Συνάντηση με τα κορυφαία συνδικάτα της χώρας, αλλά και με εκπροσώπους εργοδοτών, είχε σήμερα ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, στο πλαίσιο του διαλόγου που θα ξεκινήσει για την αναζήτηση λύσεων με στόχο την υποστήριξη των εργαζομένων απέναντι στην εκτίναξη του κόστους ζωής και βέβαια για να αποτραπεί η πιθανότητα απεργιακών κινητοποιήσεων.

Διαβάστε επίσης: Το γερμανικό χρεόφρενο επιστρέφει 

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός πως η κατάσταση αυτή δεν θα αλλάξει στο ορατό μέλλον. Με άλλα λόγια βρισκόμαστε απέναντι σε μια ιστορική πρόκληση» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Όλαφ Σολτς, στις δηλώσεις του πριν την έναρξη της συνάντησης. Χαρακτηρίζοντας δε, την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για την κοινωνία και την οικονομία ως μια πραγματική «κοινωνική βόμβα» ξεκαθάρισε πως «θα περάσουμε αυτή την κρίση, ως χώρα, μόνο αν συμφωνήσουμε μαζί σε λύσεις».

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Εμπορικό έλλειμμα για πρώτη φορά από το 1991 

Βέβαια το αν θα το καταφέρει, δεν είναι διόλου βέβαιο!

Σε πρώτη φάση οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν σήμερα με την άποψη του πως θα πρέπει, ιδανικά, να αναζητηθούν από κοινού λύσεις. Μάλιστα, θα έχουν σειρά συναντήσεων, τις επόμενες εβδομάδες, προσπαθώντας να καταλήξουν σε μια εργαλειοθήκη για την στήριξη των εργαζομένων που έχουν να αντιμετωπίσουν ένα τρομακτικό ντόμινο αυξήσεων σαν αποτέλεσμα της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους.

Όμως, τα συνδικάτα έχουν ξεκαθαρίσει πως η αναζήτηση λύσεων πρέπει να περιλαμβάνουν αυξήσεις, κοντά στα επίπεδα του πληθωρισμού.

Για τον Ιούνιο, ο πληθωρισμός στη χώρα ανέβηκε στο 7,6%.

Ξεκάθαρη θέση από τα συνδικάτα 

Σε δηλώσεις τους, πριν τη συνάντηση, οι πρόεδροι των κυριότερων και πολυπληθέστερων συνδικάτων της χώρας, του IG Metall και του Ver.di, επανέλαβαν τις βασικές θέσεις τους, όπως και το γεγονός πως δεν πρόκειται να κάνουν πίσω δεδομένων των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά. Όμως, οι εργοδότες δεν είναι δεκτικοί σε μεγάλες αυξήσεις ανησυχώντας για την κατάσταση της αγοράς και της οικονομίας, ενώ η κυβέρνηση αντιστοίχως ανησυχεί πως μεγάλες αυξήσεις θα συμβάλουν στην περαιτέρω ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων.

Ο ίδιος ο Καγκελάριος υποχρεώθηκε να διαψεύσει μια πληροφορία που κυκλοφόρησε σε κάποια γερμανικά media το Σαββατοκύριακο πως μελετά κάποιες μεμονωμένες, αφορολόγητες πληρωμές κυρίως στους λογαριασμούς ρεύματος. Όμως, τέτοιες μεμονωμένες λύσεις, πέρα από το ότι θα είναι δύσκολο να γίνουν δεκτές από όλα τα μέλη του κομματικού συνασπισμού, δεν είναι βέβαιο ότι θα έχουν αποτέλεσμα.

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του έγκριτου γερμανικού ινστιτούτου οικονομικών ερευνών, του DIW, Μάρκελ Φράτζερ, τάχθηκε κατά των μεμονωμένων προσωρινών λύσεων. «Μόνο η αύξηση των μισθών και των κοινωνικών επιδομάτων θα αποζημιώσουν τον κόσμο των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων» υποστήριξε στο πρακτορείο DPA. Όμως, ο σκληροπυρηνικός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, κατάφερε ήδη να πάρει από το συμβούλιο του κυβερνητικού συνασπισμού το πράσινο φως για την τήρηση του συνταγματικού κανόνα για το φρένο του χρέους από την επόμενη χρονιά.

Ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών, ήδη πριν την σημερινή συνάντηση, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως είναι ενάντια σε νέες κρατικές δαπάνες, έστω και στοχευμένες. Αντ’ αυτού τάχθηκε υπέρ της δρομολόγησης επιπλέον εμπορικών συμφωνιών από την Γερμανία και την προσέλκυση στην γερμανική αγορά μεταναστών υψηλής εξειδίκευσης (και προφανώς λιγότερων οικονομικών απαιτήσεων). Δηλώσεις, όπως αυτές, κρατούν τα εργατικά συνδικάτα σε εγρήγορση και έτοιμα να δείξουν…. τα δόντια τους!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή