Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία επικράτησε με τις απαιτήσεις της στη διαμάχη για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σχολιάζει η Neue Zürcher Zeitung (NZZ) τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στη Μαδρίτη. Οι Σκανδιναβοί όχι μόνο διαβεβαιώνουν ότι θα λάβουν αποφασιστική δράση κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των υποστηρικτών του. Υπόσχονται επίσης να μην παρέχουν υποστήριξη στις Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία και στο κίνημα υπό την ηγεσία του ισλαμικού ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016.

Διαβάστε επίσης: Μπάιντεν: Ευχαρίστησε τον Ερντογάν για το «ναι» στην ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Όμως, όσο κι αν ενοχλεί την Τουρκία η στήριξη των κινημάτων αυτών στις σκανδιναβικές χώρες, το ζήτημα είναι τελικά περιορισμένης σημασίας για την Άγκυρα, σημειώνει η εφημερίδα. Στην πραγματικότητα, το βέτο του Ερντογάν μάλλον είχε σκοπό να εκβιάσει παραχωρήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε δύο πολύ πιο σημαντικά ζητήματα, σχολιάζει η NZZ. Πρόκειται για την παράδοση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 που επιδιώκεται εδώ και μήνες και για το πράσινο φως για νέα επίθεση κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία, την οποία η Άγκυρα προετοιμάζει εδώ και εβδομάδες. Την Τετάρτη, ο Ερντογάν είχε τουλάχιστον μια συνομιλία με τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες αν ο Μπάιντεν ανταποκριθεί στις επιθυμίες του Τούρκου προέδρου. Αν δεν συμβεί αυτό, ο θρίαμβος της Τουρκίας θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμη και ως πύρρειος νίκη, εκτιμά η εφημερίδα της Ζυρίχης.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας στο νέο δόγμα του NATO

Περιθώρια για ερμηνείες

Η έκπληξη για την ξαφνική λύση του ζητήματος της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ήταν μεγάλη στη Μαδρίτη, σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Στις αρχές της εβδομάδας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φρέναρε την προοπτική μιας γρήγορης συμφωνίας. Οι πιθανότητες επιτυχίας στις συνομιλίες μεταξύ του Τούρκου προέδρου, του προέδρου της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστρο και της πρωθυπουργού της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον θεωρούνταν μηδαμινές.

Η ανακούφιση το απόγευμα της Τρίτης ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν διαδόθηκε η είδηση ​​για λύση στη διαμάχη. Συγχαρητήρια ήρθαν μεταξύ άλλων από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Ωστόσο, υπάρχει και κριτική, γιατί η συμφωνία με τον Ερντογάν έχει το τίμημα της, γράφει το περιοδικό.

Εκ πρώτης όψεως στο μνημόνιο μεταξύ των τριών χωρών μοιάζει να επικράτησε κυρίως ο Τούρκος Πρόεδρος που ζητούσε παραχωρήσεις από τους Βορειοευρωπαίους. Τα μεγάλα σημεία κριτικής του – ο περιορισμός των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία και η καταστολή του «τρομοκρατικού» PKK και των οργανώσεων που συνδέονται μ’ αυτό – λαμβάνονται πλήρως υπόψη. Στην πραγματικότητα, όμως, η διατύπωση του μνημονίου αφήνει περιθώρια για ερμηνείες, κρίνει το Der Spiegel.

Προαιρετικές αξίες

Αντίθετα η εφημερίδα Tageszeitung (ΤΑΖ) του Βερολίνου εκτιμά ότι το κείμενο του τριμερούς μνημονίου μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας είναι «λες και το έγραψε o ίδιος o Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου». Ένα από τα «βασικά στοιχεία» του ΝΑΤΟ είναι η «ακλόνητη αλληλεγγύη και συνεργασία» στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, αναφέρει το κείμενο. Η Φινλανδία και η Σουηδία θα πρέπει να παράσχουν στην Τουρκία «πλήρη υποστήριξη για να αποτρέψουν απειλές για την εθνική της ασφάλεια». Με τους όρους «τρομοκρατία» και «απειλή» φωτογραφίζονται εδώ οι δραστηριότητες κουρδικών ομάδων – όπως το PKK ή οι πολιτοφυλακές YPG – όχι όμως εκείνες των Τούρκων εθνικιστών ή ισλαμιστών, σχολιάζει η taz.

Τα αιτήματα έκδοσης της Τουρκίας θα αντιμετωπίζονται στο εξής «γρήγορα και διεξοδικά» και θα υπάρξουν σχετικές «διμερείς συμφωνίες». Μόλις υπεγράφη το μνημόνιο, η Άγκυρα υπέβαλε την πρώτη της αίτηση το πρωί της Τετάρτης: 33 «τρομοκράτες» υποστηρικτές του PKK και του Γκιουλέν θα πρέπει να παραδοθούν στις τουρκικές αρχές.

Για να περιοριστεί ο μεγαλοϊδεατισμός του Πούτιν, οι ευρωπαϊκές και βορειοαμερικανικές δημοκρατίες παραδίδουν τώρα τους Κούρδους στην Τουρκία σχολιάζει η taz – τουλάχιστον συμβολικά. Αυτό για την εφημερίδα του Βερολίνου είναι ένα σημάδι ότι οι αξίες είναι τελικά προαιρετικές.

Ευθύμης Αγγελούδης

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μελόνι: Παραιτείται από την ηγεσία των Ευρωπαίων Συντηρητικών
Επικαιρότητα |

Μελόνι: Παραιτείται από την ηγεσία των Ευρωπαίων Συντηρητικών

Η Τζόρτζια Μελόνι, από στο Φεστιβάλ της νεολαίας του κόμματός της, αναφέρθηκε στην δράση της κυβέρνησής της, επιτέθηκε στους πολιτικούς της αντιπάλους και ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παραιτηθεί από πρόεδρος της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών.