-Πόσο οφείλω παρακαλώ;
-«Οφείλετε … ευρώ».
-Αυξήθηκε η τιμή του rapid test;
-«Μας αύξησαν τις τιμές στα αντιδραστήρια, οπότε ξέρετε, όλα έχουν αυξηθεί…»
Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός: 25.566 νέα κρούσματα, 19 θάνατοι και 98 διασωληνωμένοι
Ο διάλογος αυτός έγινε μεταξύ εμού και της υπεύθυνης στο μικροβιολογικό εργαστήριο που πήγα για να κάνω rapid test. Με ειδοποίησε την Κυριακή ο φυσικοθεραπευτής μου, με τον οποίο είχα συνεδρία την προηγούμενη Πέμπτη, πως το Σάββατο βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, οπότε έπρεπε να πάω για έλεγχο.
Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός: Κόκκινος συναγερμός για το ποσοστό θετικότητας στις τουριστικές περιοχές
Για την ιστορία, η αύξηση –σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα όπου είχα πάει πάλι για έλεγχο- ήταν δύο ευρώ. Μα θα μού πείτε: κάνεις θέμα την αύξηση των δύο ευρώ τη στιγμή που οι τιμές σε όλα τα είδη έχουν αυξηθεί; Εσύ σε ποιον κόσμο ζεις;
Η απάντηση που έχω να σας δώσω είναι πως το θέμα μου δεν είναι τα δύο ευρώ. Το θέμα μου είναι πως από τη στιγμή που ο αριθμός των κρουσμάτων έχει φθάσει στο Θεό, και οι υπεύθυνοι, αντί να πάρουν μέτρα, πετάνε το μπαλάκι στην εξέδρα, επικαλούμενοι την ατομική ευθύνη του καθενός μας, δεν κάνουν τίποτα για να ανακόψουν τις αυξήσεις σε ένα από τα βασικότερα όπλα (δηλαδή τα test) που έχουν στη διάθεσή τους, όσοι παίρνουν στα σοβαρά την ατομική ευθύνη.
Πραγματικά δεν ξέρω αν όντως έχουν αυξηθεί οι τιμές στα αντιδραστήρια, αλλά πολύ φοβάμαι (και μακάρι να κάνω λάθος) πως με την αύξηση της ζήτησης για τεστ που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες , θα αρχίσουν και πάλι τα παιγνίδια με τις τιμές…
Να θυμίσω όμως στους υπεύθυνους πως τα τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού δεν είναι σαν τα υπόλοιπα προϊόντα που οι τιμές τους έχουν εκτοξευτεί. Εδώ, οι τιμές τους θα έπρεπε κανονικά να μειωθούν. Ναι, να μειωθούν… Να βρουν τρόπο οι υπεύθυνοι και να το κάνουν. Έστω και με επιδότηση. Εκατομμύρια σπαταλιούνται κάθε μέρα σε λιγότερο σοβαρά πράγματα…
Μόνο έτσι θα μπορέσουν να ενθαρρύνουν τον κόσμο να εντοπίζει έγκαιρα τον κορωνοϊό και να απομονώνεται προστατεύοντας έτσι την κοινότητα. Αλλιώς, αν ο άλλος δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει το τεστ, απλά δεν θα το κάνει με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τόσο απλά…
Και με αφορμή την αύξηση της τιμής στο rapid test που έκανα, επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας μερικές από τις σκέψεις μου. Θεωρώ πως δεν έχει κανένα νόημα απλά να λέμε κάθε μέρα για το πόσο αυξήθηκαν τα κρούσματα.
Γιατί; Επειδή οι υπεύθυνοι γνώριζαν από την αρχή πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση… Έχει φροντίσει γι’ αυτό, και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ και Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών ( IUSS) της Παβία Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του, με την υπολογιστική πλατφόρμα που έχουν αναπτύξει για την εξέλιξη της πανδημίας.
-«Τα νούμερα τα ξέραμε. Το θέμα δεν είναι να τα αναφέρουμε, αλλά τί κάνουμε για να μειώσουμε τα κρούσματα», μού λέει, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Όπως βλέπετε (και βιώνετε), όλοι μας προτρέπουν να κάνουμε το ένα ή το άλλο, αλλά κανείς δεν παίρνει την ευθύνη να πει τι είναι πλέον υποχρεωτικό να γίνει.
Επιπλέον, προσωπικά πάντα μιλώντας, θα ήθελα να ρωτήσω τους υπευθύνους: η μάσκα προστατεύει ή όχι; Γιατί αν προστατεύει, δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί δεν γίνεται υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους, και γιατί δεν επιβάλλεται η χρήση της στους κλειστούς χώρους που είναι υποχρεωτική, αλλά ελάχιστοι τη φορούν, ιδίως τώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων έχει χτυπήσει κόκκινο.
Εάν πάλι δεν προστατεύει, ας μας το πουν και αυτό, να πάψουμε να τις φοράμε, όσοι τις φοράμε σε κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Να …ανασάνουμε βρε αδερφέ. Ξεκάθαρα πράγματα…
Υπάρχει όμως και ένα άλλο θέμα. Μου λένε πολλοί πως δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Μάλιστα, βλέπω πως σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ( και όχι μόνο) τα πράγματα είναι χειρότερα απ’ ό,τι στην Ελλάδα.
Η δική μου θέση είναι πως το να κρυβόμαστε πίσω από μια δήθεν ευρωπαϊκή χαλάρωση δεν μας οδηγεί πουθενά. Και επιπλέον, αν είναι να κάνουμε ό,τι κάνουν οι άλλοι, και να αφήνουμε απ’ έξω την κοινή λογική, ας το κάνουμε και ας πάρει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί…
Ναι, ξέρω έχει ξεκινήσει η τουριστική σεζόν, διακυβεύονται εκατομμύρια και είναι δύσκολο να παρθούν μέτρα. Προσωπικά πάντα μιλώντας, θεωρώ πως ο ασφαλής τουρισμός είναι πιο προσοδοφόρος…
Στο μεταξύ, μια έκφραση περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί: Ποια είναι αυτή; Ο σώζων εαυτόν σωθήτω…
Latest News
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται
Η λάθος συζήτηση και τα προβλήματα της αγοράς
Ο Δούκας που φορολογεί ή ο Μητσοτάκης που δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και κάπου στο βάθος και ο Αράμπικα που ακριβαίνει.