Μαζικές αγωγές αλλά γιατί;

Μια ωραία ιστορία θα σας διηγηθεί η στήλη. Η ΔΕΗ ζητά από τον Αρειο Πάγο πιλοτική δίκη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Μια πιλοτική δίκη η οποία θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα καθώς θα έβγαινε μια απόφαση σε ανώτατο βαθμό.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν μαζικές αγωγές καταναλωτών σε βάρος της ΔΕΗ, αγωγές που χειρίζονται διάφορα δικηγορικά γραφεία, τα οποία ζουν από τέτοιες υποθέσεις.

Κάθε ένας καταναλωτής πληρώνει 50 ευρώ για να συμμετάσχει στην μαζική αγωγή μιας καταναλωτικής οργάνωσης, και παράλληλα και συνδρομή 30 ευρώ. Φαντάζεστε, λοιπόν, πόσες χιλιάδες ευρώ πέφτουν στα γνωστά δικηγορικά γραφεία, και πόσο… πολύτιμες είναι οι μαζικές αγωγές.

Ο Αρειος Πάγος, χθες, κατά ένα περίεργο λόγο και με ένα καινοφανές σκεπτικό, απορρίπτει την αίτηση της ΔΕΗ για πιλοτική δίκη, που θα… εξαφάνιζε τις μαζικές αγωγές.

Κι έτσι, θα συνεχιστούν οι αγωγές, θα συνεχιστούν τα 50 ευρώ, οι συνδρομές, η ταλαιπωρία των πολιτών, ενώ με μια και μόνη πιλοτική δίκη, όλα θα λύνονταν.

Ποιος άραγε κλείνει το μάτι σε εκείνους που βγάζουν λεφτά από τις μαζικές αγωγές, όχι μόνο για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά και για μια σειρά από άλλες υποθέσεις;

Και μέχρι πότε οι πολίτες – καταναλωτές θα πέφτουν θύματα μιας «φάμπρικας» που βγάζει πολλά λεφτά;

Οι αγωγοί συνδέονται

Κινητικότητα παρατηρείται στο πεδίο των διασυνδετήριων αγωγών φυσικού αερίου. Η διεξαγωγή του δεσμευτικούmarkettest για τον αγωγό Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας αναμένεται ότι θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε έως τα τέλη του έτους να έχει ληφθεί ηΤελική Επενδυτική Απόφαση (FID). Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού περίπου110 εκατ. ευρώ, το οποίο σχεδιάζεται ναολοκληρωθεί έως το2024 ώστε να μεταφέρει 1,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, με δυνατότητα διπλασιασμού, εάν αποφασιστεί επέκτασή του  προς τοΚόσοβο και τη Σερβία.

Επίσης, εντός του επόμενου μήνα θα  ξεκινήσει και η κανονική λειτουργία του νέου διασυνδετήριου αγωγού της Ελλάδας με την Βουλγαρία (IGB), του οποίου η  δοκιμαστική λειτουργία βρίσκεται σε εξέλιξη.  Ο αγωγός, δυναμικότητας 3 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, με δυνατότητα να αυξηθεί στα 5 bcm,  ο οποίος συνδέεται με το  Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Αερίου και τον ΤΑΡ, θα μπορεί να μεταφέρει αέριο σε όλη την Ανατολική Ευρώπη.

Τα πρώτα λεφτά του Αδωνι

Μια ενδιαφέρουσα ιστορία είπε χθες ο Αδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια του 2ουForumτου Οικονομικού Ταχυδρόμου που διεξάγεται στο ιστορικό κτίριο του Παλαιού Χρηματιστηρίου. Εκεί όπου πριν από χρόνια υπήρχαν οι αντικρυστές και το «κάγκελο» του ΧΑ, στο οποίο γίνονταν όλες οι συναλλαγές.

«Ένα κομμάτι της ιστορίας του ιστορικού αυτού μέρους, είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης», είπε αστειευόμενος ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος, όπως συμπλήρωσε, «τα πρώτα δικά μου λεφτά δικά, αυτά που έβγαλα για πρώτη φορά στη ζωή μου, τα έβγαλα εδώ». Όπως εξήγησε όταν ήταν μαθητής της Γ’ Λυκείου μπήκε σε μια δημόσια εγγραφή σε κάποια εταιρεία, αγόρασε μετοχές προς 1.100 δραχμές τη μία, τις πούλησε 6.500.

Συγκρίνοντας την εικόνα του Χρηματιστηρίου τότε και σήμερα, επεσήμανε ότι επειδή οι συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά, πλέον δεν είναι το ίδιο «ζωντανό» με τότε, τόνισε, όμως, ότι πλέον οι διαδικασίες διεξάγονται με μεγαλύτερη διαφάνεια και πιο σωστά.

Οι ειδήσεις του OT Forum

Εβγαλε πολλές ειδήσεις και είχε πολύ ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις το 2oForumτου Οικονομικού Ταχυδρόμου, το οποίο συνεχίζεται και σήμερα.

Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Πιερρακάκης αποκάλυψε ότι στις 27 Ιουλίου θα έχουμε πλέον ψηφιακά την αστυνομική μας ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης στο κινητό μας τηλέφωνο, αυτό είναι εντυπωσιακό.

Αλλά σημαντικό ήταν και αυτό που είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης. Όπως ανέφερε, μετά την Αστυπάλαια, θα έχουμε άλλα 30 νησιά στο Αιγαίο που θα εφαρμόσουν σταδιακά το πρόγραμμα, το GR-ecoIsland. Αρχή με τη Χάλκη, και στη συνέχεια και με μικρά νησιά που θα μπορέσουν να γίνουν «πράσινα» και να απολαύσουν τις υπηρεσίες που εφαρμόζονται ήδη στην Αστυπάλαια.

Η επανάσταση του gov.gr

Και μιας και μιλάμε για Πιερρακάκη, ψηφιοποίηση του κράτους και άλλα ωραία. Η συνάδελφος δημοσιογράφος Ειρήνη Αναστασοπούλου, η οποία ζει στη Γερμανία, έκανε την εξής ανάρτηση:

«Ξέρετε ποια είναι μια ακόμα διαφορά ανάμεσα στη Γερμανία και την Ελλάδα; Συνάδελφος περιμένει πάνω από μια εβδομάδα να του έρθει το πιστοποιητικό γέννησης, για το οποίο θα πληρώσει 10 ευρώ, κι εγώ το έβγαλα από τη γνωστή ιστοσελίδα δωρεάν μέσα σε ένα λεπτό».

Η γνωστή ιστοσελίδα είναι η gov.gr, αναπτύχθηκε ραγδαία μέσα στον κορωνοϊό, και την «απογείωσε» η ομάδα του κ. Πιερρακάκη στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Δεν έχει καμιά σημασία ποιος είναι ο υπουργός, ποιο το κόμμα που κυβερνά. Σημασία έχει ότι η ψηφιοποίηση του κράτους είναι μια κατάκτηση που δεν πρέπει να χαθεί. Το αντίθετο. Είναι μια επανάσταση που πρέπει να συνεχιστεί και να επιταχυνθεί.

Αμέρικα… Αμέρικα

Μια εντυπωσιακή είδηση έβγαλε ένας κορυφαίος Ελληνας γιατρός, ο οποίος προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ένα αμερικανικό νοσοκομείο. Ο λόγος για τον Γιώργο Βέλμαχο, καθηγητή Χειρουργικής Τραύματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard.

Στην ερώτηση για το πώς τα καταφέρνουν τα νοσοκομεία εκεί και πρωτοπορούν στην ανάπτυξη τεχνολογιών στην ιατρική, αποκάλυψε ότι σε ένα μόνο νοσοκομείο επενδύθηκαν 1,2 δις δολάρια μόνο για ψηφιοποίηση και για τεχνολογική αναβάθμιση.

Ξέρετε πόσα λεφτά προβλέπει ο προϋπολογισμός 2022 για την Υγεία στο σύνολό της. 11,7 δις ευρώ, ή το 6,3% του ΑΕΠ.

1 δις για ένα νοσοκομείο στις ΗΠΑ, μόνο για ψηφιοποίηση, 11 δις για όλα τα νοσοκομεία και τις υπηρεσίες της χώρας μας.

Οσο για τις συνολικές δαπάνες; Ο κ. Βέλμαχος είπε ότι δίνεται το 28% του αμερικανικού ΑΕΠ και… δεν φτάνουν καθώς υπάρχουν εκατομμύρια ανασφάλιστοι πολίτες. Αλλες χώρες, άλλα μεγέθη…

Ερχονται ευχάριστα νέα

Στο συνέδριο του ΟΤ, μίλησε ο Γιώργος Καραγιάννης, υφυπουργός Υποδομών, ο οποίος «τρέχει» μεγάλα έργα. Είπε πολλά και ενδιαφέροντα: Όπως π.χ. ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί ο προσωρινός ανάδοχος για την επέκταση της λεωφόρου Κύμης, ενός σημαντικού έργου για την Αττική. Σε 3-4 χρόνια, τόνισε ο κ. Καραγιάννης, θα μπορέσει να αποσυμφορηθεί ο κόσμος της Μεταμόρφωσης.

Αλλά προανήγγειλε και… ευχάριστες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες, για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, προς το Λαύριο και τη Ραφήνα, αλλά και προς το Ελληνικό.

Ο κ. Καραγιάννης υπογράμμισε επίσης ότι κατάφεραν να εξασφαλίσουν 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να εγκατασταθούν αισθητήρες στις γέφυρες της χώρας, οι οποίοι θα μετρούν όλα τα δεδομένα για την ασφάλεια των δρόμων.

Η Πάτρα με το δικό της… Ελληνικό

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης, περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, έχει πολλά έργα να κάνει. Αιτωλοακαρνανία, Αχαϊα και Ηλεία είναι μεγάλοι νομοί και πολλές οι ευθύνες.

Αυτό που μας έκανε εντύπωση, πάντως, ακούγοντάς τον στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ήταν μια μεγάλη αστική ανάπλαση που προωθεί στην Πάτρα. Την ανάπλαση 50.000 τ.μ. του παλαιού εργοστασίου «Λαδόπουλου». Ένα «φιλέτο» στο παραλιακό μέτωπο, το οποίο θα αλλάξει όλη την περιοχή καθώς θα μετακομίσουν εκεί δημόσιες υπηρεσίες, η Περιφέρεια, θα γίνει χώρος πολιτισμού και αναψυχής. «Είναι το δικό μας… Ελληνικό», είπε ο κ. Φαρμάκης και αποκάλυψε ότι θα είναι έτοιμο σε μια τριετία καθώς έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και είναι υποχρεωτική η ταχύτατη ολοκλήρωσή των έργων. Περί τα 65 εκατ. υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν, τα δε 25 εκατ. είναι από το Ταμείο.

Οι τολμηρές προτάσεις της Εφης

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η παρέμβαση της Εφης Αχτσιόγλου στο συνέδριο του ΟΤ. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εργασίας, ρωτήθηκε για τις δύο αποφάσεις που θα έπαιρνε αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έπαιρνε ξανά την εξουσία.

Το πρώτο, είπε η κ. Αχτσιόγλου, είναι η πιλοτική εφαρμογή του 35ωρου. Δηλαδή μείωση του χρόνου εργασίας αλλά χωρίς μείωση του μισθού. Ένα ενδιαφέρον… πείραμα που συζητούν όλο και περισσότερο οι ευρωπαϊκές χώρες. Είπε δε ότι αρχικά θα υπάρξει επιδότηση των επιχειρήσεων που απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζόμενων.

Η δεύτερη απόφαση είναι να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τις επισφαλείς θέσεις εργασίας αλλά και τις αξιοπρεπείς αποδοχές.

Φιλεργατικά μέτρα, είναι η αλήθεια, αλλά δεν ξέρουμε αν είναι κοστολογημένα….

Μια έγκριση περιμένουν

Πολλές οι οικονομικές εκκρεμότητες του Υπουργείου Ναυτιλίας προς του ακτοπλόους που φτάνουν σχεδόν τα 60 εκατ ευρώ. Υπάρχει όμως και μια εκκρεμότητα θεσμικού χαρακτήρα που δεν στοιχίζει φράγκο.

Ποια είναι αυτή; Η έγκριση από τον Υπουργό του νέου κανονισμού του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) η οποία καθυστερεί περισσότερο από ένα χρόνο. Ποιος άραγε δεν θέλει να υπάρχει έναςκανονισμός στο ΣΑΣ;

Τα εύσημα στον δήμαρχο

Οι δύο πρώτοι καλεσμένοι στο Forumτου ΟΤ ήταν κατά σειρά ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Κώστας Μπακογιάννης.

Το αστείο είναι ότι λίγη ώρα πριν οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί στην Τεχνόπολη όπου παρουσιάστηκε το σχέδιο Ψηφιακής Στρατηγικής του δήμου για την επόμενη δεκαετία.

Σε αυτό, αποτυπώνεται αναλυτικά και με ακρίβεια μια σύγχρονη ατζέντα ψηφιακών παρεμβάσεων, που βάζει τους ίδιους τους Αθηναίους στο επίκεντρο και συμβάλλει δραστικά στην πράσινη μετάβαση της πόλης, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στη διασφάλιση της τεχνολογικής της υπεροχής.

«Σήμερα είδαμε πώς ένας έξυπνος δήμαρχος και μία έξυπνη ομάδα μετατρέπουν την Αθήνα σε “έξυπνη πόλη» είπε χαρακτηριστικά κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Κυριάκος Πιερρακάκης, προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «τα σχόλια τα οποία έχω να κάνω συνοψίζονται στη φράση ότι “είμαι ενθουσιασμένος”».

Τα πήρε τα εύσημα ο δήμαρχος από τον δημιουργό του gov.gr.

Εξετάσεις που σώζουν ζωές

Αποκαλυπτικός ήταν ο Γεράσιμος Σιάσος, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και καθηγητής Καρδιολογίας, αναφορικά με τα νέα προγράμματα προληπτικής ιατρικής. Όπως είπε στο συνέδριο του ΟΤ, μετά το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», για δωρεάν μαστογραφία, θα υπάρξει σύντομα μια νέα εξέλιξη.

Με ένα SMSσε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, θα γίνονται δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τον καρκίνο του παχέως εντέρου.

Από Σεπτέμβριο μάλιστα το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων θα επεκταθεί στον έλεγχο για καρδιαγγειακά νοσήματα όπως η υπέρταση, τα αυξημένα λιπίδια και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Να που η τεχνολογία στην Ιατρική μπορεί να πηγαίνει σχετικά αργά στην Ελλάδα, αλλά τέτοιες περιπτώσεις, με προληπτικές εξετάσεις μετά από ειδοποίηση με ένα SMS, θα σώσουν πολλές ζωές.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories