Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτινάχθηκε στο 8,6% τον Μάιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, τον ταχύτερο ρυθμό από το 1981. Ο πληθωρισμός διαβρώνει την αξία των αποταμιεύσεων των καταναλωτών στις ΗΠΑ, με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

Τουλάχιστον αυτό καταδεικνύουν τα στοιχεία, καθώς ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, ο οποίος μετράει πόσο γρήγορα αυξάνεται το κόστος για ένα καλάθι αγαθών και υπηρεσιών, εκτινάχθηκε 8,6% τον Μάιο από πέρυσι. Αυτός είναι ο ταχύτερος ρυθμός από τον Δεκέμβριο του 1981 και η άνοδος οφείλεται κυρίως στο κόστος βενζίνης, των τροφίμων και της στέγης.

Διαβάστε επίσης – Στασιμοπληθωρισμός: Άμεση απειλή για Ευρώπη και ΗΠΑ [πίνακας]

Ο «κανόνας του 72»

Πώς μπορούν όμως οι Αμερικανοί να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο της γρήγορης αύξησης των τιμών στην αγοραστική τους δύναμη; Ο λεγόμενος «κανόνας του 72» είναι ένας απλός τρόπος για να μετρήσετε τη μακροπρόθεσμη επίδρασή του.

Διαβάστε επίσης – Οι επενδυτές πρέπει να μάθουν να ακολουθούν τον κύκλο του πληθωρισμού

Όπως αναφέρει το CNBC, αυτός ο εμπειρικός κανόνας εφαρμόζεται γενικά στις αποδόσεις επένδυσης. Είναι ένας κανόνας που υπολογίζει κατά προσέγγιση πόσα χρόνια θα χρειαστούν οι επενδυτές για να διπλασιάσουν τα χρήματά τους με ένα συγκεκριμένο επιτόκιο.

Δείτε πώς λειτουργεί: Διαιρέστε το 72 με το ετήσιο επιτόκιο για να προσδιορίσετε το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να διπλασιαστεί μια επένδυση.

Για παράδειγμα, τα χρήματα που επενδύονται σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο με απόδοση 2% ετησίως θα διπλασιαστούν σε 36 χρόνια, σύμφωνα με τον κανόνα. Κάποιος με ετήσια απόδοση 6% θα το έκανε σε 12 χρόνια.

Αντίστροφη λειτουργία

Με τον πληθωρισμό, ο κανόνας λειτουργεί αντίστροφα: Οι καταναλωτές μπορούν να υπολογίσουν κατά προσέγγιση πόσο γρήγορα οι υψηλότερες τιμές θα μείωναν στο μισό την αξία των αποταμιεύσεών τους. Για να γίνει αυτό, διαιρέστε το 72 με τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού.

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον τύπο, η αξία των χρημάτων των καταναλωτών θα μειωνόταν στο μισό σε περίπου 8 έως 8½ χρόνια. (Εβδομήντα δύο διαιρούμενο με 8,6 ισούται με 8,37.)

« [Ο κανόνας] λειτουργεί το ίδιο είτε υπονοείτε έναν παράγοντα πληθωρισμού – που ουσιαστικά αποπληθωρίζει την αγοραστική δύναμη των χρημάτων σας – είτε εάν εφαρμόζετε τον κανόνα του 72 για να αυξήσετε τα χρήματά σας», δήλωσε στο CNBC, ο Charlie Fitzgerald III, ιδρυτικό μέλος του Moisand Fitzgerald Tamayo στο Ορλάντο της Φλόριντα.

Επιφυλάξεις

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές επιφυλάξεις.

Πρώτον, σύμφωνα με τον Greg McBride, επικεφαλής χρηματοοικονομικό αναλυτή της Bankrate, αυτός ο κανόνας υποθέτει ότι ο τρέχων αυξημένος ρυθμός πληθωρισμού θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα (περισσότερο από οκτώ χρόνια, σε αυτή την περίπτωση). Κι αυτό είναι απίθανο να συμβεί, πρόσθεσε.

Ο προσωπικός πληθωρισμός

Επιπλέον, το αυξανόμενο κόστος δεν επηρεάζει όλα τα νοικοκυριά με τον ίδιο τρόπο. Ορισμένες οικογένειες μπορεί να έχουν προσωπικό ποσοστό πληθωρισμού χαμηλότερο (ή υψηλότερο) από τον εθνικό μέσο όρο, ανάλογα με το τι αγοράζουν.

Κάποιος που οδηγεί στη δουλειά και πληρώνει για βενζίνη (μεγάλος παράγοντας για τον πληθωρισμό τον Μάιο) μπορεί να βιώσει υψηλότερες τιμές πιο έντονα από κάποιον που χρησιμοποιεί τη δημόσια συγκοινωνία, για παράδειγμα.

Η αύξηση των μισθών και τυχόν κέρδη από αποταμιεύσεις χρησιμεύουν επίσης για να αντισταθμίσουν τουλάχιστον ένα μέρος του πληθωρισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή