Την πρώτη επαφή με το metaverse, τη νέα εποχή που ανατέλλει στο Διαδίκτυο, κάνει ο κλάδος της κρουαζιέρας με την παραλαβή του νέου κρουαζιερόπλοιου της Disney Cruise Line.
Πρόκειται για το πρώτο βήμα σε «αχαρτογράφητα ύδατα», προσφέροντας στους επισκέπτες μία νέα ψηφιακή εμπειρία, στην οποία «βουτάει το δάχτυλο» η Disney με τη δρομολόγηση του «Disney Wish», χωρητικότητας 4.000 επιβατών. Πρόκειται για το πρώτο νέο κρουαζιερόπλοιο της Walt Disney μετά από μια δεκαετία, το οποίο παρουσίασε την Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μπομπ Τσάπεκ.
Χρειάστηκαν πάνω από έξι χρόνια για να «σκίσει» τα κύματα το 144.000 τόνων κρουαζιερόπλοιο, ανέφερε ο Τσάπεκ στους καλεσμένους στην τελετή ονοματοδοσίας που περιελάμβανε πυροτεχνήματα και εμφανίσεις του Μίκυ και της Μίνι Μάους, του Ant-Man, του Τσουμπάκα και άλλων χαρακτήρων από το τεράστιο χαρτοφυλάκιο της Disney.
Το πλοίο διαθέτει μια διαδραστική εμπειρία που παντρεύει τον φυσικό και τον ψηφιακό κόσμο. Μια εφαρμογή της Disney Cruise Line μετατρέπει το τηλέφωνο του χρήστη σε ένα εικονικό «κατασκοπευτικό» για να κοιτάζει τους αστερισμούς στον νυχτερινό ουρανό (οι οποίοι εμφανίζονται ως χαρακτήρες της Disney και της Pixar) και να μπαίνει σε περιπέτειες. Αυτή η εμπειρία σηματοδοτεί την είσοδο της εταιρεία στον κόσμο του metaverse, σύμφωνα με τον Τσάπεκ, ο οποίος έχει υποστηρίξει τις εικονικές εμπειρίες ως έναν τρόπο για να κρατήσει τους επισκέπτες συνδεδεμένους με τους χαρακτήρες και τις ιστορίες της Disney.
Πώς ορίζεται το metaverse
To μετασύμπαν αποτελεί το μέλλον -κατά πολλούς- του διαδικτύου, μια νέα εμπειρία. Αυτόν ακριβώς τον ορισμό χρησιμοποίησε και ο Yu Yuan, εκλεγμένος πρόεδρος του συνδέσμου τυποποίησης του IEEE (Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών), μιλώντας στο δεύτερο OT Forum, με θέμα το «Meta Living».
«Προσωπικά το ορίζω ως εμπειρία» είπε, αποφεύγοντας τα στενά όρια της συνήθους περιγραφής, σύμφωνα με την οποία το metaverse αφορά διασυνδεδεμένους κόσμους εικονικής πραγματικότητας, στους οποίους οι χρήστες θα μπορούν να συναντώνται, να εργάζονται και να ψωνίζουν.
Το metaverse μπορεί να είναι και μία «υπέρτατη και ύψιστη μορφή του ψηφιακού μετασχηματισμού», ή «μπορεί να σημαίνει την επέκταση της πραγματικότητας του Σύμπαντος σε ένα ψηφιακό Σύμπαν», όπως τόνισε ο κ. Yu Yuan.
Το metaverse «πιστεύω πως θα έχει σημαντικό αντίκτυπο σε κάθε τομέα της οικονομίας» εκτίμησε ο πρόεδρος του συνδέσμου τυποποίησης του IEEE. Η τρισδιάστατη εικονική πραγματικότητα που συχνά συνδέουμε με το μετασύμπαν θα είναι στην πραγματικότητα μόνο μια από τις λειτουργίες του, επισήμανε.
Άλλεw εφαρμογές θα προσφέρουν σημαντικά οφέλη στις επιχειρήσεις βελτιώνοντας την παραγωγικότητα και μειώνοντας τα κόστη, είπε. Ως παράδειγμα ανέφερε τις αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες θα μπορούν να δοκιμάζουν τα αυτόνομα οχήματά τους όχι σε πραγματικές συνθήκες αλλά με προσομοιώσεις στο metaverse.
Νέα επαγγέλματα του μετασύμπαντος
Απαντώντας σε ερώτηση για τα νέα επαγγέλματα του μετασύμπαντος, ο κ. Γιουάν προέβλεψε σημαντικές αλλαγές στην αγορά εργασίας με νέες ειδικότητες όπως σχεδιαστές άβαταρ, εικονικούς γιατρούς, υπεύθυνους μάρκετινγκ και σχεδιαστές εικονικών χώρων και ρούχων. «Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος για νέα επαγγέλματα και ευκαιρίες απασχόλησης. Ειδικά για χώρες αναπτυσσόμενες, όπου ήδη παράγεται εισόδημα από τις εφαρμογές του metaverse» δήλωσε.
Εκτίμησε πάντως ότι το μετασύμπαν δεν θα απειλήσει τις διά ζώσης διαπροσωπικές σχέσεις, δεδομένου ότι, όπως είπε, το κινητό Διαδίκτυο και οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook ενίσχυσαν τις ανθρώπινες επαφές διαψεύδοντας τις δυσοίωνες προβλέψεις. Το πιθανότερο είναι ότι εικονικές και οι φυσικές κοινωνικές επαφές «θα είναι διακριτές αλλά θα βρίσκονται σε αλληλεπίδραση» είπε.
Αναγνώρισε πάντως ότι για την υλοποίηση του οράματος μένει να λυθούν σημαντικά τεχνικά προβλήματα. Στο metaverse, έναν νέο τρόπο πρόσληψης του κόσμου, «θα πρέπει να είναι αδιάκριτα τα όρια ανάμεσα στον εικονικό και τον πραγματικό κόσμο», επεσήμανε.
Yuval Rooz: Η τεχνολογία βελτιώνει τη ζωή μας
Από την πλευρά του, ο Yuval Rooz, επικεφαλής της εταιρείας Digital Asset, ανέλυσε στο πλαίσιο του OT FORUM 2 τις απόψεις του σχετικά οι προκλήσεις του μέλλοντος. Όπως είπε ορισμένοι τομείς της οικονομίας θα ωφεληθούν από το metaverse καθώς θα προσφέρει ταχύτερη επίλυση προβλημάτων αλλά και εκπαίδευση του προσωπικού, ενώ μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο και στο μέλλον. Παρόλα αυτά σημείωσε ότι «δεν θέλω το metaverse να αντικαταστήσει την ανθρώπινη αλληλεπίδραση».
Στο ερώτημα πόσο κοντά μας είναι όλα αυτά, ο κ. Rooz είπε ότι συσκευές όπως τα «έξυπνα γυαλιά προσφέρουν ήδη τη δυνατότητα». Απέχουμε αρκετά χρόνια ακόμα πάντως αλλά θα συμβεί, είπε, για να συμπληρώσει ότι «το θέμα είναι πώς θα αντιδράσει το κοινό». Εκτίμησε επίσης ότι «σε μερικά χρόνια, ίσως σε 5 χρόνια, θα έχουμε τη δυνατότητα να φοράμε κάτι και να συνδεόμαστε σε έναν απομακρυσμένο χώρο»
Αναφερόμενος στο θέμα των κοινωνικών επαφών και πώς αυτές θα επηρεαστούν από το metaverse, επισήμανε ότι είναι ανησυχητικό αυτές να διακοπούν λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης, ενώ παραδέχθηκε ότι είμαστε «τεμπέλικα όντα» και ότι πλέον ακόμη και το να γνωρίσεις κάποιον γίνεται διαδικτυακά μέσω κάποιας εφαρμογής.
Μάλιστα, τόνισε ότι είναι της «παλιάς σχολής» και ότι του αρέσει η φυσική ανθρώπινη επαφή, «να βελτιώνουμε τη ζωή μας με την τεχνολογία, αλλά όχι να την υποκαθιστούμε», είπε χαρακτηριστικά.
Latest News
Δέκα μάνατζερ και τραπεζίτες δείχνουν το νέο παραγωγικό μοντέλο - Οι προτάσεις στο OT FORUM
Την ανάγκη για αλλαγή σελίδας στο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας υπογράμμισαν επιχειρηματίες και τραπεζίτες από το OT FORUΜ
Εντός Δεκεμβρίου η άδεια αποθήκευσης CO2 για τον Πρίνο – Οι ευκαιρίες για βιομηχανία και ναυτιλία
Επιδοτήσεις ύψους μισού δισ. ευρώ για δέσμευση 3,4 εκατ. τόνων CO2 έχει εξασφαλίσει η ελληνική βιομηχανία
OT FORUM: Η παραγωγικότητα «αχίλλειος πτέρνα» της οικονομίας – Κλειδί οι μεταρρυθμίσεις
Η ανάγκη επίσπευσης των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ανέβει επίπεδο η ελληνική οικονομία υπογραμμίστηκε από κορυφαίους ομιλητές στο πλαίσιο του OT FORUM
ΟΤ FORUM: Η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση κλειδί για την ανάπτυξη
Τι είπαν στο 4o ΟΤ FORUM ο Δρ. Γιώργος Αποστολόπουλος (OTS), ο Δημήτρης Καπέλλος (Globalsat Energis) και ο Διονύσιος Ανάργυρος (Greenvolt Next)
Πώς θα αντιμετωπίσει τουρισμό και Airbnb ο Δούκας στην Αθήνα - Τι είπε στο ΟΤ FORUM
Ο κ. Δούκας είπε ότι σύμφωνα με τη μελέτη φέρουσας ικανότητας, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα, δεν υπάρχει γενικευμένος υπερτουρισμός στην Αθήνα
OT FORUM: Τι χρειάζεται η ελληνική βιομηχανία – Οι προτάσεις των επιχειρηματιών
Για τη βιομηχανία μίλησαν στο ΟΤ FORUM ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος και ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ Κρίστιαν Χατζημηνάς
Οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα υπό το πρίσμα BofA - Goldman Sachs
Αναλυτές των δύο κορυφαίων τραπεζών αναλύουν στο ΟΤ FORUM το νέο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας
Αλέξης Τσίπρας: Δριμεία κριτική σε Μητσοτάκη για ΠτΔ και οικονομία – Τι είπε για Μέρκελ
«Ποταμός» ο Αλ. Τσίπρας στο 4ο OT FORUM - Μίλησε για όλους και για όλα - Εξαπέλυσε πυρά στον Κ. Μητσοτάκη και κατέρριψε τους μύθους που συνόδευσαν την κυβέρνησή του
ΟΤ FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» – Έπεσε η αυλαία
Ολοκληρώθηκε το 4ο ΟΤ FORUM, που διοργάνωσε ο Οικονομικός Ταχυδρόμος
Kαρόκης (MSD Ελλάδας): 1,2 δισ. ευρώ η δημοσιονομική επιβάρυνση από τo claw back στο φάρμακο
Στην κυβέρνηση δεν έχουν καταλάβει πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα με τις επιστροφές, τόνισε ο Αντώνης Καρόκης της MSD Ελλάδας