Την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με στόχο την προώθηση της ηθικής στην Τεχνητή Νοημοσύνη και της πιστοποίησής της, ανακοίνωσαν το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και το Standards Association της IEEE, με έδρα την Αμερική, ο σημαντικότερος επαγγελματικός οργανισμός στον κόσμο για την πρόοδο της τεχνολογικής καινοτομίας και της πιστοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Στη συνεργασία αυτή, το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας εκπροσωπείται από το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (IΠΤ), πρωτοπόρο στην Έρευνα και την Καινοτομία διεθνώς, και κομβικό εταίρο της Πολιτείας στην ανάπτυξη της Εθνικής Στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ).

Διαβάστε επίσης: Ψηφιοποίηση: Παρελθόν, παρόν και μέλλον – Τι μάθαμε στο Forum του ΟΤ

Το μνημόνιο συνεργασίας

Το μνημόνιο συνεργασίας αφορά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση συνεργασιών και δράσεων που σχετίζονται κυρίως με την εφαρμογή συστημάτων πιστοποίησης του IEEE για συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς και με τη συνδιαμόρφωση απόψεων και ανταλλαγή γνώσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως  ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας, η δημοκρατικότητα  στην πρόσβαση και τον έλεγχο και η κοινωνικο-τεχνική βιωσιμότητα συστημάτων που βασίζονται σε δεδομένα και αλγορίθμους μηχανικής εκμάθησης.

Στην συνάντηση των δύο οργανισμών για την εκκίνηση της συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος στην Αγία Παρασκευή τη Δευτέρα 4 Ιουλίου, παρέστησαν ο Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, ο Γενικός Γραμματέας ΓΓΕΚ Αθανάσιος Κυριαζής καθώς και ερευνητές από το ΙΠΤ που θα ασχοληθούν με την υλοποίηση της συνεργασίας.

Τεράστια οφέλη

Ο Γεώργιος Νούνεσης, Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» δήλωσε πως «ο Δημόκριτος συμμετέχει δυναμικά στην επιστημονική πρόοδο και τη ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη αυτόνομων συστημάτων και αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης. Η ελληνική κοινωνία, η εθνική οικονομία θα έχουν τεράστια οφέλη απ’ τον τεχνολογικό μετασχηματισμό. Στον Δημόκριτο θα συμμετάσχουμε εξίσου δυναμικά και στον δημόσιο διάλογο για τις ηθικές προκλήσεις, που στοχεύουν στη διαφύλαξη του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα των νέων τεχνολογιών. Είμαστε ενθουσιασμένοι με τους ορίζοντες που ανοίγει η σύμπραξη με την IEEE ακριβώς στην κατεύθυνση αυτή και προσβλέπουμε να μεταφέρουμε τη νέα γνώση και τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας στην Ελληνική Πολιτεία».

Μεταφορά τεχνογνωσίας

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Καραχάλιος, Διευθύνων Σύμβουλος της IEEE Standards Association και μέλος του ΙΕΕΕ Management Council σημείωσε πως «το προτεινόμενο ρυθμιστικό πλαίσιο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη καθιστά αναγκαία τη δυνατότητα αξιολόγησης της ποιότητας ορισμένων τέτοιων αλγοριθμικών συστημάτων. Αυτό ακριβως το πρόβλημα λύνει για τους σχεδιαστές και χρήστες το σύστημα IEEE CertifAIEd που ανέπτυξε ο διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΙΕΕΕ. Ένα σύστημα που δοκιμάστηκε ήδη στην πράξη από την πόλη της Βιέννης. Η επιδιωκόμενη συνεργασία μεταξύ του Δημοκρίτου και της ΙΕΕΕ θα μεταδώσει στην ομάδα ειδικών του Δημοκρίτου την απαραίτητη τεχνογνωσία για να μπορέσει να εφαρμόσει στην πράξη αυτή τη μέθοδο. Ανάλογη συμφωνία έχει υπογράψει η ΙΕΕΕ και με το Υπουργείο Βιομηχανίας της Γαλλίας».

Τέλος, ο Ευάγγελος Καρκαλέτσης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος ανέφερε πως «η δημοκρατικότητα τόσο στην πρόσβαση και τον έλεγχο συστημάτων ΤΝ, όσο και στο σχεδιασμό και την υλοποίηση τέτοιων συστημάτων, κάνει απολύτως αναγκαία τη δημιουργία και εφαρμογή διαδικασιών και εργαλείων πιστοποίησης για ηθική, αξιόπιστη και δημοκρατική ΤΝ».

«Για το λόγο αυτό σχεδιάσαμε στο Ινστιτούτο μας σχετικά σεμινάρια για τα μεταπτυχιακά προγράμματα καθώς και για τα προγράμματα κατάρτισης στην ΤΝ και στην Επιστήμη Δεδομένων που παρέχουμε, και έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες αξιολόγησης συστημάτων ΤΝ σε έργα που αναλαμβάνουμε. Η συνεργασία μας με την IEEE θα ενισχύσει σημαντικά την τεχνογνωσία μας, συνεισφέροντας έτσι και στην υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την ΤΝ στο σχεδιασμό της οποίας είχαμε κεντρικό ρόλο», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Κορωνοϊός: Δυο μήνες πρόβλεψη για τις νέες μεταλλάξεις
Plus |

Κορωνοϊός: Δυο μήνες πρόβλεψη για τις νέες μεταλλάξεις

Γενναία επιχορήγηση από τα Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν για ανάπτυξη αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης για τις μεταλλάξεις του κοροναϊού – Έρχονται προβλέψεις και για καινούρια παθογόνα