Ούτε σήμερα κατάφερε να βελτιώσει την εικόνα του το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς έκλεισε με απώλειες, διευρύνοντας τον αρνητικό απολογισμό του πρώτου εξαμήνου του έτους πάνω από το 9%.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,43% στις 810,42 μονάδες, ήτοι μόλις 22 μονάδες πάνω από τα χαμηλά που βρέθηκε στις 8 Μαρτίου, ήτοι στις 788,83 μονάδες.

Αν και δεν ήταν λίγο οι long που πίστευαν να υπάρξει ένα καλύτερο κλείσιμο το εξαμήνου σήμερα, τελικά το ΧΑ επέλεξε να μην αναλάβει μεγαλύτερο ρίσκο, μια τακτική όμως που στην παρούσα συντηρεί το αρνητικό σενάριο. Ένα σενάριο που δείχνει ότι ο γενικός δείκτης θα φτάσει αργά ή γρήγορα στις 800 μονάδες, ενώ και η ασθενής εικόνα σε Ευρώπη και ΗΠΑ συνεπικουρούν.

Πτωτική δίμηνη τάση

Σε κάθε περίπτωση, με το momentum να είναι πλέον αρνητικό σε ήδη πτωτική δίμηνη τάση, είναι εύλογο να απέχουν μεγάλες τοποθετήσεις, ενώ παράλληλα η ευαισθησία στις ρευστοποιήσεις, ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμων παικτών, δίνουν την αίσθηση της πλαγιολίσθησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ήδη τσιτωμένα νεύρα των λιγοστών αισιόδοξων.

Άλλωστε, το κλίμα δεν βελτιώθηκε ούτε και στην προοπτική η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράζει ομόλογα από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα με μέρος των εσόδων που λαμβάνει από τη λήξη γερμανικού, γαλλικού και ολλανδικού χρέους σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις διαφορές μεταξύ του κόστους δανεισμού τους.

Το νέο πρόγραμμα της ΕΚΤ

Εν αναμονή της εφαρμογής από αύριο του νέου αυτού ευέλικτου πλαισίου επανεπένδυσης των ομολόγων, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,6%, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να διαμορφωθεί στο 2,23%.

Διαβάστε επίσης -ΕΚΤ: Το σχέδιο για τα ομόλογα του Νότου – Τι θα γίνει με την Ελλάδα

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, οι Alpha Bank, Εθνική, Jumbo, Aegean και Eurobank βρέθηκαν στο επίκεντρο των απωλειών, ενώ σημαντική ήταν και η πτώση σε Λάμδα, Motor Oil, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Σαράντης και Μυτιληναίος.

Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Titan, με τη Βιοχάλκο να κλείνει στο +1,06%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών