Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τις «άδικες, μη εμπορικές» οικονομικές πρακτικές της Κίνας, δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν σε συνομιλία που είχε με τον Κινέζο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Λιου Χε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείο Οικονομικών, η υπουργός Οικονομικών πραγματοποίησε μια τηλε-συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ) Λιου Χε, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών της κυβέρνησης να διατηρήσει ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο διάλογος μεταξύ τους ήταν «ειλικρινής και ουσιαστικός».

Διαβάστε επίσης – Η Κίνα και η «παγίδα του χρέους» για τις φτωχές χώρες – Μύθος ή πραγματικότητα;

Η απάντηση της G7

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του περασμένου μήνα η G7  υιοθέτησε ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων  για τις αναπτυσσόμενες χώρες, κατόπιν πρωτοβουλίας των ΗΠΑ. Το επενδυτικό πακέτο – «μαμούθ» έχει ως στόχο να απαντήσει στα τεράστια έργα που χρηματοδοτεί στις ίδιες περιοχές του πλανήτη η Κίνα. Οι λεπτομέρειες του επενδυτικού προγράμματος δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

Διαβάστε επίσης: G7: Αισιοδοξία Σολτς για ενότητα – Εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό

600 δισ. δολάρια σε πέντε χρόνια

«Μαζί με τους εταίρους της G7, έχουμε ως στόχο να κινητοποιήσουμε 600 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2027 για παγκόσμιες επενδύσεις στις υποδομές», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος πριν από την ομιλία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην σύνοδο κορυφής της G7 στην νότια Γερμανία κατά την οποία παρουσίασε την πρότασή του.

Η «Σύμπραξη για τις Παγκόσμιες Υποδομές» θα πρέπει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «να παράγει ποιοτικές και αειφόρες υποδομές».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μόνες τους υπολογίζουν να κινητοποιήσουν 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα πέντε ετών στο πλαίσιο του προγράμματος.

Αλλά και μόνο η χρήση του όρου «κινητοποίηση» σημαίνει ότι η Ουάσινγκτον υπολογίζει να εξασφαλίσει αυτό το ποσόν μέσω δανείων, δημόσιας χρηματοδότησης και ιδιωτικής χρηματοδότησης που θα διασφαλισθεί με την ενθάρρυνση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Απάντηση στους «Νέους Δρόμους του Μεταξιού»

Οι Δυτικοί επιθυμούν να απαντήσουν στην Κίνα η οποία έχει επενδύσει μαζικά σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες για την κατασκευή έργων υποδομής στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού» ή για την διασφάλιση πρόσβασης σε ορισμένες πρώτες ύλες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή