Με σημαντικές απώλειες κινούνται σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, οδεύοντας πλέον να κλείσουν το χειρότερο πρώτο του εξάμηνο εδώ και δεκαετίες, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την ύφεση στην οικονομία εν μέσω νομισματικής σύσφιξης.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones χάνει 1,57% στις 30.542 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει απώλειες 1,60% στις 3.757 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 2,05% στις 10.949 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων οι μετοχές της υγειονομικής περίθαλψης ασκούν πιέσεις στην αγορά, καθώς η Universal Health Services εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές για τα κέρδη και τα έσοδα δεύτερου τριμήνου κάτω από τις προσδοκίες, αναφέροντας χαμηλότερους όγκους ασθενών. Οι μετοχές υποχωρούν 6%, ενώ άνω του 5% είναι οι απώλειες σε Centene, Abiomed και PerkinElmer.

Η αλυσίδα επίπλων σπιτιού RH υποχωρεί περίπου 9% μετά την έκδοση προειδοποίησης κερδών για ολόκληρο το έτος. Άνω του 4% είναι και η πτώση σε άλλες εταιρείες λιανικής πώλησης ειδών κατοικιών, όπως η Wayfair και η Williams-Sonoma.

Βαρύ το κλίμα

«Ο συνδυασμός της επιβράδυνσης της ανάπτυξης, της εξασθένησης των προοπτικών των κερδών ανά μετοχή (EPS) και της συνεχιζόμενης νομισματικής σύσφιξης επιβαρύνει το κλίμα των μετοχών εδώ και μήνες», εξήγησε ο Adam Crisafulli της Vital Knowledge.

Ο Dow και ο S&P 500 οδεύουν να κλείσουν τη χειρότερη τρίμηνη περίοδο από το πρώτο τρίμηνο του 2020, όταν τα lockdown λόγω Covid οδήγησαν τις μετοχές σε πτώση. Ο τεχνολογικός Nasdaq Composite υποχωρεί περισσότερο από 20% τους τελευταίους τρεις μήνες, τη χειρότερη επίδοσή του από το 2008.

Ο S&P 500 οδεύει προς το χειρότερο πρώτο εξάμηνο του έτους από το 1970, εξαιτάς πλείστων καταλυτών, όπως ο αυξανόμενος πληθωρισμός, οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα lockdown στην Κίνα. Όλα αυτά τροφοδοτούν τους φόβους για μια επερχόμενη παγκόσμια ύφεση.

Ο Nasdaq έχει πληγεί επίσης σημαντικά ιδιαίτερα φέτος. Ο δείκτης βρίσκεται τώρα περισσότερο από 30% κάτω από το υψηλό όλων των εποχών που βρέθηκε στις 22 Νοεμβρίου. Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας κατέγραψαν σημαντική πτώση φέτος, με το Netflix να υποχωρεί κατά 70%, η Apple και η Alphabet έχουν χάσει περίπου 22%, ενώ η μητρική του Facebook,  Meta, έχει υποχωρήσει 51%.

Στα μάκρο της ημέρας τώρα, ο βασικός δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Fed, αυξήθηκε κατά 4,7% τον Μάιο, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου. Ο δείκτης υποχώρησε κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο τον προηγούμενο μήνα, αλλά εξακολουθεί να είναι περίπου στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά τη δεκαετία του 1980. Ο δείκτης αναμενόταν να παρουσιάσει ετήσια αύξηση 4,8% για τον Μάιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street