Είναι επίσημο: Μετά από μία μακρόχρονη και κοπιώδη διαδικασία, προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας, το ΝΑΤΟ καλεί επισήμως τη Σουηδία και τη Φινλανδία να γίνουν μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας.

«Η προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα τους κάνει (τους συμμάχους) πιο ασφαλείς, το ΝΑΤΟ ισχυρότερο και την ευρωατλαντική περιοχή πιο ασφαλή», αναφέρεται σε ανακοινωθέν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι η συμμαχία συμφώνησε επίσης σε μια νέα στρατηγική αντίληψη.

«Ρωσία, η πιο σημαντική απειλή»

Το ανακοινωθέν περιέγραφε τη Ρωσία ως «την πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων», αντιδρώντας στην απότομη επιδείνωση της σχέσης με τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Συμμαχία υποσχέθηκε περαιτέρω βοήθεια προς το Κίεβο και συμφώνησε μια δέσμη μέτρων στήριξης με στόχο τον εκσυγχρονισμό του αμυντικού τομέα της χώρας.

Ταυτόχρονα, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να ενισχύσει σημαντικά τη δική του αποτροπή και άμυνα.

«Οι σύμμαχοι έχουν δεσμευτεί να αναπτύξουν πρόσθετες ισχυρές και ετοιμοπόλεμες δυνάμεις στα ανατολικά της Συμμαχίας, οι οποίες θα κλιμακωθούν από τις υπάρχουσες ομάδες μάχης σε μονάδες μεγέθους ταξιαρχίας, όπου και όταν απαιτείται, υποστηριζόμενες από αξιόπιστες διαθέσιμες ενισχύσεις, προ-τοποθετημένο εξοπλισμό και ενισχυμένη διοίκηση και έλεγχο», αναφέρει το ανακοινωθέν.

Ακόμα, το ΝΑΤΟ κατηγορεί τη Ρωσία ότι επιδιώκει «να εγκαθιδρύσει σφαίρες επιρροής και άμεσο έλεγχο μέσω εξαναγκασμού, υπονόμευσης, επιθετικότητας και προσάρτησης».

Η Συμμαχία υποστηρίζει ότι η Μόσχα εφαρμόζει συμβατικά στρατιωτικά, κυβερνο- και υβριδικά μέσα για να επιτύχει αυτούς τους στόχους. «Η στρατιωτική ανάπτυξη της Μόσχας, μεταξύ άλλων στις περιοχές της Βαλτικής, της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου, καθώς και η στρατιωτική της ενσωμάτωση με τη Λευκορωσία αμφισβητούν την ασφάλεια και τα συμφέροντά μας», αναφέρεται στη νέα στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ.

Εκφράζεται επίσης ανησυχία για τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας, τις απειλές της Μόσχας για χρήση πυρηνικών όπλων και την ανάπτυξη «νέων και αποδιοργανωτικών συστημάτων με διπλή ικανότητα», μια αναφορά στην ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων που μπορούν να φέρουν τόσο συμβατικές όσο και πυρηνικές κεφαλές πολέμου.

Ως απάντηση στις κινήσεις της Ρωσίας, το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει σημαντικά την αποτροπή και την άμυνά του, αναφέρεται στο έγγραφο, ενώ τονίζεται ότι η συμμαχία δεν επιδιώκει τη σύγκρουση με τη Μόσχα, αλλά τον διάλογο.

«Παραμένουμε πρόθυμοι να διατηρήσουμε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα για τη διαχείριση και τον μετριασμό των κινδύνων, την πρόληψη της κλιμάκωσης και την αύξηση της διαφάνειας», αναφέρεται στο νέο στρατηγικό δόγμα.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία από την πλευρά της κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια με την επέκτασή του προς τα ανατολικά από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Αναφορά στην Κίνα

Η Κίνα αναφέρεται για πρώτη φορά στο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ. Οι «δεδηλωμένες φιλοδοξίες και οι καταναγκαστικές πολιτικές του Πεκίνου αμφισβητούν τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες μας», αναφέρει το έγγραφο. Κατηγορεί την Κίνα ότι χρησιμοποιεί κακόβουλες υβριδικές και κυβερνοεπιχειρήσεις, συγκρουσιακή ρητορική και παραπληροφόρηση για να στοχοποιήσει συμμάχους του ΝΑΤΟ και να βλάψει την ασφάλειά του.

Η Κίνα αρνείται οποιαδήποτε τέτοια τακτική.

Το έγγραφο αναφέρεται επίσης στις οικονομικές φιλοδοξίες της Κίνας, δηλώνοντας ότι το Πεκίνο επιδιώκει να ελέγξει βασικούς τεχνολογικούς και βιομηχανικούς τομείς, κρίσιμες υποδομές, καθώς και στρατηγικά υλικά και αλυσίδες εφοδιασμού.

«Χρησιμοποιεί την οικονομική της επιρροή για να δημιουργήσει στρατηγικές εξαρτήσεις και να ενισχύσει την επιρροή της», αναφέρεται.

«Προσπαθεί να ανατρέψει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, μεταξύ άλλων στο διάστημα, στον κυβερνοχώρο και στη θάλασσα», σημειώνεται επίσης, ενώ εκφράζεται ανησυχία για τους στενότερους δεσμούς μεταξύ της Μόσχας και Πεκίνου, οι οποίοι – σύμφωνα με το ΝΑΤΟ – «ενισχύουν αμοιβαία τις προσπάθειες υπονόμευσης της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας