Ο Καταριανός Ταγιέμπ Μπελμάχντι ανέλαβε σήμερα νέος επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, διαδεχόμενος τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση αυτή τον Μάιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία μετά την ετήσια γενική συνέλευσή της, ο Μπελμάχντι, ένας «φημισμένος ειδικός» στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, έχει «45 χρόνια εμπειρίας σε ενεργειακές εταιρείες» της Μέσης Ανατολής και κατείχε διάφορες θέσεις ευθύνης στον όμιλο Qatar Energy.

Άλλοι δύο Καταριανοί, ο Φαϊσάλ Αλσουαΐντι και ο Χάμαντ Ρασίντ Αλ Μοχανάντι, που εκπροσωπούν το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ Qater Investment Authority, εντάσσονται στο διοικητικό συμβούλιο της κορυφαίας πετρελαϊκής εταιρείας της Ρωσίας.

«Μερίσματα ρεκόρ»

Στη γενική συνέλευση αποφασίστηκε να καταβληθούν «μερίσματα ρεκόρ» στους μετόχους του ομίλου για το 2021, συνολικού ύψους 441,5 δισεκ. ρουβλιών (περίπου 7,6 δισεκ. ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία), ποσό που αντιστοιχεί στο 50% των καθαρών κερδών της Rosneft για το προηγούμενο έτος. Το 2021 τα καθαρά κέρδη της εταιρείας εξαπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 883 δισεκ. ρούβλια (15,3 δισεκ. ευρώ), το υψηλότερο καθαρό κέρδος που έχει καταγράψει ποτέ.

Στα τέλη Μαΐου η Rosneft ανακοίνωσε την αποχώρηση του Σρέντερ, ο οποίος επικρίθηκε δριμύτατα από το Βερολίνο για τη στενή σχέση του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Από το διοικητικό συμβούλιο αποχώρησαν επίσης ο Ματίας Βάρνινγκ και η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Κάριν Κνάισλ, η οποία είχε χορέψει βαλς με τον Πούτιν το 2018.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή