Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας Sberbank και ο κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom είναι μεταξύ των μεγάλων ρωσικών εταιρειών που αυξάνουν τους μισθούς από τον Ιούλιο,  σε μια προσπάθεια να μετριάσουν τις συνέπειες από τον διψήφιο πληθωρισμό, αλλά και να διατηρήσουν τα στελέχη τους, καθώς αρκετοί εργαζόμενοι επιλέγουν να φύγουν από τη χώρα.

Οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία  επιβάρυναν σημαντικά την οικονομία, με τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται στο 16,2% στις 24 Ιουνίου. Αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει το έτος κοντά στο 14,5%.

Διαβάστε επίσης – Ρωσία: Κρατικοποιεί το project «Σαχαλίνη 2», πετάει έξω τους ξένους μετόχους

Brain drain

Σε ορισμένους κλάδους, όπως για παράδειγμα η πληροφορική, υπήρξαν πολλές παραιτήσεις, με τους εργαζόμενους να εγκαταλείπουν τη χώρα, είτε επειδή διαφώνησαν με τον πόλεμο στην Ουκρανία, είτε για να αναζητήσουν ευκαιρίες στο εξωτερικό καθώς η Ρωσία απομονώνεται όλο και περισσότερο.

Διαβάστε επίσης – Ρωσία: Στο 1 εκατομμύριο δολάρια μηνιαίως το ποσό που μπορούν να βγάλουν στο εξωτερικό οι Ρώσοι

Τον πρώτο μήνα μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσική Ένωση Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών είπε ότι 50.000-70.0000 ειδικοί πληροφορικής είχαν εγκαταλείψει τη χώρα και προέβλεψε ότι έως και 100.000 θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τον Απρίλιο.

Μισθολογικά κίνητρα

Η Sberbank είπε ότι κατανοεί ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι σημαντική για όλους και αυξάνει τους μισθούς από την 1η Ιουλίου κατά μέσο όρο κατά 8,5%, αν και οι εργαζόμενοι στον τομέα της πληροφορικής, ζωτικής σημασίας για την υπηρεσία cloud, τους υπερυπολογιστές και άλλα τμήματα τεχνολογίας, μπορεί να δουν ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις.

Το ρωσικό μέσο ενημέρωσης The Bell επικαλέστηκε μια πηγή που ανέφερε ότι η Sberbank στοχεύει να σταματήσει μια φυγή ειδικών πληροφορικής και θα προσφέρει κάποιες αυξήσεις μισθών έως και 20%. Η Sberbank αρνήθηκε επιπλέον σχόλια.

Το Interfax μετέδωσε ότι η Gazprom θα αυξήσει τους μισθούς κατά 10% τον Ιούλιο.

Ο ιδιωτικός δανειστής Alfa Bank αύξησε τους μισθούς για τα περισσότερα από 27.000 μέλη του προσωπικού της τον Απρίλιο κατά 15%. Η εταιρεία παραγωγής χάλυβα Severstal αύξησε τους μισθούς της κατά 9% από την 1η Απριλίου, κι έκανε μια εφάπαξ πληρωμή στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή