Άνοδο καταγράφουν σήμερα Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου καλύπτοντας τις απώλειες που κατέγραψαν στη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής, στη σκιά της ανησυχίας για σφιχτή προσφορά από τον ΟΠΕΚ, των αναταραχών στη Λιβύη και των κυρώσεων στη Ρωσία, που αντισταθμίζουν τους φόβους για παγκόσμια ύφεση.

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Βουτιά 2% εν μέσω ΟΠΕΚ και ανησυχιών για ύφεση

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για τον Σεπτέμβριο αυξάνονταν κατά 55 σεντς, ή 0,5%, στα 112,18 δολάρια το βαρέλι στις 09:50 ώρα Ελλάδος.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού για παράδοση Αυγούστου σημείωναν άνοδο 44 σεντς, ή 0,4%, στα 108,87 δολάρια το βαρέλι.

Η παγκόσμια παραγωγή

Σύμφωνα με τον επικεφαλής έρευνας εμπορευμάτων της ING Γουόρεν Πάτερσον, ο ΟΠΕΚ ακόμη προσπαθεί να φτάσει τα συμφωνηθέντα επίπεδα παραγωγής, με την παραγωγή να μειώνεται τον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, η παραγωγή από τα 10 μέλη του οργανισμού τον Ιούνιο ήταν μικρότερη κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα στα 28,52 εκατομμύρια bpd, έναντι των περίπου 275.000 bpd, που είχαν συμφωνηθεί.

Οι αυξήσεις από τη Σαουδική Αραβία και άλλους μεγάλους παραγωγούς δεν αντισταθμίζουν τις μειώσεις από τη Νιγηρία και τη Λιβύη, ενώ η τελευταία αντιμετωπίζει περαιτέρω διακοπή του εφοδιασμού λόγω της πολιτικής αναταραχής που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα, με αποτέλεσμα να φαίνεται ακόμα πιο δύσκολο να πετύχει την παραγωγή που ανακοίνωσε πρόσφατα, σύμφωνα με τους αναλυτές της ANZ.

Οι εξαγωγές της Λιβύης μειώθηκαν σε 365.000-409.000 βαρέλια την ημέρα, λιγότερα κατά περίπου 865.000 βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με τα κανονικά επίπεδα, δήλωσε η National Oil Corp την περασμένη εβδομάδα.

Επιπλέον, η προγραμματισμένη απεργία των Νορβηγών εργαζομένων στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, την εβδομάδα θα μπορεί να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και συμπυκνώματος της χώρας κατά 130.000 βαρέλια την ημέρα.

Οι φόβοι για ύφεση

Από την άλλη μεριά, οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση φαίνεται ότι συγκρατούν την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, δήλωσε η αναλύτρια της CMC Markets, Tina Teng.

Η αύξηση των επιτοκίων και η πτώση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών έχουν επηρεάσει τις προοπτικές σε σχέση με τη ζήτηση καυσίμων, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι η ικανότητα των διυλιστηρίων πετρελαίου των ΗΠΑ έχει βελτιωθεί. Την ίδια στιγμή, το ισχυρό δολάριο αποδυναμώνει τις μεγάλες αγορές εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των τιμών του πετρελαίου, επεσήμανε η αναλύτρια.

Και προειδοποίηση JPMorgan

Ας σημειωθεί, ότι αναλυτές της JPMorgan προειδοποιούν για εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου στα… «στρατοσφαιρικά επίπεδα» των 380 δολαρίων το βαρέλι εάν οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις ωθήσουν τη Ρωσία να επιβάλει αντίποινα με περικοπές της παραγωγής αργού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές