
Την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με στόχο την προώθηση της ηθικής στην Τεχνητή Νοημοσύνη και της πιστοποίησής της, ανακοίνωσαν το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και το Standards Association της IEEE, με έδρα την Αμερική, ο σημαντικότερος επαγγελματικός οργανισμός στον κόσμο για την πρόοδο της τεχνολογικής καινοτομίας και της πιστοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Στη συνεργασία αυτή, το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας εκπροσωπείται από το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (IΠΤ), πρωτοπόρο στην Έρευνα και την Καινοτομία διεθνώς, και κομβικό εταίρο της Πολιτείας στην ανάπτυξη της Εθνικής Στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ).
Διαβάστε επίσης: Ψηφιοποίηση: Παρελθόν, παρόν και μέλλον – Τι μάθαμε στο Forum του ΟΤ
Το μνημόνιο συνεργασίας
Το μνημόνιο συνεργασίας αφορά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση συνεργασιών και δράσεων που σχετίζονται κυρίως με την εφαρμογή συστημάτων πιστοποίησης του IEEE για συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς και με τη συνδιαμόρφωση απόψεων και ανταλλαγή γνώσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας, η δημοκρατικότητα στην πρόσβαση και τον έλεγχο και η κοινωνικο-τεχνική βιωσιμότητα συστημάτων που βασίζονται σε δεδομένα και αλγορίθμους μηχανικής εκμάθησης.
Στην συνάντηση των δύο οργανισμών για την εκκίνηση της συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος στην Αγία Παρασκευή τη Δευτέρα 4 Ιουλίου, παρέστησαν ο Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, ο Γενικός Γραμματέας ΓΓΕΚ Αθανάσιος Κυριαζής καθώς και ερευνητές από το ΙΠΤ που θα ασχοληθούν με την υλοποίηση της συνεργασίας.
Τεράστια οφέλη
Ο Γεώργιος Νούνεσης, Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» δήλωσε πως «ο Δημόκριτος συμμετέχει δυναμικά στην επιστημονική πρόοδο και τη ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη αυτόνομων συστημάτων και αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης. Η ελληνική κοινωνία, η εθνική οικονομία θα έχουν τεράστια οφέλη απ’ τον τεχνολογικό μετασχηματισμό. Στον Δημόκριτο θα συμμετάσχουμε εξίσου δυναμικά και στον δημόσιο διάλογο για τις ηθικές προκλήσεις, που στοχεύουν στη διαφύλαξη του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα των νέων τεχνολογιών. Είμαστε ενθουσιασμένοι με τους ορίζοντες που ανοίγει η σύμπραξη με την IEEE ακριβώς στην κατεύθυνση αυτή και προσβλέπουμε να μεταφέρουμε τη νέα γνώση και τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας στην Ελληνική Πολιτεία».

Μεταφορά τεχνογνωσίας
Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Καραχάλιος, Διευθύνων Σύμβουλος της IEEE Standards Association και μέλος του ΙΕΕΕ Management Council σημείωσε πως «το προτεινόμενο ρυθμιστικό πλαίσιο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη καθιστά αναγκαία τη δυνατότητα αξιολόγησης της ποιότητας ορισμένων τέτοιων αλγοριθμικών συστημάτων. Αυτό ακριβως το πρόβλημα λύνει για τους σχεδιαστές και χρήστες το σύστημα IEEE CertifAIEd που ανέπτυξε ο διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΙΕΕΕ. Ένα σύστημα που δοκιμάστηκε ήδη στην πράξη από την πόλη της Βιέννης. Η επιδιωκόμενη συνεργασία μεταξύ του Δημοκρίτου και της ΙΕΕΕ θα μεταδώσει στην ομάδα ειδικών του Δημοκρίτου την απαραίτητη τεχνογνωσία για να μπορέσει να εφαρμόσει στην πράξη αυτή τη μέθοδο. Ανάλογη συμφωνία έχει υπογράψει η ΙΕΕΕ και με το Υπουργείο Βιομηχανίας της Γαλλίας».
Τέλος, ο Ευάγγελος Καρκαλέτσης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος ανέφερε πως «η δημοκρατικότητα τόσο στην πρόσβαση και τον έλεγχο συστημάτων ΤΝ, όσο και στο σχεδιασμό και την υλοποίηση τέτοιων συστημάτων, κάνει απολύτως αναγκαία τη δημιουργία και εφαρμογή διαδικασιών και εργαλείων πιστοποίησης για ηθική, αξιόπιστη και δημοκρατική ΤΝ».
«Για το λόγο αυτό σχεδιάσαμε στο Ινστιτούτο μας σχετικά σεμινάρια για τα μεταπτυχιακά προγράμματα καθώς και για τα προγράμματα κατάρτισης στην ΤΝ και στην Επιστήμη Δεδομένων που παρέχουμε, και έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες αξιολόγησης συστημάτων ΤΝ σε έργα που αναλαμβάνουμε. Η συνεργασία μας με την IEEE θα ενισχύσει σημαντικά την τεχνογνωσία μας, συνεισφέροντας έτσι και στην υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την ΤΝ στο σχεδιασμό της οποίας είχαμε κεντρικό ρόλο», πρόσθεσε.


Latest News

Πόσο κοστίζουν τα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στο ChatGPT
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, εξήγησε ότι η φράση «η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα» δεν ισχύει ακριβώς στην περίπτωση του ChatGPT.

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η Silicon Valley θέλει να δημιουργήσει ρομποτικό στρατό για τους «καλούς τύπους» με σύμμαχο την ΑΙ
H Silicon Valley έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων

Η Huawei έτοιμη να προωθήσει προηγμένο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης
Το νέο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης 910C που ετοιμάζει η Huawei έρχεται τη στιγμή που η Κίνα αναζητά εναλλακτικές λύσεις στα τσιπ της Nvidia

Στις συμπληγάδες ΗΠΑ - Κίνας ο γίγαντας των ημιαγωγών Nvidia - Τι ζητά ο Χουάνγκ στο Πεκίνο;
Ο Τζένσεν Χουάνγκ, CEO της Nvidia, θα απαιτήσει άδειες για να εξάγει το μικροτσίπ H20 AI στην Κίνα

Ιταλική εφημερίδα δημοσίευσε ένθετο γραμμένο από ΑΙ
Μετά τον πρώτο μήνα δοκιμών, η ιταλική εφημερίδα Il Foglio προσέλαβε το σύστημα ως μόνιμο υπάλληλο.

Η Δικαιοσύνη αναβαθμίζεται ψηφιακά με συστήματα AI
Μέχρι σήμερα, η μετάφραση εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων, σελίδων και η αναζήτηση διαθέσιμων μεταφραστών και διερμηνέων, ειδικά σε κάποιες γλώσσες, προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις

Ξεκινά η υλοποίηση του ελληνικού εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης
Το AI Factory «Pharos» είναι ένα από τα πρώτα δεκατρία «εργοστάσια» Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη

Η TDK φέρνει επανάσταση στη δημιουργική ΑΙ
Η TDK κατέγραψε χρόνους απόκρισης 20 τρισεκατομμυρίων του δευτερολέπτου στη δοκιμή για τη βελτίωση των ταχυτήτων μεταφοράς δεδομένων

Ξεπέρασαν τις 15.000 οι επισκέπτες στη Beyond 2025
Η BEYOND 2025 συγκέντρωσε περισσότερους από 300 εκθέτες από την Ελλάδα και από 10 χώρες