Περισσότερες από 20 ώρες ζωντανού τηλεοπτικού προγράμματος. Πενήντα ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό κι ένα πρωτοποριακό συνέδριο που έβγαλε ειδήσεις, ανέλυσε τα δεδομένα της εποχής, έφερε σε επαφή ανθρώπους που ασχολούνται με τις νέες τεχνολογίες, έγινε για δύο ημέρες ένας «hub» γνώσης, γνώμης, ανάλυσης και προβολής του μέλλοντος.

Αυτό ήταν το 2ο Forum που διοργάνωσε ο Οικονομικός Ταχυδρόμος την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη στο κτίριο του Παλαιού Χρηματιστηρίου, στην οδό Σοφοκλέους 10.

Σε ένα κτίριο με βαριά οικονομική ιστορία, εκεί όπου οι αντικριστές έκαναν κάποτε συναλλαγές με… χαρτάκια και φωνές, «στήθηκε» ένα οικονομικό συνέδριο αλλιώτικο από τα άλλα. Ενα τηλεοπτικό προϊόν που ξέφυγε από τα καθιερωμένα, όχι μόνο με τον πρωτοποριακό σχεδιασμό του, αλλά και με το θέμα που απασχόλησε τους ομιλητές.

Τίτλος, λοιπόν, του Forum ήταν το… Meta-Living, ο κόσμος που αλλάζει με κατακλυσμιαίους ρυθμούς, και που κάνει το παρόν να γίνεται παρελθόν ενώ το μέλλον είναι ήδη εδώ. Ειδικά για τις πόλεις που ζούμε…

Οι ομιλητές, υπουργοί, στελέχη επιχειρήσεων, σημαντικά ονόματα της ελληνικής και διεθνούς οικονομικής ζωής, κατέθεσαν τις σκέψεις τους για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος και η Ελλάδα.

Οι προκλήσεις και οι ειδήσεις

Προκλήσεις σε θέματα όπως, οι «έξυπνες» πόλεις, το Metaverse, η εικονική πραγματικότητα, η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, τα νέα οικιστικά projects, η κυκλική οικονομία, η πράσινη ενέργεια, η τεχνολογία στην υπηρεσία της Ιατρικής, οι διαδικτυακές συναλλαγές, η ανατροπή που έρχεται στην οικονομία, τις επιχειρήσεις, την καθημερινότητα του πολίτη.

Το συνέδριο είχε και ειδήσεις: Οπως η ανακοίνωση από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, ότι από τις 27 Ιουλίου θα μπορούμε να έχουμε στο κινητό μας τηλέφωνο την αστυνομική μας ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης.

Η αποκάλυψη, επίσης, ότι το project που έκανε την Αστυπάλαια παγκοσμίως γνωστή ως «πράσινο» και αυτόνομο νησί, θα επεκταθεί σύντομα σε 30 ακόμη μικρά νησιά του Αιγαίου.

Αλλά και τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Υποδομών, Γ. Καραγιάννη, ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ευχάριστα νέα για μεγάλα έργα και οδικούς άξονες, όπως η επέκταση της Λ. Κύμης, οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, το πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ για τη χρήση αισθητήρων στις γέφυρες της χώρας.

Και φυσικά την επέκταση άμεσα των προληπτικών εξετάσεων για καρκίνο του τραχήλου και καρκίνο του παχέως εντέρου, με ειδοποίηση του πληθυσμού με ένα… SMS.

Η ψηφιοποίηση

Σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της καθημερινότητας, πέραν της ψηφιακής ταυτότητας και διπλώματος, ο κ. Πιερρακάκης υποσχέθηκε ότι ως το τέλος του έτους θα έχουν γίνει σημαντικά βήματα ως προς την υλοποίηση του Ενιαίου Αριθμού Μητρώου.

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, Γ. Σιάσος, προανήγγειλε την ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας από το 2023. Θα ανοίξει ο δρόμος για τον «ψηφιακό φάκελο ασθενούς» που θα επιτρέψει σε ασθενείς και γιατρούς να έχουν πρόσβαση σε εξετάσεις, βεβαιώσεις και νοσηλείες από το κινητό τηλέφωνο ή τον υπολογιστή. Ο Κ. Μπακογιάννης ανακοίνωσε ότι το 2023 θα ολοκληρωθεί ο Μεγάλος Περίπατος, ότι θα αντικατασταθούν 43.500 ηλεκτροφωτιστικά που θα γίνουν όλα led, αλλά και τους αισθητήρες στους κάδους απορριμμάτων.

Το νέο ΕΣΠΑ

Ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι η Ελλάδα πρώτη πήρε έγκριση για το νέο ΕΣΠΑ και το 1/3 των κονδυλίων θα διοχετευτεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό και κυρίως στις «έξυπνες» πόλεις. Συνολικά θα δοθούν 7-8 δισ. σε βάθος 6+3 ετών. Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΕΗ, Αλ. Πατεράκης, αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό που προωθεί η εταιρεία. Η ΔΕΗ μπαίνει στις τηλεπικοινωνίες με υψηλές ταχύτητες που θα απευθύνονται σε έως και 3 εκατ. νοικοκυριά.

Ο δήμαρχος Π. Φαλήρου, Γ. Φωστηρόπουλος μίλησε για την πλατφόρμα Smart Bear που αφορά την υγεία των πολιτών ενώ ο περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας, Ν. Φαρμάκης, μίλησε για τον στόχο να είναι η περιφέρεια ενεργειακά αυτόνομη και ψηφιακή μέχρι το 2030.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γ. Μπρατάκος, αναφέρθηκε στις προκλήσεις για τις ψηφιακές πόλεις, τις ψηφιακές δεξιότητες των εργαζόμενων και στα εργαλεία που προσφέρονται στις επιχειρήσεις.

Πράσινη ενέργεια

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις του δ.σ. της «Νέας Οδού» και «Κεντρικής Οδού», Ρ. Αντωνακόπουλου, για τους αυτοκινητόδρομους του μέλλοντος που θα είναι μονάδες παραγωγής πράσινης ενέργειας.

Αλλά και του γενικού διευθυντή Ηλεκτροκίνησης της ΔΕΗ, Κ. Κοφινά ο οποίος μίλησε για την πράσινη ηλεκτροκίνηση ενώ ο Ορέστης Ομράν, Partner DLA Piper τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί το δίκτυο φορτιστών και να δοθούν κίνητρα στους πολίτες.

Το μέλλον αλλάζει τις πόλεις και τις ζωές μας. Οπως είπε η Εύα Καϊλή, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το ¼ των ανθρώπων παγκοσμίως, δηλαδή 2 δισ. άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση στο Metaverse, τις υπηρεσίες που ήδη ετοιμάζονται και αφορούν τη δημιουργία άβαταρ, την τηλεϊατρική, το ψηφιακό περιβάλλον, την τρισδιάστατη μορφή του Ίντερνετ, τις πολλαπλές ψηφιακές ταυτότητες.

Και ο Οικονομικός Ταχυδρόμος θα είναι εδώ για να καταγράφει τις εξελίξεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News