. Ωστόσο είναι μία διεργασία σε εξέλιξη και είναι βασικό ότι η κατεύθυνση που θα δοθεί θα είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Τέλος η κ. Καϊλή αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο γεγονός που δίνει κατευθυντήριες γραμμές και για τη νέα ψηφιακή πραγματικότητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News