Η συνεδρίαση της Τρίτης χαρακτηρίστηκε από σημαντική έλλειψη κατεύθυνσης, απόρροια της επενδυτικής ανασφάλειας που επικρατεί όλο αυτό το διάστημα, τόσο στην ελληνική αγορά, όσο και στην πλειονότητα των διεθνών.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο Δείκτης παρέμεινε οριακά πάνω από τις 820 μονάδες και μην επιτρέποντας να προστεθεί κάποιο νέο δεδομένο στην υφιστάμενη ανάλυση. Μια ανάλυση που τον θέλει να κινείται προς το ψυχολογικής σημασίας όριο των 800 μονάδων, εντός μιας ξεκάθαρης πτωτικής δίμηνης τάσης, και πάντα σε συνάφεια με το αρνητικό κλίμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Συνυπολογίζοντας δε και τα κόκκινα ταμπλό στη Wall Street το βράδυ (ώρα Ελλάδος), μπορούμε ευχερώς να αναγνώσουμε μια συντονισμένη ανάγκη ρευστοποιήσεων, που τουλάχιστον στο ΧΑ είναι άκρως ελεγχόμενη, καθώς ο Δείκτης μας χάνει “μόλις” 7,35% στο εξάμηνο, εν αντιθέσει -επί παραδείγματι- με τον S&P 500 που χάνει 20% και τον Nasdaq 100 που χάνει 29% στο εξεταζόμενο διάστημα.

Τα πρόσημα ήταν μικτά χθες, και ζυγισμένα υπέρ της πτώσης κατ αναλογία σχεδόν 60/40, με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα σχεδόν 48 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα τα 3,43 αφορούσαν σε πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Συνολικά, 12 μετοχές κατέγραψαν νέα χαμηλά 52 εβδομάδων, μεταξύ άλλων και η ΔΕΗ, η ΕΛΧΑ, ο ΑΔΜΗΕ και η ΚΟΥΕΣ, αποτυπώνοντας και το αρνητικό momentum που έχει βρεθεί η αγορά, με την Πειραιώς μάλιστα να βλέπει ενδοσυνεδριακά και νέα ιστορικά χαμηλά.

Να τονισθεί τέλος πως η αγορά είναι “δύο ταχυτήτων” με κάποια χαρτιά να στέκονται σχεδόν αλώβητα πέριξ των τοπικών ή πολυετών υψηλών (λ.χ. ΟΠΑΠ, ΟΤΕ) και άλλα να καταρρέουν παρά την καλή χρηματοοικονομική τους εικόνα (λ.χ. ΔΕΗ, ΚΡΙ, ΣΑΡ). Και ειδικότερα για τη δεύτερη περίπτωση, όσο ελκυστικές κι αν φαντάζουν σε αυτά τα επίπεδα, είναι αδύνατον να προβλεφθεί το “καλό” σημείο εισόδου σε χαμηλά επίπεδα, οπότε πρέπει να επιστρατευτεί αρκετή υπομονή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News