Ερχεται γκάλοπ - σοκ

Η στήλη θα σας μεταφέρει μια πολιτική είδηση. Εχει να κάνει με τις δημοσκοπήσεις που παραγγέλνουν όλα τα κόμματα, και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και το λέμε με έμφαση γιατί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αυτή τη στιγμή το πρόβλημα.

Και το πρόβλημα είναι ότι δεν πείθει τον κόσμο. Για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία το κόμμα που κυβερνά προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ακόμη και σε αυτές που παραγγέλλει το αντίπαλο κόμμα.

Και το λέμε αυτό γιατί μαθαίνουμε ότι σύντομα θα δημοσιευτεί γκάλοπ από εταιρεία φιλική προς τον ΣΥΡΙΖΑ (από τις εταιρείες που εμπιστεύονται και στην Κουμουνδούρου).

Το γκάλοπ αυτό, λοιπόν, θα έχει διαφορά η οποία θα είναι από 6 μονάδες και πάνω. Και δεν είναι τόσο η διαφορά όσο ότι δεν φαίνεται να υπάρχει καμιά μείωση της ψαλίδας, δεν φαίνεται να μην καταφέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ να πιέσει τη Νέα Δημοκρατία.

Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ

Όταν είσαι –θεωρητικά- λίγους μήνες πριν από τις εκλογές και το κόμμα που διεκδικεί την εξουσία δεν μπορεί έστω να φτάσει τη διαφορά σε 1,2 ή 3 ποσοστιαίες μονάδες, τότε μάλλον θα πρέπει να περιμένει την ήττα του.

Ισως και γι’ αυτό να γίνονται εισηγήσεις στον πρωθυπουργό να κάνει φθινόπωρο εκλογές αφού η πρωτιά της ΝΔ θεωρείται σίγουρη.

Η δημοσκόπηση θα δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες και θα πρέπει να προβληματίσει ακόμη περισσότερο τον Αλέξη Τσίπρα. Όχι μόνο λόγω της διαφοράς αλλά και γιατί στα ποιοτικά χαρακτηριστικά η ΝΔ κερδίζει κατά κράτος τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εδώ θα είμαστε και θα επιβεβαιωθούμε. Και σίγουρα θα διαψευστούν όλοι εκείνοι που έχουν χαράξει στον ΣΥΡΙΖΑ μια στρατηγική η οποία λέει ότι θα είναι πρώτο κόμμα. Και που εγκλωβίζει την ηγεσία του κόμματος σε λανθασμένες κινήσεις.

Σύμπνοια για τα ψηφιακά

Η δεύτερη ημέρα του Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον. Κυρίως γιατί κορυφαία στελέχη από το εξωτερικό μίλησαν για το metaverse, για το μέλλον που είναι πολύ κοντά μας.

Αλλοι μίλησαν για τις έξυπνες και τις ψηφιακές πόλεις, άλλοι για την ηλεκτροκίνηση, για τον τουρισμό και για τα κονδύλια που πρέπει να δοθούν από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να μη μείνουμε στην επιτυχία του gov.gr. Εμείς θα μείνουμε στα εύσημα που έχει αποσπάσει ο κ. Πιερρακάκης για τη μεγάλη ψηφιακή μεταρρύθμιση που έγινε εν μέσω πανδημίας. Ολοι συμφώνησαν με το καλό που έχει γίνει, ακόμη και ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, κ. Κατρίνης, ο οποίος βρέθηκε στο ίδιο πάνελ με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάση. Και υπήρξε αν μη τι άλλο… πολιτική σύμπνοια όταν όλοι μίλησαν για την ψηφιακή εποχή που μπορεί να είναι πεδίο διαλόγου.

Μπορεί τζάμπα ενέργεια;

Ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία στο 2o OT Forum, του διευθυντή πωλήσεων της εταιρείας Ηρων, Κ. Καλογιάννη, ο οποίος παρουσίασε ένα πρόγραμμα το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει τα νοικοκυριά εν μέσω της ενεργειακής κρίσης. Όπως είπε, το πρόγραμμα «ΗΡΩΝ ΕΝ.Α », είναι μια «πρόταση ενεργειακής ανεξαρτησίας. Οι πελάτες μπορούν να μειώσουν έως και να μηδενίσουν τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος», είπε. Εξηγώντας πώς λειτουργεί, ανέφερε: «Φανταστείτε ότι έχετε ένα φωτοβολταϊκό στην ταράτσα σας, χωρίς να το έχετε. Το έχει ο “Ήρων” στη Θήβα. Ο πελάτης ενοικιάζει ένα κομμάτι από το φωτοβολταϊκό. Τα έσοδα που προκύπτουν από την πώληση του ρεύματος του φωτοβολταϊκού πέφτει με τη μορφή εκπτώσεων στον λογαριασμό ρεύματος». Έτσι, όπως εξήγησε, όσο μεγαλύτερη είναι η έκταση που μισθώνει κάποιος, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι εκπτώσεις και κατ’ επέκταση τόσο περισσότερο θα μειωθεί ο λογαριασμός του. Αν είναι ικανή η επιφάνεια, θα μπορούσε μέχρι και να μηδενιστεί ο λογαριασμός. «Η απόδοση εξαρτάται από την ηλιοφάνεια και είναι μεγαλύτερη το καλοκαίρι. Επειδή οι τιμές χονδρικής είναι ψηλά, μέσω του “ΗΡΩΝ ΕΝ.Α ” η πώληση της ενέργειας αποζημιώνεται ακριβά και η απόδοση (οι εκπτώσεις δηλαδή) είναι υψηλές». Ανέφερε ότι οι εκπτώσεις που προσέφερε το πρόγραμμα το 2021 ήταν 15%, ενώ το 2022 άγγιξαν το 30%.

Θλιβερή διαπίστωση για την ηλεκτροκίνηση

Μιλάμε συχνά για την ηλεκτροκίνηση, αλλά πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα; Στο ερώτημα αυτό απάντησε ο Ορέστης Ομράν, δικηγόρος, Partner DLA Piper αλλά και ειδικός σε ενεργειακά και οικονομικά θέματα.

Ο κ. Ομράν έκανε μια θλιβερή διαπίστωση. Όπως είπε, βασική διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ΕΕ είναι οι υποδομές. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 1.200 ενεργά σημεία φόρτισης, όταν στην Ολλανδία που είναι πρωταγωνίστρια στο πεδίο της ηλεκτροκίνησης υπάρχουν 66.000 σημεία φόρτισης, αντίστοιχα πολύ περισσότερες υποδομές από ό, τι στη χώρα μας υπάρχουν σε Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο.

Όσον αφορά τα κίνητρα για αντικατάσταση των συμβατικών αυτοκινήτων με ηλεκτρικά σημείωσε ότι ναι μεν στην Ελλάδα παρέχονται μια σειρά από κίνητρα, όπως φορολογικά κ.ά., όμως «δεν είμαστε στους πρωτεργάτες».

Ο όρθιος ΓΑΠ και τα τρία μοντέλα

Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι στη χθεσινή ημέρα του OT Forum, την παράσταση έκλεψε ένας… πρώην πρωθυπουργός. Ο λόγος για τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος, ευγενέστατος όπως πάντα, ήρθε στην ώρα του, μπήκε στην αίθουσα κι έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία.

Με μια λεπτομέρεια. Ζήτησε να είναι… όρθιος, δεν θέλησε δηλαδή να καθίσει σε σκαμπό, όπως όλοι οι ομιλητές.

Και είπε και το παράπονό του, ενδεχομένως δικαιολογημένο. Όπως τόνισε, το 2011 είχε καταθέσει σχέδιο εξαγωγής «καθαρής» ενέργειας προς την ΕΕ, όμως η κυβέρνηση που τον διαδέχθηκε το… ξέχασε.

Ενδιαφέρον είχε δε η τοποθέτηση του για τα τρία μοντέλα της ψηφιακής τεχνολογίας που κυριαρχούν: Το πρώτο είναι το κινεζικό – «Ο Όργουελ είναι εδώ»– όπου όλα είναι ελεγχόμενα από το κράτος και παρακολουθείται διαρκώς ο κάθε πολίτης.

Το δεύτερο είναι αυτό των ΗΠΑ– «ο καπιταλισμός της παρακολούθησης» – όπου όλα τα δεδομένα μας ανήκουν σε κάποιες εταιρείες. Εκεί υπάρχει ένας αλγόριθμος που παρακολουθεί και σκιαγραφεί χαρακτήρες, δεν υπάρχει διαφάνεια, υπονομεύεται η δημοκρατία.

Όσο για το τρίτο, είναι αυτό που προσπαθεί να εφαρμόσει η Ευρώπη – «τα δεδομένα ανήκουν σε εμάς». Σε αυτό το πλαίσιο, κυριαρχεί η αρχή ότι η τεχνολογία διαμορφώνεται από τον άνθρωπο.

Αν μη τι άλλο, το γνωρίζει καλά το αντικείμενο ο κ. Παπανδρέου…

Αφιερωμένο στον Κώστα Τσαούση

Οι άνθρωποι πεθαίνουν όταν τους ξεχνούν. Αυτό λέει ο λαός κι έχει δίκιο. Η στήλη, λοιπόν, δεν ξεχνά τον συνάδελφο, Κώστα Τσαούση, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Ηταν η «ψυχή» του 1ου OT Forum, αλλά και της επιτυχημένης παρουσίας του Οικονομικού Ταχυδρόμου στην περσινή ΔΕΘ. Και ορθώς το 2ο ΟΤ Forum που ολοκληρώθηκε χθες, αφιερώθηκε σε αυτόν τον σπουδαίο δημοσιογράφο, ο οποίος παρά τα 40 χρόνια του στη δουλειά ασχολούταν επισταμένως με τις νέες τεχνολογίες, με την ψηφιακή εποχή που έζησε κι αυτός, όχι όμως όσο θα ήθελε…

Τι ζητούν… 870 δις στην Ελλάδα;

Στην Αθήνα βρέθηκε μαθαίνω την περασμένη εβδομάδα αντιπροσωπεία της Schroders, μίας από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων στην Ευρώπη, με περιουσιακά στοιχεία άνω των 870 δισ. ευρώ. Για να αντιληφθείτε το νούμερο είναι περίπου 5 φορές μεγαλύτερο από το ελληνικό ΑΕΠ.

Ο επικεφαλής της για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα Δημήτρης Μπατζής είχε, όπως πληροφορείται η στήλη, συναντήσεις με τραπεζικά στελέχη, για την ενίσχυση της συνεργασίας της με συστημικούς ομίλους, στον τομέα των αμοιβαίων κεφαλαίων.

Η επίσκεψη αυτή καταδεικνύει, σύμφωνα με πηγές που έχουν εικόνα των σχετικών επαφών, τις προοπτικές ανάπτυξης του asset management στην Ελλάδα. Όπως λένε στις ελληνικές τράπεζες λιμνάζουν σε άτοκους λογαριασμούς πάνω από 135 δισ. ευρώ καταθέσεων από νοικοκυριά, νούμερο που ακόμη και για τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο αποτελεί πρόκληση.

Επιπλέον, κατά τους ίδιους κύκλους, η Schroders αναζητά βιώσιμες, ανθεκτικές και πράσινες επιχειρήσεις, για επενδύσεις σε ομολογιακούς τους τίτλους.

Κι αυτό διότι, το ποσοστό των επενδυτών που θέλουν να ξέρουν, πέραν της προσδοκώμενης απόδοσης και του ρίσκου που αναλαμβάνουν, τον αντίκτυπο των τοποθετήσεών τους στο περιβάλλον και στην κοινωνία, αυξάνεται διαρκώς.

Τα αναδρομικά και η ηθική ευθύνη της κυβέρνησης

Πληθαίνουν οι φωνές, οι οποίες εκτιμούν ότι θα υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δημιουργεί «συνταξιούχους …δύο ταχυτήτων», σε ο, τι αφορά τα αναδρομικά δώρων και επιδόματος αδείας και περικοπών των επικουρικών συντάξεων, του ενδεκάμηνου Ιούνιος 2015 έως Μάιος 2016.

Οι εκτιμήσεις μιλούν για «εξομοίωση» των συνταξιούχων, η οποία θα επέλθει με απόφαση της κυβέρνησης και θα δίνει τα αναδρομικά σε όλους.

Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, δικαίωμα διεκδίκησης αναδρομικών έχουν μόνο όσοι είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη μέχρι τον Ιούλιο του 2020. Δηλαδή περίπου 350.000 συνταξιούχοι. Οι υπόλοιποι (περίπου 1.300.000) χάνουν το δικαίωμα της διεκδίκησης.

Πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η κυβέρνηση φέρει και την ηθική ευθύνη απέναντι στους ανθρώπους αυτούς, τους οποίους διαβεβαίωνε ότι δεν χρειάζεται να «τρέχουν» στα δικηγορικά γραφεία και στα δικαστήρια, καθώς «ότι ισχύσει για όσους προσέφυγα, θα ισχύσει και για τους υπολοίπους…»

«Βατερλώ» με το «Turkaegean»

Επειδή η στήλη δεν χαρίζεται, ειδικά για τόσο σοβαρά θέματα, οφείλουμε να πούμε ότι η υπόθεση με το «Turkaegean» είναι φιάσκο. Η κυβέρνηση πιάστηκε στον ύπνο με την πρωτοβουλία της Τουρκίας να καταχωρίσει το εμπορικό σήμα, και η ΕΔΕ που διατάχθηκε για τους υπαλλήλους που… δεν ειδοποίησαν τους αρμόδιους, απλά είναι στάχτη στα μάτια.

Είναι αδιανόητο να μην παρακολουθείς τις κινήσεις των γειτόνων και να μην αποτρέπεις κάτι που θα σου κάνει ζημιά. Αν είναι δυνατόν να μην έχουμε την Τουρκία στο ραντάρ μας για όλα τα θέματα.

Και να πούμε και κάτι; Δεν μπορεί να ευθύνεται ο εκάστοτε υπουργός σε περιπτώσεις που οι αρμόδιες υπηρεσίες κοιμούνται.

Κάτι μου λέει ότι θα «πέσουν κεφάλια» με αφορμή την ΕΔΕ.

Οι Ισραηλινοί, ένας γάμος και ο Κουρτουά

Και από την «σκληρή» πολιτική και επιχειρηματική πραγματικότητα ας κλείσουμε με κάτι πιο ανάλαφρο και ευχάριστο. Στα Χανιά και στις Κυκλάδες βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες για ολιγοήμερες διακοπές ο τερματοφύλακας της Ρεάλ Μαδρίτης, Τιμπό Κουρτουά, ο MVP του φετινού τελικού του Champions League. Ο διεθνής πορτιέρο των “Μαδριλένων”, ήταν καλεσμένος στον γάμο του επιχειρηματία Μπεν Μπατόσι και του μοντέλου Κάτια Λεβίν, ενός πολύ γνωστού ζευγαριού στο Ισραήλ απ’ όπου κατάγονται.

Οι νεόνυμφοι επέλεξαν τα Χανιά και το ξενοδοχείο La Mer Resort and Spa στον Καβρό Αποκορώνου, για να τελέσουν την γαμήλια τελετή. Στο ίδιο ξενοδοχείο φιλοξένησαν και τους καλεσμένους τους, μεταξύ των οποίων και ο Τιμπό Κουρτουά και η σύντροφός του Μισέλ Γκέρζιγκ. Σύμφωνα με πληροφορίες , το πολυτελές ξενοδοχείο ήταν κλεισμένο για τρεις μέρες από το Ισραηλινό ζευγάρι για τον γάμο του, ενώ ο Τιμπό Κουρτουά φάνηκε να απόλαυσε την διαμονή του πριν αναχωρήσει μαζί με την σύντροφο του για νησιά των Κυκλάδων όπου συνέχισε τις διακοπές του.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories