Η αδυναμία πολλών χωρών μελών του ΟΠΕΚ να ανταποκριθούν στις συμφωνηθείσες ποσοστώσεις παραγωγής πετρελαίου είχε ως αποτέλεσμα για μία ακόμα φορά το πετρελαϊκό καρτέλ να μην πιάσει του στόχους που έχει θέσει ούτε τον Ιούνιο.

Όπως υπογραμμίζει το Reuters οι ακούσιες μειώσεις στη Λιβύη και τη Νιγηρία αντιστάθμισαν τις αυξήσεις της προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και άλλους μεγάλους παραγωγούς, με αποτέλεσμα να αντλήσει 28,52 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Ιούνιο, μειωμένα κατά 100.000 bpd από το αναθεωρημένο σύνολο του Μαΐου. Ο ΟΠΕΚ είχε προγραμματίσει να αυξήσει την παραγωγή του Ιουνίου κατά περίπου 275.000 bpd.

Διαβάστε επίσης – Πετρέλαιο: Το ράλι των τιμών θα συντηρηθεί όλη τη χρονιά – Τι αποφάσισε ο ΟΠΕΚ+ 

Σε μια προσπάθεια να ανακοπεί το ράλι στις τιμές, ο ΟΠΕΚ+ έχει αρχίσει να χαλαρώνει τις περικοπές παραγωγής που αποφασίστηκαν εν μέσω πανδημίας, αν και πολλοί δυσκολεύονται να το πράξουν. Η συμφωνία απαιτούσε αύξηση 432.000 bpd τον Ιούνιο από όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ+, εκ των οποίων περίπου 275.000 bpd μοιράζονται οι 10 παραγωγοί του ΟΠΕΚ.

Διαβάστε επίσης: ΟΠΕΚ: Μικρότερη ζήτηση για πετρέλαιο το 2023 λόγω πληθωρισμού 

Σύμφωνα με την έρευνα του Reuters, οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες  δεν κατάφεραν να «πιάσουν» τις συμφωνηθείσες ποσοστώσεις παραγωγής από τον περασμένο Οκτώβριο, με εξαίρεση τον Φεβρουάριο, καθώς πολλοί παραγωγοί δεν έχουν την ικανότητα να αντλήσουν περισσότερα λόγω ανεπαρκών επενδύσεων, μια τάση που επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ως αποτέλεσμα, τα 10 μέλη του ΟΠΕΚ αντλούν πολύ λιγότερα από αυτά που απαιτούνται βάσει της συμφωνίας.

Λιβύη και Νιγηρία

Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στη Λιβύη, όπου η προσφορά μειώθηκε κατά 170.000 bpd καθώς οι αναταραχές συνέχισαν να περιορίζουν την παραγωγή της χώρας. Η Λιβύη είναι ένα από τα μέλη που εξαιρούνται από τις εθελοντικές περικοπές.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση κατά 80.000 bpd προήλθε από τη Νιγηρία, όπου οι διακοπές και η συντήρηση περιόρισαν την παραγωγή. Τα στοιχεία της Refinitiv μειώνουν τις εξαγωγές τον Ιούνιο κατά τουλάχιστον 100.000 bpd. Η προσφορά στο Ιράκ μειώθηκε επίσης.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ προσέθεσαν συνολικά 130.000 bpd. Η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας ήταν πάνω από 100.000 bpd κάτω από την ποσόστωσή της, σύμφωνα με την έρευνα.

Η παραγωγή στο Ιράν και τη Βενεζουέλα αυξήθηκε επίσης.

Η έρευνα του Reuters στοχεύει στην παρακολούθηση της προσφοράς στην αγορά. Βασίζεται σε δεδομένα ναυτιλίας που παρέχονται από εξωτερικές πηγές, δεδομένα ροών της Refinitiv Eikon, πληροφορίες από ιχνηλάτες δεξαμενόπλοιων όπως η Petro-Logistics, καθώς και πληροφορίες που παρέχονται από πηγές σε εταιρείες πετρελαίου, ΟΠΕΚ και συμβούλους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης