«Πονοκέφαλο» στους ειδικούς προκαλεί η έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού   που καταγράφηκε χθες, καθώς οι περισσότερες από 25.000 νέες μολύνσεις, ήρθαν να θυμίσουν ότι ο ιός είναι εδώ και θα πρέπει να συνυπάρξουμε όλο το καλοκαίρι.

Η αύξηση των νοσηλειών τις τελευταίες ημέρες, το ποσοστό θετικότητας που έχει φτάσει στα ύψη σε τουριστικές περιοχές καθώς και τα ανησυχητικά στοιχεία για  το ιικό φορτίο των λυμάτων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας έχουν χτυπήσει καμπανάκι στους ειδικούς, με ορισμένους να τονίζουν την ανάγκη για τη λήψη ορισμένων μέτρων, όπως την επαναφορά της μάσκας σε ορισμένους χώρους για τον περιορισμό της πανδημίας.

Ποιοι λένε ναι, ποιοι είναι αρνητικοί

Όπως ήταν φυσικό, η έκρηξη κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα και οι προβλέψεις για κορύφωση του 6ου πανδημικού κύματος μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, έχουν φέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση περί λήψης κάποιων μέτρων.

Αν και αρκετοί επιστήμονες διαφωνούν, δεν αποκλείεται η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε ορισμένους χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός: Κόκκινος συναγερμός για το ποσοστό θετικότητας στις τουριστικές περιοχές

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου,Θανάσης Εξαδάκτυλος, αναφέρθηκε στη νέα έξαρση της πανδημίας, λέγοντας ότι είναι πιθανό να παρθούν νέα μέτρα.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα ληφθεί κανένα μέτρο εάν δούμε ότι αυτό δεν τηρείται. Δεν θα αφήσουμε την κατάσταση ανεξέλεγκτη, διότι ξέρετε, δεν είναι μόνο το αν θα γεμίσουν ή δεν θα γεμίσουν τα νοσοκομεία και οι εντατικές. Είναι το θέμα ανθρώπινων απωλειών (…) και είναι επίσης η αναστάτωση που προέρχεται στην κοινωνική και οικονομική ζωή από τους ανθρώπους που νοσούν» τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Η χαλάρωση

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος είχε επισημάνει ότι «πληρώνουμε τη μεγάλη χαλάρωση στα μέτρα». «Δεν ξέρουμε τι χειμώνας θα έρθει», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νίκος Καπραβέλος για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου, τα αυξημένα κρούσματα αποτυπώνουν ένα μικρό μέρος της κατάστασης, με τον ίδιο να εκτιμά πως η διασπορά του ιού είναι μεγάλη και αυτό απoτυπώνεται στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, δηλαδή τους διασωληνωμένους. «Πληρώνουμε τη μεγάλη χαλάρωση των μέτρων τη στιγμή που η πανδημία και ο ιός δείχνει τη δυναμική του με μία παραλλαγή, την Ο5, που χτυπάει και το κατώτερο αναπνευστικό», είπε ο Νίκος Καπραβέλος στο MEGA.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, ήταν μεγάλο λάθος που σταμάτησε η υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ έκανε έκκληση «να μην πληρώσουμε σε ζωές την καλή πορεία του τουρισμού». Για την αναχαίτιση της πανδημίας ο ίδιος πρότεινε να γίνονται έλεγχοι σε σημεία εισόδου, να εφαρμοστούν οι μάσκες υποχρεωτικά και να ενισχυθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα με την τρίτη και τέταρτη δόση.

«Όχι» από Μαγιορκίνη, Θεμιστοκλέους

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι με τη λήψη μέτρων.

Ο καθηγητής Γκίγκας Μαγιορκίνης ξεκαθαρίζει ότι μοναδική διέξοδος από τον κορωνοϊό είναι η ατομική προστασία και ο εμβολιασμός.

«Κάθε φορά που έχουμε έξαρση του κορωνοϊού ακούγονται «φωνές» για την λήψη μέτρων. Αυτό που ο ευρύς κόσμος έμαθε ως «μέτρα» είναι οι λεγόμενες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις (π.χ. lockdown, κοινωνική αποστασιοποίηση, χρήση μάσκας). Κεντρικός ρόλος των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων (ΜΦΠ) είναι η μείωση του ενεργού αριθμού αναπαραγωγής (γνωστό και ως Rt) μέσω της πλήρους αποφυγής της μόλυνσης των ατόμων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γκίκας Μαγιορκίνης και συνεχίζει «ο ρόλος των ΜΦΠ στις πρώτες φάσεις της πανδημίας ήταν καταλυτικός γιατί μας βοήθησε να επιπεδώσουμε την καμπύλη της επιδημίας με αποτέλεσμα να έχουμε μία πιο διαχειρίσιμη πίεση στα νοσοκομεία. Επίσης μας βοήθησε να κερδίσουμε χρόνο ώστε να αναπτύξουμε επαρκείς φαρμακευτικές παρεμβάσεις, δηλαδή τα εμβόλια και τα φάρμακα.

Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός: Σε ποια νησιά διαπιστώνεται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων

» Η χρήση των ΜΦΠ στην φάση της πανδημίας που βρισκόμαστε, όπου η εκρίζωση δεν είναι εφικτή, έχει παρερμηνευθεί από πολλούς. Κάποιοι νομίζουν ότι η έξαρση της πανδημίας είναι «μπόρα που έρχεται και φεύγει», απλά να προφυλαχθούμε μέσω ΜΦΠ και θα περάσει…. Αυτό δεν ισχύει…. Η λήψη ΜΦΠ κυρίως επιπεδώνει την καμπύλη, δεν μειώνει δραματικά τον αριθμό των μολύνσεων σε βάθος χρόνου καθώς με την αναστροφή των ΜΦΠ, που αργά η γρήγορα πρέπει να γίνει, αμέσως θα δούμε πάλι έξαρση μέχρι να επιτευχθεί το προσωρινό τείχος ανοσίας που θα οδηγήσει τελικά την έξαρση σε ύφεση. Ο λόγος που εγκαταλείπονται ως οριζόντια μέτρα πλέον είναι διότι αυτή την στιγμή δεν διαφαίνεται να υπάρχει ανάγκη επιπέδωσης της καμπύλης.

» Επίσης όσοι ασχολούμαστε με θέματα δημόσιας υγείας γνωρίζουμε ότι σε βάθος χρόνου οι συμπεριφορικές παρεμβάσεις που μειώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων δεν έχουν παρατεταμένη συμμόρφωση. Το να βάζουμε απέναντι τον κόσμο που έχει «κουραστεί» μετά από 2 χρόνια και να τον «πυροβολάμε» δεν βοηθάει καθόλου σε αυτή τη φάση.

Χρήση μάσκας

Για το ίδιο θέμα μίλησε και ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.«Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Σε ένα μεγάλο βαθμό χρησιμοποιείται στα μέσα μαζικής μεταφοράς» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σχολιάζοντας τις εικόνες από τα ΜΜΕ στην Αττική όπου νεαροί κυρίως δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και για την τήρηση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι «είμαστε χώρα που κρατάμε τα περισσότερα μέτρα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες και μάλιστα καθυστερήσαμε πολύ στην άρση τους», είπε και πρόσθεσε ότι «η λύση σε αυτό θα ήταν η υποχρεωτική μάσκα παντού».

Όπως είπε, αυτό δεν τίθεται προς το παρόν στο τραπέζι των συζητήσεων καθώς πρέπει να μπούμε σε μια καινούργια καθημερινότητα, στην οποία θα συνυπάρξουμε με τον ιό, ακόμη και με αυτή την αύξηση των κρουσμάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα