Για πρώτη φορά από το 1998, η Gazprom δεν θα προχωρήσει στην καταβολή μερισμάτων με βάση τα περσινά οικονομικά της αποτελέσματα, μια απόφαση που συνδέεται με την τωρινή δύσκολη κατάσταση για την ρωσική ενεργειακή αγορά, αν και η εταιρεία απέφυγε να κάνει σαφή αναφορά.

Διαβάστε επίσης: Τα ορυκτά καύσιμα “πήραν κεφάλι” στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ 

«Οι μέτοχοι αποφάσισαν πως υπό τις τωρινές συνθήκες δεν προτείνεται η καταβολή μερισμάτων με βάση τα αποτελέσματα του 2021» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Gazprom, Φαμίλ Σανύγκοφ. Προσέθεσε δε, πως η εταιρεία θα προτιμήσει να δώσει έμφαση στην αεριοποίηση και στην προετοιμασία της για την επόμενη χειμερινή περίοδο.

Διαβάστε επίσης: Ποιος θα κερδίσει τον πόλεμο της ενέργειας; 

Η απόφαση προκάλεσε άμεσα τριγμούς στην μετοχή της που βρέθηκε να υποχωρεί σχεδόν κατά 30%.

Σημειωτέον πως με την ανακοίνωση αυτή η διοίκηση του ενεργειακού κολοσσού διαγράφει τελείως την προηγούμενη απόφαση της, βάσει της οποίας η Gazprom θα μοίραζε τεράστιο μέρισμα ύψους 52,53 ρουβλιών ανά μετοχή.

Επικρίσεις 

Αναλυτές άσκησαν κριτική στην απόφαση, δεδομένου πως για τους μικρομετόχους τα χρήματα αυτά θα ήταν μια σημαντική τονωτική ένεση σε ένα διάστημα ισχνών αγελάδων για την ρωσική οικονομία και τις ρωσικές εταιρείες. Πολλοί δε, είδαν «δάχτυλο» του υπουργείου Οικονομικών πίσω από την απόφαση και την πρόθεση του να κρατά αυξημένες τις δαπάνες του προϋπολογισμού.

Η απόφαση ήρθε καθώς τα κράτη μέλη του G7 συζήτησαν την πιθανότητα να επιβάλουν πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου από τη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα υπερκέρδη που συνεχίζει να διασφαλίζει η χώρα από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων καθώς οι διεθνείς τιμές είναι στα ύψη.

Η Gazprom, στην ανακοίνωση της, δεν έκανε καμία αναφορά στον πόλεμο ή στις κυρώσεις και το υπό συζήτηση πλαφόν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή