Διπλός κρατήρας που εντοπίστηκε στη Σελήνη από τον αμερικανικό δορυφόρο LRO πρέπει να προήλθε από διαστημικό αντικείμενο άγνωστης ταυτότητας, ανακοίνωσε η NASA.

Οι δύο επικαλυπτόμενοι κρατήρες δημιουργήθηκαν από το ανώτερο στάδιο πυραύλου που εντοπίστηκε νωρίτερα φέτος να κινείται ασέσποτο στο Διάστημα και προσέκρουσε στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού στις 4 Μαρτίου με ταχύτητα γύρω στα 9.800 χιλιόμετρα την ώρα.

Δυστυχώς οι εικόνες του LRO δεν δίνουν λύση στο μυστήριο του διαστημικού σκουπιδιού, το οποίο είχε εντοπιστεί στον Ιανουάριο από τον από τον αστρονόμο και αναλυτή δεδομένων Μπιλ Γκρέι.

Διαβάστε επίσης: NASA: Φέρτε πίσω τις κατσαρίδες που έφαγαν φεγγαρόσκονη

Ο Γκρέι ανέφερε τότε ότι πιθανότατα επρόκειτο για το ανώτερο στάδιο πυραύλου Falcon 9 που είχε εκτοξεύσει η SpaceX το 2015 για να θέσει σε τροχιά τον δορυφόρο DSCOVR.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο Γκρέι επανήλθε  με νέα ανάρτησή του, στην οποία ανέφερε ότι είχε κάνει λάθος. Νέοι υπολογισμοί έδειξαν ότι το διαστημικό σκουπίδι είναι τμήμα πυραύλου της κινεζικής αποστολής Chang’e 5-T1 που εκτοξεύτηκε το 2014, έγραφε.

Οι δύο επικαλυπτόμενοι κρατήρες έχουν διάμετρο 18 μέτρα και 16 μέτρα (NASA/Goddard/Arizona State University)

Στο ίδιο συμπέρασμα οδήγησαν κι άλλοι, ανεξάρτητοι υπολογισμοί, τους οποίους όμως έσπευσε να διαψεύσει το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Γκρέι πάντως επιμένει ότι πρόκειται για τον πύραυλο του Chang’e 5-T1, εκτιμώντας ότι το κινεζικό ΥΠΕΞ μπέρδεψε τη συγκεκριμένη αποστολή με το σκάφος Chang’e 5, του οποίου ο πύραυλος έπεσε στον ωκεανό.

Διαβάστε επίσης: NASA και ESA εξετάζουν την αποστολή Ευρωπαίου αστροναύτη στη Σελήνη

Το μυστήριο δείχνει μάλιστα να περιπλέκεται από το γεγονός ότι η πρόσκρουση άφησε δύο κρατήρες, έναν με διάμετρο 18 μέτρα και έναν με πλάτος 16 μέτρα.

Η NASA επισήμανε ότι τέτοιοι διπλοί κρατήρες δεν έχουν αναγνωριστεί σε καμία προηγούμενη πρόσκρουση πυραύλων στη Σελήνη.

Για λόγους σύγκρισης η αμερικανική διαστημική υπηρεσία δημοσιοποίησε εικόνες των μονών κρατήρων που άφησαν στη Σελήνη τα ανώτατα στάδια των πυραύλων Saturn, με τους οποίους εκτοξεύονταν οι αμερικανικές αποστολές στο φεγγάρι τις δεκαετίες του 1960 και ’70.

Κρατήρες από τα ανώτερα στάδια των πυραύλων Saturn. Όλοι είναι μονοί (NASA/Goddard/Arizona State University)

Ήταν πάντως τεχνικός άθλος που το LRO κατάφερε να εντοπίσει τον διπλό κρατήρα μέσα σε λίγους μήνες, αφού ο εντοπισμός του κρατήρα από την αποστολή  Apollo 16 S-IVB χρειάστηκε πάνω από έξι χρόνια προσεκτικών παρατηρήσεων.

Περαιτέρω αναλύσεις του διπλού κρατήρα θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν στη λύση του μυστηρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία