Επιταγές για την αγορά τροφίμων, επιδότηση στα καύσιμα, διατίμηση στην ενέργεια, μείωση εισφορών, κατάργηση επιβαρύνσεων, μέτρα για νέους, φοιτητές και ενοικιαστές, μέτρα για τους ηλικιωμένους και τις μονογονεϊκές οικογένειες, τριπλασιασμός του «πριμ Μακρόν»

Οι πρωτοβουλίες για την στήριξη της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων – κάτι που προεκλογικά είχε κυριαρχήσει στον πολιτικό λόγο όλων των υποψηφίων και όλων των παρατάξεων – είναι η αιχμή του δόρατος και η κεντρική πολιτική κατεύθυνση της νέας κυβέρνησης του Παρισιού.

Από το βήμα της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν παρουσίασε χθες μια σειρά μέτρων «αξίας» περίπου 25 δισ. ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών που πλήττονται από τον πληθωρισμό. Πρόκειται για ποσοστό περίπου 1% του γαλλικού ΑΕΠ, καθώς αυτό ξεπερνά κατά τι τα 2,5 τρισ. ευρώ.

Ιδού τα βασικά μέτρα που θα τεθούν επί τάπητος σήμερα, Πέμπτη, στο νέο υπουργικό συμβούλιο, όπως τα παρουσιάζουν το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) και οι εφημερίδες «Le Figaro» και «Les Echos»:

Ενέργεια: έκπτωση στα καύσιμα, πλαφόν στα τιμολόγια, οδοιπορικά

Η κυβέρνηση Μπορν αποφάσισε να παρατείνει τουλάχιστον έως τα τέλη Αυγούστου την έκπτωση των 0,18 ευρώ για κάθε λίτρο καυσίμου που προμηθεύονται από τα βενζινάδικα οι καταναλωτές. Πρόκειται για ένα μέτρο που ισχύει από την 1η Απριλίου και είχε κοστολογηθεί (για το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου) στα 3 δισ. ευρώ περίπου.

Το Κοινοβούλιο θα αποφασίσει αν το μέτρο θα παραταθεί έως τα τέλη του έτους με την θέσπιση ενός νέου «επιδόματος καυσίμων για εργαζομένους». Αυτό θα απευθύνεται σε εργαζομένους και ασκούμενους που είναι αντικειμενικά αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους για να μετακινηθούν στη δουλειά τους.

Υπάρχει πρόθεση να παραταθεί έως το τέλος του έτους και η διατίμηση (ανώτατα όρια τιμών πώλησης από τους παρόχους) που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται ότι η Μπορν ανακοίνωσε την πλήρη επανεθνικοποίηση της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρικής στη χώρα Electricite De France (EDF), αποκτώντας το 100% του μετοχικού της κεφαλαίου (σήμερα ελέγχει το 85%).

Επίσης κατά την πρωθυπουργό το ανώτατο όριο του αφορολόγητου «ασφάλιστρου ατομικής μεταφοράς» που μπορεί να καταβάλει ο εργοδότης στον εργαζόμενο θα αυξηθεί από τα 200 στα 400 ευρώ για το 2022 και το 2023 και θα είναι σωρευτικό με την υποχρεωτική καταβολή, όμως, εκ μέρους του δικαιούχου τουλάχιστον του 50% της επιδότησης για μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Αύξηση 3,5% στους μισθούς του δημοσίου

Χαμηλοσυνταξιούχοι και κοινωνικές εισφορές

Αυξάνονται κατά 4% από την 1η Ιουλίου οι βασικές συντάξεις γήρατος και αναπηρίας. Τον Ιανουάριο οι χαμηλοσυνταξιούχοι είχαν λάβει αυξήσεις λίγο υψηλότερες του 1%. Με τη νέα αύξηση σχεδόν αντισταθμίζεται ο πληθωρισμός, που τον Ιούνιο έφτασε στο 5,8% σε ετήσια βάση.

Κατά 4% αυξάνονται επίσης τα οικογενειακά και τα ελάχιστα κοινωνικά επιδόματα (πρόκειται για το λεγόμενο «ενεργό εισόδημα αλληλεγγύης», για το επίδομα ενηλίκων με αναπηρία και για το επίδομα αλληλεγγύης προς τους ηλικιωμένους). Κάποιες από τις παροχές αυτές είχαν ήδη αυξηθεί κατά 1,8% τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της οικονομικής εφημερίδας «Les Echos», έως τον Απρίλιο του 2023 οι αυξήσεις αυτές θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό κατά 8 δισ. ευρώ.

Δημόσιοι υπάλληλοι

Οι 5,7 εκατ. δημόσιοι λειτουργοί στη χώρα πήραν ήδη από την 1η Ιουλίου γενική αύξηση της τάξεως του 3,5% (στις βασικές τους αποδοχές) με δημοσιονομικό κόστος 7,5 δισ. ευρώ. Το κόστος για τους εργαζομένους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέρχεται στα 2,28 δισ. ευρώ για τους εργαζόμενους στα και νοσοκομεία στο 1,99 δισ. ευρώ.

Ανακοινώθηκαν όμως και κάποια μέτρα που καλύπτουν ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού, όπως αύξηση κατά 7% της συμμετοχής του κράτους στη χρηματοδότηση της συλλογικής εστίασης (των συσσιτίων δηλαδή).

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Πόλεμος, πληθωρισμός, πολιτική αστάθεια – Εκρηκτικό μίγμα για την οικονομία

Επιταγή για το σούπερ μάρκετ

Περί τα 9 εκατομμύρια νοικοκυριά θα λάβουν επιταγές των 100 ευρώ για την αγορά τροφίμων, προσαυξημένες κατά 50 ευρώ για κάθε παιδί. Το 2020, κατά τη διάρκεια της πανδημίας δηλαδή, η γαλλική κυβέρνηση είχε χορηγήσει επιταγές 150 ευρώ για κάθε ενήλικα και 100 ευρώ για κάθε παιδί σε λιγότερα όμως νοικοκυριά, λίγο περισσότερα από 4 εκατομμύρια, που είχαν κριθεί ως ευάλωτα από την κρίση.

«Πριμ Μακρόν»

Αυτή είναι μια παροχή του Εμανουέλ Μακρόν που μοιάζει να γίνεται «με ξένα κόλλυβα», αφού πρόκειται για μπόνους που δίνουν οι εργοδότες στους εργαζομένους (τους χαμηλόμισθους και με διάφορα κοινωνικά κριτήρια) για να τονώσουν την αγοραστική τους δύναμη, στη λογική ότι κάθε αύξηση στο εισόδημα των φτωχών ανθρώπων διοχετεύεται πάραυτα στην κατανάλωση, επιστρέφει δηλαδή στην αγορά.

Ουσιαστικά ο πρόεδρος ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να στηρίξουν οικονομικά τους υπαλλήλους τους, ως αντάλλαγμα κατά κάποιον τρόπο για τα ευνοϊκά φορολογικά και άλλα μέτρα που υιοθετεί η κυβέρνηση για να στηρίξει την επιχειρηματικότητα στη χώρα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Από το 2019 ισχύει η συμφωνία αυτή, αλλά τώρα η κυβέρνηση Μπορν τριπλασιάζει από τα 2.000 στα 6.000 ευρώ το πλαφόν του λεγόμενου «πριμ Μακρόν», το οποίο παρεμπιπτόντως είναι αφορολόγητο και απαλλάσσεται από κοινωνικές εισφορές και άλλες επιβαρύνσεις. Βεβαίως ελάχιστοι δικαιούχοι έχουν επωφεληθεί προσώρας από το ανώτατο «πριμ Μακρόν». Σύμφωνα με στοιχεία της γαλλικής κυβέρνησης, το 2021 εισέπραξαν κατά μέσον όρο 506 ευρώ.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Πρόθεση και υπόσχεση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν είναι να μειώσει το ύψος των κοινωνικών εισφορών που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Το μέτρο έχει ως στόχο την εξίσωση των επιβαρύνσεων που καταβάλλουν οι μισθωτοί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες (οι δεύτεροι είναι και στη Γαλλία αδικημένοι, αν κι εκεί ενθυλακώνουν ουκ ολίγα «μαύρα»).
Εν πάση περιπτώσει, το μέτρο θα επιτρέψει στους ελεύθερους επαγγελματίες να αυξήσουν το εισόδημά τους κατά 550 ευρώ ετησίως (το ποσό υπολογίζεται με βάση το βασικό μισθό, που από την 1η Μαΐου 2022 φθάνει στη Γαλλία τα 1.645,48 ευρώ μικτά ή 1.302,64 ευρώ καθαρά).

Ενοίκια και επιδότηση κατοικίας

Οι δείκτες αναφοράς των ενοικίων θα αυξηθούν κατά 3,5% τον Ιούλιο, αλλά θα παραμείνουν καθηλωμένοι στο επίπεδο αυτό για ένα δωδεκάμηνο. Πρόκειται για ένα μέτρο συμβιβαστικό των συμφερόντων των ιδιοκτητών και των ενοικιαστών, που προήλθε έπειτα από συμφωνία των εκπροσώπων τους.

Κατά 3,5% θα αυξηθεί πάντως και η εξατομικευμένη στεγαστική ενίσχυση που χορηγεί η κυβέρνηση σε κάποια νοικοκυριά που κρίνει ότι αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες για να καταβάλουν το ενοίκιό τους ή τη δόση του στεγαστικού τους δανείου.

Κατάργηση τέλους για τα δημόσια ΜΜΕ

Εισφορά για την παρακολούθηση των δημοσίων τηλεοπτικών καναλιών και ραδιοφωνικών σταθμών πληρώνουν και οι Γάλλοι, ασχέτως αν διαθέτουν ή όχι τηλεόραση και ραδιόφωνο. Αλλά όχι για πολύ ακόμα. Το φθινόπωρο η συνεισφορά τους αυτή θα καταργηθεί και υπολογίζεται ότι το κάθε νοικοκυριό θα εξοικονομεί 138 ευρώ ετησίως. Για το κράτους η απώλεια εσόδων υπολογίζεται ότι θα φθάσει στα 3 δισ. ευρώ ετησίως.

Φοιτητές

Η πρωθυπουργός προανήγγειλε χθες στην Εθνοσυνέλευση μια «γενική πολιτική αναπροσαρμογή των υποτροφιών» στη χώρα. Οι λεπτομέρειες της μεταρρύθμισης θα συζητηθούν στο υπουργικό συμβούλιο. Πρόθεση της νέας κυβέρνησης είναι να επεκτείνει το πρόγραμμα σίτισης των φοιτητών (πανεπιστημιακά εστιατόρια) και να οριστεί το γεύμα στο 1 ευρώ για τους υπότροφους σπουδαστές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή