Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη θέση σε λειτουργία του νέου μηχανισμού παρέμβασης στις τιμές ρεύματος.

Την ερχόμενη Κυριακή 10 Ιουλίου οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να ανακοινώσουν τις τιμές προμήθειας που θα ισχύσουν για τους πελάτες τους από την 1η Αυγούστου. Οι μαθηματικοί τύποι και οι υπολογισμοί έχουν πάρει φωτιά… στα τμήματα πωλήσεων των εταιρειών ενέργειας, ενώ οι χρεώσεις σβήνονται και ξαναγράφονται καθώς η τιμή του φυσικού αερίου TTF και της χρηματιστηριακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αλλάζουν καθημερινά με ρυθμούς πυροβόλου… Οι τιμές αυξάνονται αδιαλείπτως.

Διαβάστε επίσης: Λογαριασμοί ρεύματος: Το κακό και το καλό νέο μετά το «πλαφόν»

Η φωτιά του TTF

Οι τιμές στο ολλανδικό hub φυσικού αερίου κινούνται σταθερά τις τελευταίες μέρες στα εξωφρενικά επίπεδα των 165 με 170 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας βρίσκεται σκαρφαλωμένη πάνω από τα 340 με 350 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και προχθες εκτοξεύτηκε πάνω από τα 370 ευρώ.

Οι επιπτώσεις του ράλι των τιμών του TTF στην ελληνική αγορά θα αποτυπωθούν τον Αύγουστο αφού οι τιμολογήσεις γίνονται με έναν μήνα υστέρηση.

Οι τιμές προμήθειας

Συνεπώς οι προμηθευτές ρεύματος, με δεδομένη και την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, χτίζουν τις τιμές ενσωματώνοντας προβλέψεις για περαιτέρω άνοδο καθώς και ρίσκα για τα χειρότερα σενάρια στην αγορά, όπως η απότομη διακοπή της ροής του ρωσικού αερίου.

Με βάση τα προαναφερόμενα μεγέθη οι εκτιμήσεις δείχνουν πως δεν αποκλείεται οι τιμές της κιλοβατώρας να κινούνται στα επίπεδα των 0,50 ευρώ. Αυτό σημειώνουν παράγοντες της λιανικής ρεύματος, ενώ στην κυβέρνηση τηρούν σιγής ιχθύος ως προς το ύψος της επιδότησης που θα ανακοινώσει προκειμένου η τιμή αυτή να κατέβει σημαντικά.

Επιδοτήσεις μαμούθ

Αρμόδιες πηγές που έχουν γνώση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης θέλουν πως το συνολικό ύψος της μηνιαίας επιδότησης να κινείται στα επίπεδα του 1 δις. ευρώ με 1,5 δις. ευρώ προκειμένου να διαμορφωθεί μία τιμή καταναλωτή 0,15 ευρώ ανά Κιλοβατώρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Ιούλιο η κυβέρνηση για να κατεβάσει την τελική τιμή πληρωμής των λογαριασμών στα 0,15 ευρώ ανά Κιλοβατώρα διέθεσε 722 εκ. ευρώ. Ποσό το οποίο αποφασίστηκε ώστε να μη γραφτεί στα έντυπα των λογαριασμών η τιμή της κιλοβατώρας των 0,35 ευρώ. Τόσο είναι η πραγματική αξία της κιλοβατώρας συμπεριλαμβανομένης και της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Η ΔΕΗ

Τα μάτια όλων της αγοράς είναι στραμμένα επίσης στον μεγαλύτερο παίκτη. Η ΔΕΗ με μερίδιο 64% στην προμήθεια είναι πιθανόν να δώσει και τον ρυθμό… των τιμών που θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου και για ένα μήνα. Πηγές θέλουν την εταιρεία να επιδίωκε να ανακοινώσει κιλοβατώρα κάτω από τα 0,50 ευρώ. Ωστόσο, με δεδομένο το ό,τι ο νέος μηχανισμός του πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια κέρδους στους προμηθευτές είναι πιθανόν η ΔΕΗ να πάει τους λογαριασμούς στα 0,50 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Οι πόροι για τη διάθεση επιδοτήσεων ενδεχομένως ακόμη και 1 με 1,5 δις. ευρώ το μήνα θα προέλθουν από το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά. Είναι άγνωστο, όμως προσώρας, αν θα απαιτηθεί από τώρα και η ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμού.

Όπως και να χει οι εκτιμήσεις παικτών της αγοράς θέλουν τουλάχιστον για το επόμενο τετράμηνο οι τιμές του TTF να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και στην καλύτερη των περιπτώσεων να υποχωρήσουν μέχρι τα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. «Πρόκειται για αισιόδοξο σενάριο», όπως υπογραμμίζουν δείχνοντας με αυτή τη φράση πως τα δύσκολα είναι μπροστά μας…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια