Στην παύση της παροχής των εκπτώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος οδηγούνται οι εταιρείες ενέργειας με την επιβολή του πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, το οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί εντός της επόμενης εβδομάδας.

Διαβάστε επίσης: Λογαριασμοί ρεύματος: Διπλή παγίδευση για τις επιδοτήσεις των καταναλωτών από το «πλαφόν»

Η ΔΕΗ και οι ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι και σήμερα χορηγούσαν εκπτώσεις της τάξης του 30% και 40% στους πελάτες τους με αποτέλεσμα να απορροφούν μέρος των αυξήσεων των τιμών. Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η ψήφιση χθες των διατάξεων του νόμου με τις οποίες ενεργοποιείται ο μηχανισμός παρέμβασης στις τιμές μέχρι και το τέλος του Ιουνίου του 2023 αλλάζει τα δεδομένα των παροχών που κάνουν οι εταιρείες στους πελάτες τους.

Διαβάστε επίσης: Ρήτρα αναπροσαρμογής: Καταργείται από τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας

Η απόφαση

Πιο συγκεκριμένα με απόφαση που θα εκδώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας θα οριστούν ανώτατες τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών για τις ποσότητες ρεύματος που πουλάνε στους προμηθευτές μέσα από τη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας (Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας). Με τον τρόπο αυτό μέρος των εσόδων των παραγωγών θα παρακρατείται. Αυτά μέχρι σήμερα οι εταιρείες τα διέθεταν για την παροχή εκπτώσεων στους πελάτες τους. Τα χρήματα αυτά εκτιμάται πως θα είναι της τάξης του 1,5 δις. ευρώ και θα πηγαίνουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Διαβάστε επίσης: Ο νέος μηχανισμός στη χονδρεμπορική οδηγεί σε αύξηση των τιμών λιανικής

Οι επιδοτήσεις

Το ΤΕΜ θα ενισχυθεί και με πόρους του κρατικού προϋπολογισμού ώστε το τελικό ποσό που θα συγκεντρωθεί να ξεπεράσει τα 3 δις. ευρώ. Έτσι το κράτος μέσω του Ταμείου θα επιχορηγεί τους λογαριασμούς ρεύματος με υψηλότερα ποσά σε σχέση με σήμερα. Εκτιμάται ότι κάθε μήνα θα διατίθενται περί τα 450 εκ. ευρώ για όλους τους καταναλωτές.

Επί της ουσίας οι εκπτώσεις δεν θα δίνονται από τις εταιρείες ρεύματος αλλά τα ποσά θα κατευθύνονται στο ΤΕΜ και στη συνέχεια θα δίνονται ως επιδοτήσεις για να πέσουν οι τιμές της κιλοβατώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια