Διευρύνεται για τον Ιούλιο η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος για όλες τις κατοικίες ανεξαιρέτως του ύψους της μηνιαίας κατανάλωσης, ενώ από τον Αύγουστο καταργείται και η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Για τον τρέχοντα μήνα το ύψος της επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος ανεβαίνει στα 722 εκ. ευρώ και είναι 300 εκ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με τον Ιούνιο.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σύμφωνα με τον οποίο για τον Ιούλιο όλοι οι οικιακοί καταναλωτές θα επιδοτηθούν με 200 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (0,20 ευρώ ανά Κιλοβατώρα) για το ρεύμα που θα καταναλώσουν. Η διαφορά σε σχέση με τις επιχορηγήσεις που δίνονταν έως και τον Ιούνιο είναι πως η επιδότηση δεν θα είναι κλιμακωτή και δεν θα αφορά τις πρώτες 300 Κιλοβατώρες κατανάλωσης. Όπως επίσης προαναφέρθηκε η επιχορήγηση θα δοθεί σε όλες τις κατοικίες ανεξαρτήτως της χρήσης τους αλλά και σε όλους τους καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων. Για τους δικαιούχους του ΚΟΤ η επιδότηση διαμορφώνεται στα 240 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (0,24 ευρώ ανά Κιλοβατώρα) και καλύπτεται το 100% των αυξήσεων.

Επίσης για τα επαγγελματικά τιμολόγια ρεύματος ισχύος μέχρι 35 kVA η επιδότηση ανέρχεται στα 192 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις και βιομηχανίες η επιδότηση διαμορφώνεται στα 148 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Στα 30 ευρώ ανά Μεγαβατώρα ορίζεται η επιδότηση για τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου.

Διαβάστε επίσης: Λογαριασμοί ρεύματος: Τι αλλάζει με το πλαφόν

Η ρήτρα αναπροσαρμογής

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε επίσης την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής από τον Αύγουστο.

Επιπλέον, με δεδομένο το ό,τι τίθεται σε ισχύ ο προσωρινός κι έκτακτος μηχανισμός παρέμβασης στις τιμές ρεύματος, ο κ. Σκρέκας έκανε γνωστό ότι πλέον οι προμηθευτές θα γνωστοποιούν εκ των προτέρων τις χρεώσεις που θα ισχύουν μετά από ενάμιση μήνα.

Ενεργειακή επάρκεια

Ο κ. Σκρέκας μίλησε για μία πρωτοφανή ενεργειακή κρίση που είναι δυσβάσταχτη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Όπως είπε προστέθηκε και η επιλεκτική μείωση του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη οι τιμές.

Μιλώντας για την ενεργειακή επάρκεια ο υπουργός είπε πως η χώρα έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την επάρκεια εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια ώστε να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά σε συνθήκες διακοπής του αερίου.

Είπε πως κατέπλευσε η πλωτή δεξαμενή στον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας με αποτέλεσμα να διπλασιάζεται η χωρητικότητα της. Τέλος του μήνα θα τεθεί σε λειτοργία.

Σε πλήρη διαθεσιμότητα είναι και οι λιγνιτικές μονάδες, ενώ από τον Σεπτέμβριο τίθεται σε λειτουργία και η Πτολεμαϊδα 5, η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ.

Σε ετοιμότητα είναι επίσης και οι πέντε μονάδες φυσικού αερίου για εναλλαγή του καυσίμου τους σε ντίζελ.

Διαβάστε όλη τη δήλωση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα

Ζούμε μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση που σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη. Η οικονομική και η κοινωνική επιβάρυνση είναι δυσβάσταχτη. Τον τελευταίο καιρό, στις αλματώδεις αυξήσεις της ενέργειας προστέθηκε και η επιλεκτική μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Πρόκειται για απολύτως αρνητική εξέλιξη που έχει εκτινάξει σε δυσθεώρητα ύψη τις τιμές Φυσικού Αερίου. Το μείγμα είναι εκρηκτικό και δικαίως κάνει τους ευρωπαίους πολίτες αλλά και τους ευρωπαίους ηγέτες να ανησυχούν βαθιά. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως αποτελεί ιστορική πρόκληση η αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να απαντήσει έγκαιρα, συντεταγμένα και αποτελεσματικά. Έχει και τη δύναμη και την ικανότητα για να το πετύχει.

Σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές τοπίο η Κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επάρκεια εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας που έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά ακόμη και στα πιο δυσμενή σενάρια συνολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ειδικότερα:
• Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Κατέπλευσε, σε χρόνο ρεκόρ, το ειδικό δεξαμενόπλοιο που σχεδόν διπλασιάζει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού.
• Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
• Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις ενώ από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας, Πτολεμαίδα 5.
• Η χώρα μας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, και της αλληλεγγύης καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να παράσχει ποσότητες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία
• Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής Φυσικου Αερίου ώστε, σε περίπτωση που χρειαστεί τον χειμώνα, να έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου σε diesel.
• Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.

Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος η κυβέρνηση μας, από την πρώτη στιγμή έθεσε σε εφαρμογή ένα εκτεταμένο πλέγμα υποστηρικτικών δράσεων για την άμβλυνση των συνεπειών από την εκρηκτική άνοδο των τιμών.

Η Ελλάδα συνεχίζει να παρέχει προς τους πολίτες της την υψηλότερη οικονομική βοήθεια στην Ευρώπη, αναλογικά με το ΑΕΠ και τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας, όπως καταδεικνύουν ανεξάρτητα ευρωπαϊκά ινστιτούτα, όπως το Bruegel.

Παραμένοντας πιστοί στη δέσμευσή μας προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού πλαισίου προστασίας απέναντι στην κρίση, η κυβέρνηση επεκτείνει την πολιτική της για δραστική μείωση των τιμών ενέργειας.

Μέσα σε αυτό το πολύ δύσκολο περιβάλλον, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Κυβέρνηση διευρύνει από τον Ιούλιο τη στήριξη των καταναλωτών ενέργειας με δυο τρόπους:

Πρώτον, με την οριζόντια κάλυψη όλων, χωρίς εξαιρέσεις.

Η κυβέρνηση επιδοτεί όλες ανεξαιρέτως τις κατοικίες, χωρίς εισοδηματικό κριτήριο και για το σύνολο της κατανάλωσης, απορροφώντας έως και το 84% της αύξησης. Οι συνολικές επιδοτήσεις για το κόστος ενέργειας του Ιουλίου ανέρχονται σε 722 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Δεύτερον, παρέχουμε τη δυνατότητα στους πολίτες, να γνωρίζουν εγκαίρως, και με διαφάνεια τα τιμολόγια κάθε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, αφού από τον Αύγουστο αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώνονται να ενημερώνουν κάθε φορά για τις τιμές του μεθεπόμενου μήνα και οι καταναλωτές μπορούν να αλλάζουν πάροχο εφόσον το επιθυμούν αζημίως.

Συγκεκριμένα από τον Ιούλιο επιδοτούμε όλες τις κατοικίες και ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης,
– με 200€/MWh, για τους οικιακούς καταναλωτές, επιδότηση που καλύπτει το 84% της αύξησης, και
– με 240€/MWh τους δικαιούχου ΚΟΤ, που καλύπτει το 100% της αύξησης ώστε να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τους ευάλωτους συμπολίτες μας.

Επίσης, αυξάνουμε την επιδότηση στους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa σε 192€/MWh απορροφώντας έως και το 82% της αύξησης.

Σε ότι αφορά τα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση ανέρχεται στα 213€/MWh απορροφώντας έως και το 90% της αύξησης.

Για τους υπόλοιπους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος άνω των 35 KVa η επιδότηση ανέρχεται στα 148 ευρώ / MWh.

Για το φυσικό αέριο και τους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές η επιδότηση για τον Ιούλιο ανέρχεται στα 30 ευρώ/ MWh.

Η πολιτική μας αυτή έρχεται ως συνέχεια των παρεμβάσεων μας από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, οπότε άρχισε η κρίση. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα και η μοναδική στην Ευρώπη που ίδρυσε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Ενώ έχουμε διαθέσει πάνω από 5 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και εκπτώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Και τώρα που η κρίση βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα», διευρύνουμε τη στήριξή μας ώστε να καλύψουμε το σύνολο των πολιτών εξαντλώντας κάθε δυνατότητα, προκειμένου να προστατεύσουμε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε όλοι μαζί

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια