Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη με θέα τον ποταμό Σπρέε και το γερμανικό κοινοβούλιο έδωσε, ως είθισται για τον γερμανό καγκελάριο κάθε καλοκαίρι, ο Όλαφ Σολτς στην εκπομπή Bericht aus Berlin (Ρεπορτάζ από το Βερολίνο) του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης.

Διαβάστε επίσης: Σολτς για G7: Ενωμένοι στηρίζουμε την Ουκρανία – Τι είπε ο οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί», επανέλαβε ο Όλαφ Σολτς, τονίζοντας ότι η χώρα που δέχεται ρωσική επίθεση θα λάβει όσα όπλα είναι δυνατόν να λάβει προκειμένου να πολεμήσει. Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι «άνευ όρων παράδοση», όπως απαιτεί η Ρωσία, ισοδυναμεί με «υπαγορευμένη ειρήνη». Μάλιστα τόνισε για μια ακόμη φορά – όπως και στην πολυσυζητημένη για το ύφος του απέναντι σε δημοσιογράφο της DW απάντησή του στο Έλμαου της Βαυαρίας – ότι θα δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία για την περίοδο μετά τη λήξη του πολέμου υπό τη μορφή όμως μόνο εγγύησης βοήθειας από το ΝΑΤΟ, χωρίς να υπεισέλθει πάλι σε λεπτομέρειες.  Η Ουκρανία δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ, κι έτσι οι όποιες λεπτομέρειες θα αποτελέσουν αντικείμενο συντονισμού μεταξύ των νατοϊκών εταίρων και της Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης: Σολτς: Ήταν λάθος η γερμανική ενεργειακή πολιτική

Τόνισε μάλιστα ότι ο ίδιος έχει καταστήσει σαφές στον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι δεν θα πρέπει να υπολογίζει σε άρση των δυτικών κυρώσεων, εάν συνεχίσει να απαιτεί ειρήνευση με την Ουκρανία υπό τους δικούς του όρους.

H αύξηση στις τιμές ενέργειας «κοινωνικά εκρηκτική»

Ένα από τα βασικά θέματα της συνέντευξης του καγκελαρίου ήταν  η αύξηση στις τιμές ενέργειας εξαιτίας της ρωσικής πίεσης για το φυσικό αέριο, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Όλαφ Σολτς, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «κοινωνική έκρηξη». Όπως είπε χαρακτηριστικά «εάν ξαφνικά αυξηθούν οι λογαριασμοί θέρμανσης κατά μερικές εκατοντάδες ευρώ, τότε πολλοί πολίτες δεν θα τα βγάλουν πέρα». Πρόκειται για μια κατάσταση που προκαλεί έντονη ανησυχία στη γερμανική κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, όμως, ο Γερμανός καγκελάριος υπερασπίστηκε το πακέτο ελαφρύνσεων ύψους 30 δισ. ευρώ που ενέκρινε ήδη το γερμανικό κοινοβούλιο, λέγοντας ότι τα αποτελέσματά του απομένει να φανούν στην πράξη. Ταυτόχρονα τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες προς την ίδια κατεύθυνση με γνώμονα την ελάφρυνση των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο, με αντικείμενο την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους αλλά και του πληθωρισμού, ξεκινά αύριο ένας γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, των κρατιδίων αλλά και των συνδικάτων εργοδοτών και εργαζομένων.

Ο Όλαφ Σολτς υπερασπίστηκε τέλος τις κινήσεις της κυβέρνησής του για υπογραφή συμβάσεων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG με το Κατάρ, λέγοντας ότι δεδομένων των συνθηκών είναι απαραίτητες οι διαπραγματεύσεις με περισσότερους προμηθευτές. Το Κατάρ είναι ένας από τους σημαντικότερους παραγωγούς LNG, ωστόσο διατυπώνονται σημαντικές ενστάσεις για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Μάλλον τέλος στα λοκντάουν για τον κορωνοϊό…

Στο πεδίο του κορωνοϊού ο Γερμανός καγκελάριος, αναφερόμενος στα πορίσματα επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τη διαχείριση της πανδημίας στη Γερμανία, τόνισε ότι τα σχολεία δεν θα ξανακλείσουν αλλά και ότι στο μέλλον τα λοκντάουν, όπως επιβλήθηκαν κατά διαστήματα τα προηγούμενα δύο χρόνια της πανδημίας, ενδέχεται να μην χρειαστούν ξανά. Τάχθηκε ωστόσο υπέρ μιας πιθανής επαναφοράς της υποχρεωτικής μάσκας σε κλειστούς χώρους. «Η μάσκα θα παίξει το φθινόπωρο και τον χειμώνα σημαντικότερο ρόλο από ό,τι τώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως στη συνέντευξη που πήρε η δημοσιογράφος Τίνα Χάσελ τέθηκε επί τάπητος και η προβληματική, κατά πολλούς, επικοινωνιακή πολιτική του Σολτς αλλά και η κατηγορία που πολλοί του προσάπτουν περί αλαζονικού στιλ. Ο ίδιος απάντησε λέγοντας ότι δεν συγκαταλέγεται «στους πολιτικούς που βγάζουν κάθε εβδομάδα ανακοινώσεις, από τις οποίες δεν τηρούν το 90%». Όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτή τη στιγμή δεν είναι η ώρα να λέγεται συνεχώς κάτι, αλλά να λαμβάνονται αποφάσεις. «Κάνουμε τα πάντα διαφορετικά από ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες».

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή