H επισιτιστική ασφάλεια, η δράση για το κλίμα και η προστασία της βιοποικιλότητας, η υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και η ψηφιακή συνεργασία, αναμένεται να απασχολήσουν τη συνάντηση Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθεί στις 7 και τις 8 Ιουλίου στη Νέα Υόρκη.

Στη συνάντηση εργασίας θα συμμετάσχουν η Πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μαζί με εννέα μέλη του Σώματος των επιτρόπων, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών.

«Αυτή η πρώτη στο είδος της συνεδρίαση αναβαθμίζει την εταιρική σχέση ΕΕ-ΟΗΕ ενόψει των σημερινών διεθνών προκλήσεων» αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης – «Ενστάσεις» του ΟΗΕ για το Green Deal της ΕΕ

Η ατζέντα

Η Επιτροπή και ο ΟΗΕ θα συζητήσουν τις καίριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια τάξη, καθώς και τους τομείς δράσης προτεραιότητας στο υφιστάμενο διεθνές πλαίσιο, ιδίως όσον αφορά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

«Ο κόσμος βρίσκεται σε ένα σημαντικό σημείο καμπής. Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας βλάπτει τη διεθνή τάξη και την παγκόσμια οικονομία. Αποτελεί ωμή παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, με συνέπειες που ξεπερνούν την Ουκρανία και την Ευρώπη» σχολίασε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε «Συνεργαζόμαστε εκ του σύνεγγυς με τον ΟΗΕ για την προάσπιση της πολυμερούς προσέγγισης, η οποία αποτελεί την καλύτερη προστασία έναντι του «δικαίου του ισχυρού», και για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων επιτακτικών αναγκών».

Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης

Στην σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι η ΕΕ και ο ΟΗΕ θα αναζωογονίσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης έως το 2030, στο πλαίσιο της Δεκαετίας Δράσης, ιδίως όσον αφορά κρίσιμους τομείς, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, το κλίμα και η βιοποικιλότητα.

Η στρατηγική της ΕΕ «Global Gateway» (παγκόσμια πύλη) θα αποτελέσει μέρος της λύσης, παρέχοντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για επενδύσεις στις υποδομές, την υγεία και την εκπαίδευση και, ως εκ τούτου, προωθώντας τη χρηματοδότηση για ανάπτυξη. Θα να συμβάλει επίσης στην υλοποίηση της εμβληματικής έκθεσης «Το κοινό μας θεματολόγιο» του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο μεγαλύτερος χρηματοδότης

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι συνολικά ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του συστήματος του ΟΗΕ, παρέχοντας σχεδόν το ένα τέταρτο του τακτικού προϋπολογισμού του ΟΗΕ.

Η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν θα συνοδεύεται από την κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, εκτελεστική αντιπρόεδρο για μια Μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή,  τον κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικό αντιπρόεδρο για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων, τον κ. Πάολο Τζεντιλόνι, επίτροπο Οικονομίας, τον κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, επίτροπο Διαχείρισης Κρίσεων, την κ. Αντίνα Βαλεάν, επίτροπο Μεταφορών, τον κ. Όλιβερ Βάρχεϊ, επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης, την κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν, επίτροπο Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, τον κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσους, επίτροπο Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας και την κ. Μαρέιντ Μαγκίνες, επίτροπο Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Ένωσης Κεφαλαιαγορών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα