Ο Yuval Rooz, επικεφαλής της εταιρείας Digital Asset, ανέλυσε στο πλαίσιο του OT FORUM 2 τις απόψεις του σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο metaverse, ποιες είναι οι προκλήσεις του μέλλοντος αλλά και πώς η νέα πραγματικότητα θα αλλάξει τις κοινωνικές μας σχέσεις και την επιχειρηματικότητα.

Πρώτο θέμα που έθιξε ο κ. Rooz ήταν το θέμα της εικονικής μας ταυτότητας στο metaverse και της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων. «Η προστασία των δεδομένων αποτελεί ήδη πρόβλημα, χωρίς το metaverse» είπε σημειώνοντας ότι με την έλευση του metaverse «θα υπάρξει σημαντικότερη έκθεση σε ανθρώπους που θα θέλουν να κλέψουν δεδομένα». Ανέφερε μάλιστα ένα παράδειγμα για την πιθανή χρήση deep fake ώστε κάποιος να προσποιηθεί ότι είναι κάποιος άλλος, να «διεισδύσει» και να υποκλέψει κρίσιμα προσωπικά δεδομένα και πληροφορίες.

Διαβάστε ακόμα: Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει

Συνδέουμε τον κόσμο

Για την εταιρεία την οποία ίδρυσε, την Digital Asset, είπε ότι ουσιαστικά «συνδέει τον κόσμο, ενοποιεί συστήματα» και ότι μέσα σε όλα αυτά αποτελεί πρόκληση η προστασία της ταυτότητας, το πώς γίνεται η πιστοποίηση του χρήστη. Σημείωσε μάλιστα ότι η εταιρεία του δημιουργεί τεχνολογία που θα μπορείς να ελέγχεις ποιοι θα έχουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα σου από το ψηφιακό wallet που έχεις. «Κάτι αντίστοιχο της ταυτότητας ή του διπλώματος οδήγησης», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμα: Το Cloud είναι δημόσιο αγαθό – Τι ισχύει με το 5G

Ένα μικροτσίπ για τον καθένα

Στη συνέχεια η συζήτηση μεταφέρθηκε στον τομέα των wearable chips, δηλαδή μικροτσίπ που θα μπορεί να «φοράει» ο χρήστης. Ο κ. Rooz σημείωσε ότι υπάρχει μία τάση για αλληλεπίδραση ανθρώπου-μηχανής, τονίζοντας ότι «το metaverse θα είναι το μεγαλύτερο πεδίο χρήσης αυτής της τάσης». Αναφέρθηκε επίσης στους φακούς επαφής που προσφέρουν δεδομένα και πληροφορίες σε αυτόν που τους φοράει ή στα εμφυτεύματα εγκεφάλου που δίνουν κίνηση μέσω της σκέψης, κάτι που χρησιμοποιείται σε άτομα με αναπηρίες π.χ. σε άτομα με προσθετικά μέλη.

Για την προοπτική ο κάθε άνθρωπος να έχει ένα μικροτσίπ κάτω από το δέρμα του είπε ότι «κάποιοι θα το προσπαθήσουν» και ότι «θα είναι από τα μεγαλύτερα πεδία επένδυσης των επόμενων ετών»

Ασφάλεια δεδομένων

Επανερχόμενος στο θέμα της ασφάλειας των δεδομένων διατύπωσε την άποψη ότι «είναι από τα σημαντικότερα θέματα» και ότι η κατάσταση στο metaverse «δεν θα διαφέρει πολύ από το τι ισχύει και σήμερα με το ίντερνετ» σημειώνοντας χαρακτηριστικά τα περιστατικά διαδικτυακού εκφοβισμού. «Θα είναι κάτι αντίστοιχο αλλά σε μεγαλύτερη ένταση» και αναφέρθηκε στην ανάγκη συντονισμού ρυθμιστικών αρχών και επιχειρήσεων, κάτι που κάνουν ήδη, όπως είπε.

Metaverse και οικονομική δραστηριότητα

Στο ερώτημα του πώς το metaverse θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία, εξέφρασε μία προσωπική άποψη λέγοντας ότι «δεν είναι το ίδιο να κάθομαι εδώ από το να είμασταν μαζί και να συζητάμε». Ωστόσο, ορισμένοι τομείς της οικονομίας θα ωφεληθούν από το metaverse καθώς θα προσφέρει ταχύτερη επίλυση προβλημάτων αλλά και εκπαίδευση του προσωπικού.

Η τεχνολογία, είπε ο κ. Rooz, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εποχή της πανδημίας για να συνεχίσουν πολλές οικονομικές δραστηριότητες, ενώ το metaverse μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο και στο μέλλον. Παρόλα αυτά σημείωσε ότι «δεν θέλω το metaverse να αντικαταστήσει την ανθρώπινη αλληλεπίδραση».

Πόσο κοντά είναι το μέλλον

Στο ερώτημα πόσο κοντά μας είναι όλα αυτά, ο κ. Rooz είπε ότι συσκευές όπως τα «έξυπνα γυαλιά προσφέρουν ήδη τη δυνατότητα». Απέχουμε αρκετά χρόνια ακόμα πάντως αλλά θα συμβεί, είπε, για να συμπληρώσει ότι «το θέμα είναι πώς θα αντιδράσει το κοινό». Εκτίμησε επίσης ότι «σε μερικά χρόνια, ίσως σε 5 χρόνια, θα έχουμε τη δυνατότητα να φοράμε κάτι και να συνδεόμαστε σε έναν απομακρυσμένο χώρο»

Αναφερόμενος στο θέμα των κοινωνικών επαφών και πώς αυτές θα επηρεαστούν από το metaverse, επισήμανε ότι είναι ανησυχητικό αυτές να διακοπούν λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης, ενώ παραδέχθηκε ότι είμαστε «τεμπέλικα όντα» και ότι πλέον ακόμη και το να γνωρίσεις κάποιον γίνεται διαδικτυακά μέσω κάποιας εφαρμογής.

Μάλιστα, τόνισε ότι είναι της «παλιάς σχολής» και ότι του αρέσει η φυσική ανθρώπινη επαφή, «να βελτιώνουμε τη ζωή μας με την τεχνολογία, αλλά όχι να την υποκαθιστούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News