Ψηφιοποίηση. Αυτή είναι η μαγική λέξη που κινεί σήμερα ολόκληρη την οικονομία, τόσο σε ιδιωτικό όσο και δημόσιο επίπεδο. Και μάλιστα, παρά τα δεινά των πληθωριστικών πιέσεων και την άνοδο του μισθολογικού κόστους λόγω της δυσκολίας εξεύρεσης στελεχών, το real business φαίνεται να μην επηρεάζεται. Τουλάχιστον προς το παρόν.

Το «χρυσάφι» του Ταμείου Ανάκαμψης «ζεσταίνει» ακόμη περισσότερο την έτσι κι αλλιώς «ζεστή» εγχώρια αγορά πληροφορικής και ήδη ένας νέος κύκλος συγκέντρωσης έχει ξεκινήσει στο ελληνικό IT. Άλλωστε, η μεγάλη «πίτα» των έργων του Δημοσίου, της κυβερνοασφάλειας και της ανάπτυξης των ψηφιακών υποδομών μεγάλων και μικρότερων εταιρειών χρειάζεται και μεγάλο επιχειρηματικό «εκτόπισμα» για να «φαγωθεί».

Διαβάστε επίσης: Ideal Holdings: Δύο νέα deals μέσα στο 2022 – Τι λέει ο Λ. Παπακωνσταντίνου

Όλα δείχνουν πως η «κούρσα» των εξαγορών επιταχύνεται στον κλάδο της πληροφορικής, με την υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης από την Ideal Holdings προς τους μετόχους της Byte Computer επιδιώκοντας την εξαγορά της δεύτερης, να αποτελεί την πιο φρέσκια εξέλιξη στον κλάδο.

Η πρόταση, η ευκαιρία και το αποτύπωμα

Ακριβώς πριν ένα μήνα, ο γκουρού των deals Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, πρόεδρος της Ideal Holdings, είχε προαναγγείλει τον διπλασιασμό των συμφωνιών που θα πραγματοποιήσει εντός του 2022 η εταιρεία.

Η (προαιρετική) δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Byte Computers, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της τεχνολογίας εδώ και 40 χρόνια, φαίνεται ότι να είναι το πρώτο «χτύπημα» του πολύπειρου διαχειριστή χαρτοφυλακίων.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο είχαν προηγηθεί οι εξαγορές από την Ideal Holdings της Coleus Packaging (παραγωγή μεταλλικών πωμάτων) στη Νότια Αφρική και της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Netbull.

Μάλιστα, στις αρχές Ιουνίου ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου είχε αναφέρει ότι η μία από τις δύο νέες επενδύσεις θα ισχυροποιήσει τα μεγέθη της Ideal Holdings στον τομέα της κυβερνοασφάλειας όπου δραστηριοποιείται η Adacom μέσω της οποίας έγινε η εξαγορά της Netbull.

Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, εάν η Byte Computers του Σπύρου (Σπυριδογεώργης επισήμως) Βυζάντιου, βρεθεί κάτω από την ομπρέλα της Ideal Holdings, η τελευταία θα διευρύνει περαιτέρω το αποτύπωμά της στον κλάδο της τεχνολογίας, επιτυγχάνοντας να διεκδικήσει μεγάλο μέρος των έργων πληροφορικής που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Να σημειωθεί ότι η Byte, που ελέγχεται από τον Σπύρο Βυζάντιο και την οικογένειά του κατά 55,57%, ενώ στο 13,03% ανέρχεται το ποσοστό της Alpha Bank και στο 5,52% της Alpha Asset Management, για εφέτος έχει ανεκτέλεστο από τον δημόσιο τομέα στα 20 εκατ. ευρώ και άλλα 20 εκατ. ευρώ για το 2023. Επιπλέον, έχουν υποβληθεί εκ μέρους της προσφορές για διάφορα άλλα έργα, τα οποία είναι υπό αξιολόγηση, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των έργων του δημοσίου στα οποία συμμετέχει η Byte είναι ο διαγωνισμός για τις νέες αστυνομικές ταυτότητες, που έχει ξεκινήσει από τις 20 Δεκεμβρίου 2020. Αυτή τη στιγμή ωστόσο το έργο, με προϋπολογισμό 515 εκατ. ευρώ, βρίσκεται αντιμέτωπο με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η Byte συμμετέχει με ποσοστό 13% μέσω της κοινοπραξίας με τους ΟΤΕ και Veridos Matsoukis.

Από την πλευρά της η Byte, αν γίνει αποδεκτή η πρόταση, θα βρεθεί σε ένα μεγαλύτερο σχήμα και θα αποκτήσει ως εταιρεία μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης.

Μετρητά και μετοχές

Για να ευδοκιμήσει η δημόσια πρόταση της Ideal πρέπει να την αποδεχθούν οι έχοντες το 70% κατ’ ελάχιστον, έως και το 100% των μετοχών της Byte. Σε περίπτωση ολοκληρωτικής αποδοχής (15.816.009 μετοχές) θα υπάρξει ένας συνδυασμός ανταλλαγμάτων.

Σε μετρητά θα δοθούν 2,10 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή εν συνόλω 33,213 εκατ. ευρώ. Το αντάλλαγμα σε μετοχές θα είναι 0,39759 μετοχές της Ideal για κάθε 1 μετοχή της Byte.

Για τον σκοπό αυτό η Ideal Συμμετοχών, που κάνει τη δημόσια πρόταση, θα εκδώσει 6.288.293 νέες μετοχές, προοριζόμενες να δοθούν στους μετόχους της Byte.

Το πιθανότερο είναι πως η στρατηγική της Ideal Holdings σε ότι αφορά στις θυγατρικές της θα παραμείνει ως έχει και στην περίπτωση της Byte με τον Σπύρο Βυζάντιο να παραμένει στο τιμόνι της εταιρείας, όντας και από τους σημαντικούς μετόχους της Ideal.

Πιονέρος του ελληνικού IT

Η Byte ιδρύθηκε το 1983 από τον Σπύρο Βυζάντιο ξεκινώντας τη δυναμική της πορεία στο ψηφιακό γίγνεσθαι της χώρας.

Εξουσιοδοτείται από την ΙΒΜ ως Αντιπρόσωπος Προσωπικών Υπολογιστών (ΙΒΜ PC Authorized Dealer), ενώ αναλαμβάνει την αντιπροσώπευση και υποστήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο της Lotus Development Corporation.

Πρωτοπορεί με τη σύσταση τμήματος άμεσης τεχνικής υποστήριξης και τηλεφωνικής γραμμής επίλυσης προβλημάτων (hot line support).

Το 2000 εισέρχεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μεταφέρει τις κύριες δραστηριότητες σε νέο ιδιόκτητο κτίριο, που ενσωματώνει και αποτελεί την πρώτη πανελλαδική εγκατάσταση IP τηλεφωνικού κέντρου με τεχνολογία για Φωνή, Εικόνα και Δεδομένα της CISCO.

Εξαγοράζει την εταιρεία METROSOFT, που αποτελεί τον κυριότερο διανομέα – αντιπρόσωπο της ΙΒΜ για PCs, Servers, Workstations & Notebooks και εξουσιοδοτημένο διανομέα των συστημάτων IBM RISC SYSTEM 6000 στην Ελλάδα, ενώ ξεκινά συνεργασία με την Hewlett – Packard.

Το 2001 αναλαμβάνει τα δύο πρώτα μεγάλης κλίμακας έργα στον Δημόσιο Τομέα για το Υπουργείο Παιδείας και την ΕΥΔΑΠ.

Ακολούθως συμμετέχει στα μεγάλα έργα Πληροφορικής του Γ’ ΚΠΣ σε νέους τομείς, και σε έργα που βασίζονται σε λύσεις που ενσωματώνουν συστήματα Ασφάλειας και Πρόσβασης (PKI, Smart Cards).

Το 2007 παραδίδει το έργο «Police on Line» που υλοποιήθηκε σε δύο χρόνια και σήμερα θεωρείται Best practice) στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ .

Τα επόμενα χρόνια αναλαμβάνει μια σειρά σημαντικών έργων, όπως η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, οι Ψηφιακές Υπηρεσίες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, η Παροχή Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ και η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην Εκκλησιαστική Διοίκηση, ενώ ξεκινά την υποστήριξη της Alpha Bank.

Στην οικονομική χρήση του 2021 η Byte παρουσίασε ρεκόρ καθαρών κερδών, καθώς διαμορφώθηκαν σε 3,12 εκατ. ευρώ με άνοδο 86,36% σε σύγκριση με το 2020, ενώ στο ποσό των 39,785 εκατ. ευρώ ανήλθε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της έναντι 31,669 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά, καταγράφοντας αύξηση 25,9%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις